Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, 6 Şubat’ta merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ili etkileyen depreme ilişkin TBMM’ye soru önergesi verdi.

ORHAN: YIKIK VEYA YIKILMA RİSKİ OLAN BİNA SAYININ 120 BİN CİVARINDA OLDUĞU İFADE EDİLİYOR

Orhan, “6 Şubat 2023 tarihlerinde Maraş merkezli yaşanan ve Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa, Elazığ illerini de çok ağır boyutlarda etkileyen depremlerde 20 Şubat tarihi itibariyle 41 bin 20 kişinin yaşamını yitirdiği, 110 bini aşkın kişinin yaralandığı resmi verilerle açıklanmıştır. Yıkık veya yıkılma riski olan bina sayının 120 bin civarında olduğu ifade ediliyor. Depremin ağır bir şekilde etkilediği 10 ilde OHAL ilan edilirken Elazığ’ın da deprem afet bölgesi olarak ilan edileceği kamuoyuna yansımıştır” dedi.

“YÜZ BİNLERCE İNSAN YAŞAM ALANLARINI TERK EDİP ÇEVRE İLLERE GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALMIŞTIR”

Orhan, “Deprem nedeniyle yüz binlerce insan yaşam alanlarını terk edip çevre illere göç etmek zorunda kalmıştır. Tüm illerde 20 Şubat’a kadar eğitime ara verilmiş ve yüksek öğretimin çok önemli bir bölümüne online devam edilmesi kararı alınmıştır. Kurulacak konteynır kentlerde ısınma-barınma ve beslenme desteklerinde sorun yaşanmaması için kapsamlı bir politika uygulanmalıdır” diye aktardı.

ORHAN: TÜM TOPLUM KESİMLERİNİ DAHİL EDEN KAPSAYICI BİR KAMU POLİTİKASI UYGULANMALIDIR

Orhan, Mevcut depremin açığa çıkardığı ölüm, engellilik, yoksulluk ve diğer sosyal yıkım sorunları ile yüzleşmek ve mücadele edebilmek için tüm toplum kesimlerini dahil eden kapsayıcı bir kamu politikası uygulanmalıdır. Sadece yaşanan depremin acılarını sarmak ve dayanışmayı büyütmek için değil, deprem kuşağında olan bütün ülkenin sonraki depremlere hazırlanması ve gerekli tedbirlerin alınması için de kapsamlı bir politika uygulanmalıdır” diye konuştu.

“TOPLUMSAL BİR SEFERBERLİK İLE DAYANIŞMA BÜYÜTÜLMELİDİR”

Orhan, “Deprem yaşanan illerde ekonomik altyapı da çökmüş, on binlerce çiftçinin, esnafın, sanayicinin ürünü, işyerleri ve iş araçları hasar görmüştür. Yıkılan veya hasarlı yerlerin büyük çoğunluğu sigortalar kapsamında güvenceye alınmadığından halkın maddi zararı da çok boyutludur. Depremin açığa çıkardığı kitlesel yıkıma karşı kamusal ve toplumsal bir seferberlik ile dayanışma büyütülmelidir” ifadelerini kullandı.

ORHAN: 6 ŞUBAT DEPREMİNDE YAŞAMINI YİTİREN SAYISI KAÇTIR?

Milletvekili Orhan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu: “6 Şubat depreminde yaşamını yitiren sayısı kaçtır? Bu kişilerin yaş, cinsiyet, il dağılımı nedir? Yaşamını yitirenlerin ailelerine sunulan sosyo-ekonomik ve psikolojik destekler nelerdir? 6 Şubat depreminde yaralanan sayısı kaçtır? Bu kişilerin yaş, cinsiyet, il dağılımı nedir? Bu kişilerden kalıcı veya geçici olarak engelli kalan kişi sayısı kaçtır? Yaralı ve engellilere sunulan sosyo-ekonomik ve psikolojik destekler nelerdir? Depremde ilk 72 saatte arama-kurtarma çalışması başlatılamayan enkaz sayısı kaçtır? Bu binalarda yaşamını yitiren kişi sayısı kaç olmuştur?

ORHAN: 6 ŞUBAT DEPREMİNDE KAMUYA AİT YIKILAN BİNA SAYISI KAÇTIR?

Orhan, “6 Şubat depreminde kamuya ait yıkılan bina sayısı kaçtır? Hangi ilde kaç kamu binası (okul, hastane, kışla, cezaevi, vb.) yıkılmıştır? Bu binaların yapım yıllarına göre dağılım sayıları nedir? Bu binaların yapım sürecinde sorumluluğu olan kamu görevlileri hakkında yürütülen bir soruşturma mevcut mudur? Bu binalar ne oranda imar affı kapsamında affedilmiştir? 20 Şubat tarihi itibariyle çadır veya konteynır ulaştırılamayan depremzede sayısı kaçtır? Hangi tarihe kadar tüm depremzedelere konteynır desteği sağlanacaktır? Evi ve işyeri kullanılamaz duruma gelen depremzedelere kalıcı konut ve işyerleri hangi tarihlere kadar sağlanacaktır? Sunulacak destek ve hizmetlerin ücretsiz sunulması ve depremzedelere borç çıkarılmaması için hangi tedbirleri alacaksınız” diye sordu.

Editör: TE Bilisim