ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-UĞURCAN DEMİR
Son dönemlerde artan maliyetlerden dolayı çiftçiler zor günler yaşıyor. Bir zamanlar tarım ve hayvancılıkta iyi konumda olan Van, son yıllarda istenilen ivmeyi yakalayamasa da bu konudaki çalışmalar ve projeler de devam ediyor. Van’da özellikle Vali Balcı’nın göreve başlamasıyla bu proje ve çalışmalar hız kazanırken, Gürpınar ilçesinde de Doğu Anadolu Projesi (DAP) projesi kapsamında ekimi yapılan silajlık mısır hasadı yapıldı. Van'ın Gürpınar ilçesinde yem bitkileri üretiminde artış ve mera alanlarının ıslahını sağlamak amacıyla devlet desteğiyle bin 500 dekarlık alanda ekimi yapılan silajlık mısırın hasadına başlandı.
VAN ÜRETMEYE MÜSAİT!
Kaymakamlık öncülüğünde, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP) kaynaklarıyla yüzde yüz hibeyle hayata geçirilen "Bitkisel Üretim Altyapısını Geliştirme Projesi" bu yıl çiftçilerin yüzünü güldürdü. İlçedeki 40 çiftçi, bin 500 dekarlık alanda proje kapsamında aldıkları destekle yaklaşık 6 bin 700 ton rekolte elde edildi. Yaz boyunca büyük emeklerle yetiştirdikleri ve boyları yaklaşık iki metreyi aşan yem bitkisini hasat etmeye başlayan üreticiler, stokladıkları bitkiyle hayvanlarının kışlık yem ihtiyacını karşılayacakken, Otbiçer Mahallesi'nde gerçekleştirilen hasada katılan çiftçilerin de artan üretimden yüzü güldü.
GÜRPINARLI ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLDÜ…
Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı 5 mahallede hayata geçirilen projeyle bin 500 dekarlık alanda ekilen silajlık mısırın hasadına başlandı. İlçede 5 mahalledeki hasatta 6 bin 700 ton rekolte elde edildi. Gürpınar Kaymakamlığı öncülüğünde Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP) kaynaklarıyla Van'ın Gürpınar ilçesinde geçen yıl hayata geçirilen 'Gürpınar Bitkisel Üretim Altyapısını Geliştirme Projesi' kapsamında bin 500 dekarlık alanda ekilen silajlık mısırın hasadına başlandı. Tarlalarında biçtikleri silajlık mısırları traktör ve kamyonlarla köylerine götüren üreticiler, stokladıkları bitkiyle hayvanlarının kışlık yem ihtiyacını karşılayacak.
6 BİN 700 TON SİLAJLIK MISIR REKOLTESİ!
Otbiçer Mahallesi'ndeki hasada Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ozan Balcı, İlçe Kaymakamı Fatih Kayabaşı, Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Aykut Tanrıverdi, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez, Emniyet Müdürü Atanur Aydın, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yakup Ayten ve çiftçiler katıldı. Vali Balcı, direksiyona geçtiği traktördeki silaj biçim makinesiyle mısır hasadı yaptı. İlçede 5 mahallede yapılan hasatta 6 bin 700 ton rekolte elde edildi.
GÖRENTAŞ: BU PROJE SAYESİNDE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK DAHA İYİ BİR NOKTAYA GELECEK
Hasat sonrası konuşan Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, silajlık mısır hasadının önemine değinerek şunları söyledi: “İlimizde hayvancılık için önemli olan silajımız hızla yaygınlaşıyor. Bu yıl yaklaşık 7 bin dekarlık alanda silajlık mısır ekimimiz bulunmaktadır. Bugün de Gürpınar ilçemizde 22 dekarlık bir alanda silajlık dikimi yaptık. Hayvan beslenmesinde son derece önem taşıyan silajlık mısırın bu bölgede hayvancılığın gelişmesinde katkısı olacaktır. Gerek projeye katkı sunan Kaymakamımıza, İlçe Tarım Müdürümüze, DAP’a şükranlarımı sunuyorum. İnşallah bu projemiz sayesinde büyükbaş hayvancılığımız daha iyi bir noktaya gelecektir.”
