ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ŞABAN BEYAZSAÇ

İkinci el araç ve cep telefonu taksit sayıları değişti! İşte yeni düzenlemenin detayları İkinci el araç ve cep telefonu taksit sayıları değişti! İşte yeni düzenlemenin detayları

Kahramanmaraş merkezli 11 ili yıkan deprem Türkiye’de deprem tanımını ve felaketle mücadele sürecini sil baştan tartışmaya açtı. Her ilin kendi deprem gerçeği ile süreçte Edremit Belediyesi, hem deprem yardımlaşma hem deprem sonrası tedbir alma sürecinin ilki oldu. Deprem öncesi de Japonya ile afetlerle mücadele konusunda temaslarda bulunan Edremit Belediyesi, Av. İsmail Say başkanlığında hızlı bir karar alarak tüm ilçenin deprem dayanıklılığını çıkaracak çalışmalar ve kentsel dönüşüm için kolları sıvadı. Bununla da yetinmeyen Başkan Say, hızlı bir çalışma ile ilçenin depremselliğini gündeme olarak “Deprem Eylem Planı” çalışması hazırladı. Eylem Planı için dün bir açılın toplantısı ve lansman gerçekleştirilirken Başkan Say kurulan bu oluşum için “Bu masa Edremit için çok kıymetli” dedi.

6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından vatandaş yaşadığı konutun depreme dayanıklı olup olmadığını merak ederken, depremler sonrası birçok kentte bu yönde çalışmalar başlatıldı. 2011 depreminde büyük yara alan Van’da da, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından tedbir ve önlemler alınması yönünden ilk adımı Edremit Belediyesi attı. Asrın felaketi olarak nitelenen depremin ilk gününden itibaren çalışmalarıyla örnek belediye olan Edremit Belediyesi deprem konusunu masaya yatırdı. Edremit Belediye Başkanı İsmail Say başkanlığında bir otelde düzenlenen toplantı iki oturum şeklinde düzenlendi. İlk oturumda 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin şehirlere yönelik hangi vurguları ön plana çıkardığı, ikinci oturumda ise 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşananlar dikkate alarak Edremit özelinde dirençli bir ilçe için neler yapılması gerektiği konuşuldu.

EDREMİT BELEDİYESİ’NDEN DEPREM İÇİN BÜYÜK ADIM!

Van'ın Edremit Belediyesince "Deprem Eylem Planı" toplantısı gerçekleştirildi. Belediye Başkanı İsmail Say başkanlığında bir otelde düzenlenen toplantıya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ali Kemal Atlı, akademisyenler, mühendisler ve yapı denetim yetkilileri katıldı. Toplantıda konuşan Başkan Say, imara esas alanlarda alacakları önlemler, yeni imar alanları ve olası depremlere karşı atılacak adımları değerlendireceklerini söyledi.

EDREMİT BELEDİYESİ DEPREMİN SORULARINA CEVAP ARIYOR…

Toplantı öncesi konuşan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, toplantıyla ilgili bilgi vererek, “Bugün 6 Şubat depremlerinden sonra bizim de yapmayı planladığımız bir çalışmaydı. Bu bir hazırlık toplantısı. Valimizin de Van’a gelişiyle tüm il genelinde bir çalıştaya da dönüşebilir. Daha kapsamlı bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Bugün konu başlığı belli olan, bütün katılımcılarımızın söz alıp konuşabileceği iki sorunun cevabını arayacağız. Bu masa Edremit için çok kıymetli. Van olarak, sadece deprem, afet çalıştayı anlamında değil bütün çalışmalarda da bir araya gelip ortak akılla, birlikte karar vermeyi bir alışkanlık haline getirmeliyiz” dedi.

