6 Şubat'ta meydana gelen depremde ülkemiz için büyük maddi hasarlar yaşanırken, devlet bütçe açığını vatandaştan alacağı vergilerle kapatmaya çalışıyor.

Hatırlanacağı üzere daha önce araç sahiplerine ek Motorlu Taşıtlar Vergisi getirilmişken, bu karar büyük tartışmaları da beraberinde getirmişti.

Yapılan yeni açıklamalara göre bu kez araç sahiplerinden karbon vergisi alınacak, işte tüm detaylar.

Orta Vadeli Program’da (OVP), Karbon Vergisi’yle ilgili şu ifadelere yer verildi:

Balıkesir'deki patlamaya ilişkin sıcak gelişme! Balıkesir'deki patlamaya ilişkin sıcak gelişme!

"Karbon vergisi niteliği taşıyan vergiler gözden geçirilecek ve tamamlayıcı karbon vergisi dahil karbon fiyatlandırma araçlarının kalkınma ve yatırım ortamı üzerinde yol açacağı ekonomik ve sosyal etkiler analiz edilecektir. Enerji tüketiminde verimliliğin artırılması, iklim değişikliği ve çevre kirliliği ile mücadele edilmesine yönelik vergi uygulamalarına devam edilecektir."

BİR VERGİ DAHA GELİYOR

Avrupa Birliği çok da uzak olmayan bir vadede ithal ettiği karbon ayak izine sahip mallara karbon emisyon oranına göre vergi uygulayacak. Daha çok demir-çelik, çimento, cam, seramik ve plastik sanayileri etkilemesi beklenen vergi elbette ciddi bir maliyet artışına ve rekabet dezavantajına neden olacak. Bu nedenle önümüzdeki dönemde başta bu vergiden en çok etkilenecek sektörler olmak üzere bazı sektörler için yenilenebilir enerji teşvikleri veya müeyyideleri getirebilir.

Karbon vergisi yerine geçecek ve yurt içinde uygulanacak telafi edici bir vergi türü de bekleyebiliriz.

PEKİ (KAV) NEDİR?

Karbon vergisi, dünya genelinde iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında gündeme geldi. Bu vergi, üretim ve tüketim faaliyetlerinden kaynaklanan karbon salınımını azaltmak amacıyla üretilen ürünlere ve hizmetlere ek bir vergi olarak uygulanıyor.

Karbon vergisi; petrol, doğalgaz, kömür, linyit ve tüm ürünlerin üretimi, ithalatı ve satışı sırasında oluşan sera gazı emisyonlarına göre hesaplanıyor. Ürünün karbon ayak izi ile orantılı olarak belirleniyor. Söz konusu vergi, Türkiye’de üretilen ürünlerin yanı sıra ithal edilen ürünler için de geçerli olacak.

Türkiye’de karbon vergisi uygulaması ile ilgili çalışmalar yıllar öncesine gidiyor. 2020 yılında, Hazine ve Maliye Bakanlığı karbon vergisi ile ilgili bir düzenleme taslağı hazırladı. Bu düzenleme henüz yürürlüğe girmedi.

1 Ocak 2023’te yürürlüğe girmesi planlanan sınırda karbon vergisi uygulaması, Ekim 2023 tarihine ertelenmişti.