ŞEHRİVAN HABER: NECMETTİN DURSUN-FATMA NUR POLATCAN
Van’ın Edremit ilçesine bağlı Süphan Mahallesi’nde 2014 yılında adliye personelleri için yapılan lojmanların bitirilme meselesi arap saçına döndü. 5 bloktan oluşan 130 daireli adliye lojmanları geçen zaman içerisinde kullanılmadan yıkılmaya yüz tutacak kadar kötü bir duruma geldi. Konutların yapıldığı bölgeyi güvenli bulmadıklarından o dönem çok büyük meblağlara mal olan lüks lojmanları tercih etmeyen personelin kararı sonrası lojmanlar âtıl hale gelirken geçen zaman içerisinde farkı kurumlar arasında gidip geldi. 2017 yılında İl Sağlık Müdürlüğü’ne tahsis edilen lojmanlar, ardından Milli Emlak’a devredildi. Kullanılmayıp madde bağımlıların meskeni haline gelen milyonluk yatırım çürümeye terk edilen, tüm malzemeleri sökülüp götürülen lojmanlar için Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum geçtiğimiz yıl yeni devir yapıldığını duyurdu. Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden Emniyet Genel Müdürlüğü’ne kamu konutu olarak devredilen lojmanlar o yıldan bu yana yine aynı kaderi yaşamaya devam ederken, bir kangren haline gelen konutlar için “Artık tamamlansın” çağrısı bir kez daha yapıldı.
KADERİNE TERK EDİLDİ!
Van’da 2011 yılındaki depremlerden sonra kurum ve kuruluşlar yeni bir yerleşim sürecine girdi. Bu kapsamda 2014 yılında Van'ın Edremit ilçesine bağlı Süphan Mahallesi’nde adliye personelleri için adliye lojmanları inşa edildi. O zaman ki maliyeti 50 milyon TL olan lojmanlar, kısa süre içerisinde tamamlanıp, kullanıma hazır hale getirildi. Fakat adliye personelleri, oluşan konutların yapıldığı bölgeyi güvenli bulmadıklarından o dönem çok büyük meblağlara mal olan lüks lojmanları tercih etmedi. 3 yıl aradan sonra konutlar kullanılmadığı için Van Sağlık İl Müdürlüğü’ne devredildi fakat projesi bir türlü hayata geçirilmeyen lojmanlar büyük bir tahribat yaşadı. 5 bloktan oluşan 130 daireli lojmanlar, sahipsiz kaldığından talan edildi. Kaderine terk edilen binaların içerisindeki malzemeler sökülüp götürüldü. Kapısından penceresine kadar içerisinde bulunan tüm malzemeler çalındı. Sahipsiz bırakılan binalar zamanla kimliği belirsiz kişi ve madde bağımlılarının mesken tuttuğu yer haline geldi.
BAKAN KURUM, EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE DEVREDİLDİĞİNİ AÇIKLADI
Adalet Bakanlığına tahsis edilen ve kullanılmayan konutlar, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından 26 Şubat 2018 tarihinde Sağlık Bakanlığına tahsis edildi. Sağlık Bakanlığına devredilen binalar yine kullanılmayarak sahipsiz kaldı. Lojmanların akıbetinin ne olacağı merak konusu olurken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, 4 Ekim 2021 tarihinde atıl durumda adliye lojmanlarının değerlendirilmesine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle TBMM’ye bir soru önergesi vermişti. Milletvekili Orhan’ın soru önergesini cevaplayan Bakan Kurum, verdiği yanıtta adliye lojmanlarının Valilik makamıyla 8 Şubat 2021 tarihli Olur’u ile söz konusu taşınmazın tahsisinin kaldırılarak Milli Emlak Müdürlüğüne devredildiğini ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden Emniyet Genel Müdürlüğü’ne kamu konutu olarak kullanılmak üzere tahsis edildiğini açıklamıştı.
İLHAN: UYUŞTURUCU BAĞIMLILARININ MESKENİ HALİNE GELDİ
Şimdilerde Emniyet Müdürlüğüne kullanılmak üzere devredilen harabe konutlar hâlâ çözüme kavuşmayı bekliyor. Yıllardır sürekli gündeme gelen milyonluk yatırım olan konutların yapımının üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen yerinde saymaya ve çürümeye devam ediyor. Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan ve bu konuyu basın açıklamalarında sürekli gündeme getiren Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, konutların tadilatının bir an evvel yapılması gerektiğini dile getirdi. İlhan, lojmanların nasıl kaderine terk edildiğini anlatarak sözlerine şöyle başladı: “İlimizde 2014 yılında Edremit ilçemizin Süphan Mahallesi’nde 5 bloktan oluşan ve 130 dairenin bulunduğu adliye lojmanları inşa edildi. 2014 yılından sonra adliye personellerinin bu lojmanları tercih etmemesi nedeniyle buraya bir yerleşim söz konusu olmadı. Lojmanlar, 2017 yılında da İl Sağlık Müdürlüğü’ne devredildi fakat 2017 yılından bu yana herhangi bir şekilde bu lojmanlar kullanılmadı. Bu 8 yıllık süre zarfında lojmanlar kaderine edildi ve tahrip edildi. Kapısı, penceresi söküldü, metruk bir yapıya dönüştü. Uyuşturucu bağımlılarının meskeni haline geldi.”
“VAN’DA BİR KÖTÜLER İTTİFAKI VAR”
İlhan, ‘Van’da bir kötüler ittifakı var’ diyerek, “Van, 2012 yılından bu yana adeta her anlamda hizmet yapılmayan, yapılan hizmetlerin de ele yüze bulaştırıldığı, sonucun kötü olduğu bir şehir olarak karşımızdadır. Biz de her basın açıklamamızda bunu özellikle dile getiriyoruz. Van’da bir kötüler ittifakı var. Tamamen bir organize kötüler ittifakı bu şehirde faaliyet gösteriyor. Kötüler ittifakı kendi şahsi menfaatleri için her anlamda bu şehre zulmetmeye devam ediyor. Bu süreç adeta Adalet Bakanlığından Sağlık Bakanlığına, daha sonra Emniyete gelen süreç ildeki sorumluların zafiyetini, ciddiyetsizliğini gözler önüne seriyor. Bu konutlar madem ki Adalet Bakanlığı tarafından kullanılmayacaktı, o yıllarda açık arttırmayla vatandaşa satılabilirdi. Orası hem canlanırdı hem de bu konutlar çürümeye terk edilmezdi, heba olmazdı. İçler acısı bir durum. Ne yazık ki ilimizde her iş böyle. Adliye lojmanlarının akıbeti, çevre yolunun bitmemesi” şeklinde konuştu.
İLHAN: BUGÜN O 130 DAİRENİN 100 MİLYONA YAPILMASI BİLE ZOR
Emniyet Genel Müdürlüğüne devredilen konutların bir an evvel kullanılması gerektiğini dile getiren İlhan, “Lojmanlar en son Emniyete devredilmiş. Uzun zaman geçmiş ve herhangi bir şey yapılmamış. Demek ki Emniyetin de burayı kullanmayacağı ortada. Emniyetin burayı kullanmaya niyeti varsa buranın bir an evvel tadilatını yapar ve burayı personellerine tahsis eder, hangi amaçla kullanılacaksa bir an evvel kullanılır. O yıllarda maliyeti 50 milyon TL idi. Bugün o 130 dairenin 100 milyona yapılması bile zor. Bu binalar adeta çürümeye terk edildi. Bununla ilgili mutlak suretle bu kararı verenler, bunu yapanlar hakkında bir komisyon kurulup incelenmesi lazım. Buna sebep olanlardan da muhakkak devlete uğratılan zararın rücu edilip tahsil edilmesi lazım” ifadelerini kullandı.
“TÜYÜ BİTMEMİŞ YETİMİN HAKKI VAR”
İlhan, akıbeti merak konusu olan konutların değerlendirilmesi gerektiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “8 yıldır orada çürümeye terk edildi binalar. Kapıları, pencereleri, içerisindeki birçok şey sökülüp çalındı. Bunun yanında tinerciler oraya mesken tuttu. Aklınıza gelecek her türlü olumsuzluk yaşandı orada. Duvarlarına kadar bir sürü yazı yazılmış. Ciddi zarar görmüş. Bugün bunun tadilatı bile çok büyük bir maliyettir. Devlete uğratılan zararın tahsis edilmesi gerekiyor çünkü bu devlete ait her şeyde tüyü bitmemiş yetimin hakkı var. Bu binaların ivedilikle kontrollerinin yapılıp, mevcut halinin tespitinin yapılıp, tadilat konusunun karara alınmasını ve halka satışının yapılmasını talep ediyorum. En sağlıklı çözüm yolu budur. Bu iş 8 yıldır uzamış. Bir an evvel çözüme kavuşturulması gerekiyor. Biz defalarca kez gündeme getirdik. Şunu gördük ki ne kadar gündeme getirirsek getirelim o kötüler ittifakı ısrarla çözüm üretmiyor. İnşallah çözüm üretilir.”