VAN

Eski Van şehri ayağa kaldırılırken 750 yıllık minare yıkıldı!

Van’da eski Van şehrinin canlandırılması ile ilgili projeler hızla devam gederken geçtiğimiz hafta yaygın medyada yer alan bir haber şok etkisi yarattı. Kentte devam eden çalışmalar sonrası Van’daki 750 yıllık Ulu Cami minaresinin yıkıldığı haberi paylaşılırken o iddia kentte büyük yankı uyandırdı. O haber sonrası bölgeye giden vatandaşlar minarenin yerinde olmadığını görürken tartışmalara konu olan minare ile ilgili beklenen açıklama çalışmaları yürüten ekipten geldi.

Abone Ol

Van’da son günlerin tartışmalı konusu olan eski Van şehri alanında bulunan Van Ulu Cami’nin minaresi konusunda beklenen açıklama geldi. Özellikle son birkaç gündür büyük yankı uyandıran cami minaresinin yıkılması haberi tartışmalara sebep olurken Van Ulu Cami Şantiye Şefi ve Mimarı Büşra Boz süreçle ilgili açıklama yaptı. Eski Van Şehri'nde yer alan Selçuklu dönemi eseri tarihi Van Ulu Cami ve minaresi restorasyon çalışmaları çerçevesinde yıkıldığı teyit edilirken, o isim minarenin aslına uygun şekilde yeniden inşa edileceğini söyledi.

ÇALIŞMA YÜRÜTEN EKİP YIKIMI DOĞRULADI

Eski Van Şehrindeki yapıların ayağa kaldırılması için Van Valiliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı “Kültürel Mirasımızı Koruyor, Geleceğe Taşıyoruz” projesi çerçevesinde restorasyon çalışması başlattı. Projeyle birlikte 750 yıllık Van Ulu Camii başta olmak üzere; Kızıl Minareli Cami ve Miri Ambarı restore edilerek görkemli yapısına kavuşturulacağı açıklanırken alanda çalışma yürüten isimler süreçle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada yıkımına karar verilen o minare ile ilgili olarak restorasyon çalışmaları kapsamında statik yük dengeleri hesaplanan cami minaresinde 26 santimetre ayrılma tespit edildiği açıklandı. Firma, savaş ve depremlerde büyük hasar alan ve bu yüzden yıkılma tehlikesi olan minareyi yine restorasyon çalışmaları kapsamında aslına uygun şekilde inşa edeceğini ifade eden bir açıklama yaptı.

BOZ: MUKAVEMETİNİ YİTİRMİŞTİ!

Van Ulu Cami Şantiye Şefi ve Mimarı Büşra Boz, proje bitiş tarihinin 2025 Ağustos ayı olduğunu ancak ince işçilikten dolayı bunun uzayabileceğini belirtti. Alanda zemin sıvılaşmasına karşı jet grout uygulaması yaptıklarını ifade eden Boz, “Yer altı zemin suyunu tamamen yapıdan uzaklaştıracak drenaj sistemi oluşturduk. Bunun akabinde yapının restorasyonuna geçeceğiz. Yapı savaşlarda ve depremlerde büyük hasar almıştı. Yapının restorasyon projesi çizilmeden önce hasar analiz projesi çizildi ve statik yük dengeleri hesaplandı. Statik yük dengelerine göre minarede 26 santimetre ayrılma ve minare çekirdeği ise mukavemetini yitirmişti. Bu yüzden Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından minarenin kaide kısmına kadar tamamen söküm kararı çıktı.”

ASLINA UYGUN YAPILACAĞI AÇIKLANDI

“Bizler de çalışmalarımızı yürüttüğümüzde minarenin etrafına iskele kuramadık. Çünkü iş sağlığı ve güvenliği kapsamında işçilerin çalışması mümkün değildi. Minarenin söküm esnasında yıkılma riski de vardı. Bu nedenle vinç yardımıyla minarede itinalı şekilde söküm yaptık” dedi. Mimar Boz, minarenin aslına uygun ve restorasyon projesi doğrultusunda sökümden ayıklanan özgün ateş tuğları kullanılarak yeniden örüleceğini kaydetti.

FİRMA: CAMİ ALKOLİKLERİN MEKANI HALİNE GELMİŞTİ!

Yüklenici firma yetkilisi Yılmaz Şentürk ise Van Ulu Camii'nde çalışmalara başlamadan önce cami alanının alkoliklerin mekanı haline geldiğini dile getirdi. Alanı koruma altına alarak, alkolikleri mabedin içine girmesini engellediklerini söyleyen Şentürk, “Burası çok önemli bir proje ve bitmesiyle birlikte eski ihtişamına kavuşacaktır. Buranın mukarnas bir kubbesi, yıldız tonoz ve taç kapısı var. Proje heyecan veriyor” diye konuştu.