SAY: VAN’DA İLK ADIMI ATAN BELEDİYE OLDUK

Say, Edremit Belediyesi’nin deprem konusunda ilk adımı atan belediye olduğunu belirterek, “Bizim kendimize göre depremden sonra imarda, yapı denetimde, ilgili birimlerde almayı düşündüğümüz birçok karar oldu. Hatta bu konuda adım attık ama açıklamadık. Bu işin ehli olanlarla görüşmeden adım atmak istemedik. Çünkü atacağımız her adım iyi ya da doğru toplumu, yatırımcıyı, müteahhitti kısaca herkesi etkileyecek. Bizim 4 yıldır mottomuz ‘Yeni Edremit’ti. Bu yeni Edremit’te özellikle yapı stoku anlamında nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyoruz. Biz bu konuda Van’da ilk adımı atan belediye olduk. Büyükşehir ve diğer belediyelerle Van’ı kapsayan daha güzel bir çalışma yapacağız. İnşallah daha güzel çalışmalara adım atacağız. Bu masadan çıkacak çıktılar, bundan sonra alacağımız kararları etkileyecek” ifadelerini kullandı.

“ÇALIŞTAYLARDA AFET AĞIRLIKLI ÇOK DAHA GENİŞ ÇALIŞMALAR YAPACAĞIZ”

EDAK Ekibinden de söz eden Say, “Depremin insan hayatında, toplum üzerindeki etki sadece 100 milyar dolarlarla, parasal olarak ölçülemiyor. 2011 depremini yaşamış ve hala o travmayı atlatamamış insanlar var. İşin bu boyutu da var. O kadar etkili bir afet. İnşallah bir sonraki çalıştaylarda afet ağırlıklı çok daha geniş çalışmalar yapacağız. Biz 2020 Başkale depremi, Elazığ depremi ve Bahçesaray çığ felaketinden sonra bir arama-kurtarma birliği kurduk. Ekibimiz deprem bölgesinde de yer aldı” diye aktardı.

PARİN: KARŞIMIZDA BİLANÇOSU ÇOK AĞIR BİR TABLO VAR

Toplantı öncesi konuşan Prof. Dr. Suvat Parin, “6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremler yaşadık. Bu depremlerde 50 binin üzerinde can kaybı oldu, 100 milyar doları aşan bir ekonomik kayıp var. On binlerce bina ve yapı stoku kullanılamaz hale geldi. Karşımızda bilançosu çok ağır bir tablo var. Ülke olarak bir taraftan bu ağır tablonun yaralarını sarmaya çalışıyoruz fakat diğer taraftan da nerede hata yaptığımızı, ne tür ihmallerimizin olduğuna dair birey, toplum, yerel yöneticiler, ülke olarak bulmaya çalışıyoruz” diye aktardı.

“TOPLANTININ DEVAMI GELECEK”

Parin, ülkede bir deprem riski olduğunu belirterek şunları söyledi: “Olası risklere karşı belli veya belirsiz, beklendik veya beklenmedik risklere karşı şehirlerimizi nasıl dayanıklı hale getirebileceğimize, Edremit özelinde bu soruya cevap verebilmek için burada bulunuyoruz. Ülkenin her noktasını ilgilendiren bir risk var. O yüzden bu toplantı oldukça kıymetli. Bir ön hazırlık toplantısı. Bundan sonra bunun devamı gelecektir.”

PARİN: TOPLANTI ÖNCÜ VE İLK BİR ÇALIŞMA OLMASI AÇISINDAN KIYMETLİDİR

Toplantının içeriği ile ilgili bilgi veren Parin, “Toplantı yaklaşık 2.5 saat sürecek. İki sorumuz var. Birinci sorumuz; 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin şehirlerimiz açısından hangi vurguları ön plana çıkarttığıdır. İlk turda bu sorunun cevabını arayacağız. İkinci sorumuz da Kahramanmaraş depremlerini dikkate alarak Edremit özelinde başta deprem olmak üzere afetlere yönelik ne tür hazırlıklar yapmamız gerektiği, nasıl bir planlama yapmamız gerektiğidir. Toplantı, öncü ve ilk bir çalışma olması açısından kıymetlidir” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim