Obezite, vücut kütle indeksinin 30 ve üzerinde olması durumu olarak açıklanıyor. Bu, aşırı yağ birikimi ile karakterize edilen bir sağlık durumu, genellikle sağlıksız beslenme, hareketsizlik, genetik faktörler ve bazı psikolojik durumlarla ilişkili. Obezite, diyabet, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, bazı kanser türleri ve diğer sağlık sorunları gibi birçok ciddi hastalığın riskini artırıyor. Tedavi genellikle diyet, egzersiz, davranış değişikliği ve bazen cerrahi müdahaleyi içeriyor.

OBEZİTE ARTIŞ HIZININ EN YÜKSEK OLDUĞU ÜLKELERDEN BİRİ DE TÜRKİYE

Van’da 25 Kasım yürüyüşü düzenlendi! Van’da 25 Kasım yürüyüşü düzenlendi!

Dünya sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre obezite artış hızının en yüksek olduğu ülkelerin başında Türkiye geliyor. 2060 yılında obezite oranının dünyada yüzde 70, Türkiye'de ise yüzde 94’e ulaşması bekleniyor. Türkiye dahil 9 ülkede yapılacak obezite araştırmasının sonuçlarını yapay zeka değerlendirecek. Araştırmada bebeklerin kordon kanının inceleneceği de bildirildi.

İSTANBUL'DAKİ TOPLANTIDA OBEZİTEYİ KONUŞTULAR

Hipertansiyon ve Ateroskleroz Derneği Başkanı ve eproBes Projesi yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Erdine, İspanya Cordoba Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ma-nuel Tena-Sempere, Fransa’dan yapay zeka araştırmacısı Peter Atanasov ve projenin yöneticisi olan Javier Carrero Proje obeziteyi İstanbul’da masaya yatırdı. Dünya genelinde 1 milyardan fazla kişinin obeziteyle yaşadığı, 1990-2022 arasında çocuk ve ergenlerde obezitenin görülme oranının 4 kat arttığı bildirildi.

ARAŞTIRMAYI AB FİNANS EDİYOR

Avrupa Birliği’nin (AB) 10 milyon euroluk bütçe ile finanse ettiği araştırma Türkiye’nin yanı sıra İspanya, Polonya, Almanya, Belçika, Estonya, Litvanya, Fransa ve Danimarka’da gerçekleşecek.

"TÜRKİYE’NİN YÜZDE 20’Sİ OBEZ, YÜZDE 35’İ İSE AŞIRI KİLOLU"

Erdine, yaklaşan tehlikeyi şu sözlerle anlattı: Türkiye’nin yüzde 20’si obez, yüzde 35’i ise aşırı kilolu. Ancak 2060’ta obezitenin dünyada yüzde 70, ülkemizde ise yüzde 94’e ulaşması bekleniyor.

"OBEZİTE ARTIK DÜNYADA PANDEMİK BOYUTTA"

Prof. Dr. Manuel Tena-Sempere'nin değerlendiresi ise şöyle: Biliyoruz ki obezite bir pandemi artık dünyada. Bunu anne karnından başlayıp nasıl önleyebileceğiz? Bu araştırma sonuçları ile doktorlar, sağlık otoriteleri, aileler, öğretmenlere yönelik neler yapılması gerektiği konusunda da materyaller hazırlanacak. En önemlisi, bir uygulama geliştirilecek. Obezitede sadece kalıtsal faktörler değil beslenme alışkanlıkları, uyku düzeni, son yıllarda artan aşırı internet kullanımı da etkili. Daha gebelikten önce döllenmeden başlayarak bebeklik, çocukluk, genç erişkinlik döneminde obezitenin ortaya çıkmasına neden olan faktörleri ele alan bir proje.

HER 4 KİŞİDEN 1’İ OBEZ

Her 4 kişiden 1’inde obeziteyi görüyoruz. Bunların risk faktörlerini belirleyeceğiz. Gıda endüstrisinin obezite üzerinde büyük bir etkisi olduğu kesin. 30 yıl önce en önemlisinin çok fazla yağ tüketmek olduğu söyleniyordu. Şimdi ise şekerin daha önemli olduğu söyleniyor. Bence ikisi de doğru.

SONUÇLAR YAPAY ZEKA İLE DEĞERLENDİRİLECEK

Peter Atanasov ise obezite ile ilgili değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı: Obezite çevresel, genetik ve sosyoekonomik faktörlerin etken olduğu karmaşık bir yapı. Yapay zeka yöntemleri ile bunları değerlendirip basit bir şekilde nelerin yapılması gerektiğini söylemeyi amaçlıyoruz. Bu karmaşık veriler bize en yalın haliyle gelecek ve ne yapmamız gerektiğini söyleyecek.

Kaynak: ENSONHABER