ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-NECMETTİN DURSUN

Van’ın şehirleşme noktasındaki en büyük sorunlarından birisi olan kentin kötü ve çirkin görüntüsü anlamında atılan adımlar yeterli olmuyor. Prestij cadde ve sokaklar ve modernizasyon çalışmalarına rağmen gri ve bakımsız kent imajı değişmezken Van Büyükşehir Belediyesi kentin bazı noktaları için bina giydirme ve yenileme kararı aldı. Bu karar kısa vadede olumlu görünse de kenti, imarı ve yapılaşmayı konuşan isimlerden birisi olan İnşaat Mühendisi Faruk Görünüş bu çalışmaların doğru olmadığını ifade etti. Görünüş giydirme çalışmaları yerine kentteki eski yapıların yıkılması gerektiğini vurguladı. Görünüş’ün bu çıkışı kentin imajı ve görüntüsünü bir kez daha gündeme getirirken Şehrivan’ın da yıllardır sık sık gündeme aldığı çirkin ve gri görüntü konusu yeniden tartışma konusu olmaya başladı.

BÜYÜKŞEHİRİN YENİLEME KARARINA İTİRAZ GELDİ

Van’da 2011 yılında meydana gelen depremlerin ardından deprem yorgunu binalar ayakta durmaya devam ediyor. Depremden hasar gören binaların yanı sıra eski binaların çoğu da yıkılmayı bekliyor. Van kent merkezinde yıllardır ayakta duran çok yaşlı binalar bulunurken, bu binaların dış cephelerindeki reklam panoları da bir o kadar kötü görüntü oluşturuyor. Hem eski olan hem de çirkin görünen binalar tamamen yıkılıp yeniden inşa edilmeyi beklerken, Van Büyükşehir Belediyesi prestij proje çalışmaları kapsamında, Beşyol Meydanını yenileme kararı aldı. İnşaat Mühendisi Faruk Görünüş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Beşyol Meydanı için yapılacak proje için önemli uyarılarda bulundu. Deprem görmüş hasarlı ve yorgun binalara dikkat çeken Görünüş, giydirme çalışmalarının yapılmaması gerektiğini belirterek, ihalenin iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Görünüş, proje kapsamındaki binaların 50-60 yıllık binalar olduğuna dikkat çekerek, “Bu binaları giydirmeyin, ilave yük yüklemeyin” dedi.

GÖRÜNÜŞ, YORGUN BİNALAR KONUSUNDA UYARDI

İnşaat Mühendisi Faruk Görünüş, “Bu projenin metruk yapı havasında olan Beşyol meydanına görsellik açısından kalite katacağı bir gerçektir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Fakat aylardır gerek yazılı ve gerek görsel basında uyarılarımı yapmaya devam ediyorum. Van depremini yaşamış, Van'da yüzlerce binanın depreme dayanıklılığını incelemiş, 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar almış birçok ilimizde araştırma yapmış ve yapmaya devam eden biri olarak uyarmak zorundayım. Beşyol meydanında bu proje alanında, cephesi giydirilecek binalar arasında 50-60 yaşında binalar var” dedi.

KONYA’DA OLDU, VAN’DA DA OLMA OLASILIĞI YÜKSEK

Görünüş, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Bu yapıların deprem veya herhangi bir yapay sarsıntıya gerek kalmadan, tıpkı Konya'da 2 Şubat 2004 tarihinde kendiliğinden çöken ve 92 kişinin öldüğü, 30 kişinin ise yaralandığı Zümrüt Apartmanı gibi kendiliğinden çökme riski var. Bu yapılar 2011 Van depreminde, depremin dinamik etkilerinden dolayı şans eseri ayakta kaldı ve o günden bugüne meydana gelen yüzlerce depremle sarsılarak çok daha dayanıksız bir hale geldi. Emin olunmak isteniyorsa, lütfen bu yapıların zemin katlarında bulunan kolonların pas payları sıyrılsın, donatıların(demir) korozyondan öte çürümüş ve toza dönüşmüş olduğu görülecektir.”

Yenidoğan Çetesi'nin lideri Fırat Sarı'nın ilk itirafı kan dondurdu! Yenidoğan Çetesi'nin lideri Fırat Sarı'nın ilk itirafı kan dondurdu!

BELEDİYEYE ÇAĞRI: BU BİNALARI GİYDİRMEYİN

Görünüş, son olarak şunları söyledi: “Zira kentimizde veya kentimize yakın illerde halen yüksek deprem riski var. Dış cephesi giydirilen yapılar cazibeyi arttırır, insanlar bu yapıları daha sık ziyaret eder. Büyükşehir Belediyesinde bu ihaleden sorumlu daire başkanı ve teknik personellere çağrımdır. Lütfen ihalede bu binaları kapsam dışına alın. Bu binaları giydirmeyin, ilave yük yüklemeyin. Bu binaların derhal deprem tahkiklerini yaptırıp kontrollü yıkımını gerçekleştirin. Bu ihalenin iptal edilip, çalışma yapılacak bölgelerde sadece depreme dayanıklı binaların ihale kapsamına alınması gereki

Editör: Şaban Beyazsaç