MALAT: NİŞASTA VE PROTEİN DEĞERİ TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE BİR ÜRÜN YETİŞTİRDİK
Hasat öncesi Şehrivan’a konuşan çiftçi Mehmet Malat, 20 dönümlük tarlasındaki mısırın hasadının bu yıl çok verimli olduğunu belirtti. Malat, geçen yıla oranla daha iyi bir verim elde ettiklerini belirterek, “Proje Kaymakamlık ve İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından geliştirilen bir proje. Bu proje DAP tarafından 2020-2021 yılları arasında geliştirildi. Sonra bize tohum ve ekipman desteği sağlandı. Bize ücretsiz tohum dağıtımı yapıldı. Biz de daha önce böyle bir ürünü ekmediğimiz için çok acemiydik. Geçen sene acemi olmamıza rağmen gayet rekolte değeri yüksek bir verim elde ettik. Geçen sene rekolte değerimiz 4 tonun üzerindeydi. Bu yıl biz usta olduk, biraz daha işin içerisine girdik, kullandığımız ilaçları değiştirdik. Dolayısıyla biz bu sene 7 ton civarında bir verim elde ettik. Biz kaliteli bir ürün aldık. Şu anda nişasta ve protein değeri Türkiye ortalamasının üzerinde bir ürün yetiştirdiğimizi söyleyebiliriz. Bu konuda bizi destekleyen üreticilerimize, emek verenlere teşekkür ediyoruz” dedi.
“İLÇE İÇİN İYİ BİR ÜRETİM”
Silajlık mısır hasadının önemine değinen Malat, “Biz süt üreticisiyiz. Bunu hayvanlara yediriyoruz. Süt oranı 1’e 3 oranında arttırıyor. Dolayısıyla artık hayvancılıkta da zarar etmemiz söz konusu olmuyor. Bu sene yaklaşık 7 bin ton civarında bir üretim oldu. Buna da kaba yem babında baktığımız zaman hem küçükbaş hem büyükbaş hayvan varlığı olan bir ilçe için gayet iyi bir üretim, gayet rahatlatıcı bir üretim” diye aktardı.
ÇİFTÇİ HASATTAN MEMNUN…
Kuraklığın hasadı bu yıl çok fazla etkilemediğini ifade eden Malat, “Bu sene kuraklığın etkilerini çok görmedik. Bu sene biraz iklim değişikliğinin acizliğine uğradık. Belki de rekolte değerinin üstünde olabilirdi üretim. Kuraklığın etkisi çok ciddi manada yoktu. Bu sene iyi bir üretim yaptık. Beklediğimiz rekolte değerine yaklaştık. İnşallah önümüzdeki sezonlarda bu işi katlayarak devam edip ülke ekonomisine katkı sağlayacağız” diye konuştu.
ÇİFTÇİ DESTEK BEKLİYOR!
Malat, destek talebinde bulunarak şunları kaydetti: “Yerel bürokrasinin, yerel yönetimlerin yerelde çiftçileri, sanayicileri desteklemeleri lazım. Biri girişimcilere destek verdiği zaman bu projenin toplam maliyeti 500 bin lira. Bizim üreticiler olarak geri dönüşümlü olarak biz 7 milyon liralık bir üretim gerçekleştirdik. Yaklaşık 10-15 kat gelir elde ettik. Bununla birlikte istihdam yarattık. Bununla beraber ekonomik bir sirkülasyon oldu. Dolayısıyla biz verilecek desteklerle bunun böyle devam etmesini istiyoruz. Tohum, ekipman, sıfır faizli kredi desteği istiyoruz. Bu böyle devam ederse inanıyorum ki biz ürettikçe enflasyon da düşecek. Herkesin tükettiğinden fazlasını üretmeye adayız.”