Mart 2024’teki seçimin ardından yeni bir yerel yönetim sürecinin başladığı Van’da belediyelerin hizmet ile ilgili çalışmalarının başlaması beklenirken Van Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz haftalarda kentin yeni dönemi için bir süreç başlattı. Kent genelinde yapılan duyurular ile kentin geleceğini Van halkı ile planlamayı hedeflediğini açıklayan Büyükşehir, stratejik plan oluşturma sürecindeki anket çalışmalarından sonra Van’da Stratejik Plan Çalıştayı gerçekleştirdi. ‘2025-2029 Stratejik Plan Çalıştayı’ başlığı ile hazırlanan ve iki gün sürecek olan çalıştayda Van’ın sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda nasıl daha iyi olacağı masaya yatırıldı.

Van Büyükşehir Belediyesi’nin dün itibariyle startını verdiği ve iki gün sürecek çalıştayda Van’ın sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda nasıl daha iyi olacağı masaya yatırılırken, çalıştayda konuşan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan kenti ortak akılla ve hakla birlikte yöneteceklerinin altını çizdi.

D S C F0375

ŞEDAL: VAN’IN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÜZERİNE KONUŞACAĞIZ

Çalıştayda konuşan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal, ortak akılla çalışacaklarının altını çizerek, “Bir süredir Stratejik Plan Çalışmaları için büyük emekler verilerek çalışmalar yapılıyor. Biz de bugün bu vesileyle bir araya geldik. Kentler ortak akılla yönetilmezse hiç kimse bu yolda birlikte çalışamaz. Bu yüzden bizler ortak akılla, halkımızla, kentin dinamikleriyle kenti yönetmek istiyoruz. Bugün “Van’ın sorunları nelerdir, çözüm önerileri nelerdir” bunlar üzerinde konuşacağız. Biz inanıyoruz ki bu 2 günde birlikte tartışarak 5 yılın planlamasını yapacağız. Van’ın sorunlarının nasıl çözüleceğini bu 2 günde konuşup tartışacağız. Kolektif bir akılla, kentte söz söylemek isteyen herkesi dinleyerek bu süreci yöneteceğiz. Bu kent bizimdir ve bizden başkası bu sorunları çözemez. Bunun için el ele vermemiz gerekiyor. Çalıştayımıza katılım sağlayan herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

D S C F0415

ZEYDAN: VAN’I DAHA ERİŞİLEBİLİR BİR KENT HALİNE GETİRECEĞİZ

Şedal’dan sonra konuşan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, master planlamalarında katılımcı bir anlayışın hakim olması gerektiğine inandıklarını belirterek, “Biz hep söyledik, biz kentimizi kentin dinamikleriyle yöneteceğiz, bu kentte yaşayan herkes kentin yönetiminde söz sahibi olacak dedik. Biz de önümüzdeki süreci planlarken özellikle stratejik planlama süreçlerinde ve önümüzdeki bütün master planlamalarında katılımcı bir anlayışın hakim olması gerektiğine inanıyoruz. Bu anlayışla bu yürüttüğümüz çalıştayın Van’ın geleceğine büyük katkı sunacağını, farklı görüşlerin ortak akılla, toplumsal akılla vücut bulabileceği bir süreçle sonuçlanacağına inanıyoruz. Bu süreçten sonra Van’ı daha da ileriye taşıyacak, imarından ulaşıma, kültürden çevreye kadar daha erişilebilir, daha kapsayıcı, daha eşitlikçi bir kent haline getireceğiz” ifadelerini kullandı.

“VAN’IN SORUNLARINI ÇOK İYİ BİLİYORUZ”

'Hazırlıklar başladı' iddiası: 500 TL'lik banknot basılacak mı? 'Hazırlıklar başladı' iddiası: 500 TL'lik banknot basılacak mı?

Zeydan, çalıştayın önerimi dile getirerek, “Van’ın sorunları çok, biliyoruz. Ancak bütün bu süreçlerden ortak akılla, birlikte bir çalışma iradesiyle kentimizi daha ileriye taşıyacak çalışmalar içerisinde olacağız. Bu çalıştayın önemi de bundan kaynaklanıyor. Burada söylenecek her söz, kullanılacak her cümle bizleri daha da ileriye taşıyacaktır. Çünkü her kesiminden insanlar burada. Burada ortaya çıkacak öneriler önümüzdeki sürece katkı sağlayacaktır. Dünya hızla değişiyor, teknoloji hızla gelişiyor. Dolayısıyla bütün bu birikimlerin bizi çok ileriye taşıyacağına inanıyoruz. Kentin imarı, turizmi, ulaşımı ve üretim olanakları başta olmak üzere bunları daha da ileriye taşıyacak bir birliğe ihtiyaç olursa bu konuda da çok profesyonel, çok kurumsal davrandığımızı ve böyle bakmanızı isteriz” diye konuştu.

DEPREM HAZIRLIĞINA ÖZEL VURGU YAPTI

Van’ın sorunlarını ve çözüm önerilerini ifade eden Zeydan, “Kenti her boyutuyla ileriye taşıma noktasında ileriye taşımak için üstümüze düşen bütün sorumluluğu bu süreçte yerine getireceğiz. Van deprem kenti. 2011 yılında bine yakın kişi depremde hayatını kaybetti. Biz deprem konusunda hemen çalışmalara başladık. AKOM’u hayata geçirmek için bir binamıza baktık, bütün haberleşme altyapılarını da içinde barındıracak tesis, uydu ve yakın ilçelerle, hatta illerle bu altyapıyı güçlendirecek çalışmaları başlattık. Orada bir bütünlük içerisinde özellikle kenti depreme hazırlama noktasında acil bir şekilde çalışmalarımıza başladık.”

“İŞSİZLİĞİ GENÇLERİN KADERİ OLMAKTAN ÇIKARACAĞIZ”

“Yapı stokunun yüzde 50’sine yakını depreme dayanıksız. Yapı stokunun bir an önce tespit edilmesi ve daha çevreci bir anlayışla yeniden dönüştürme çalışmalarına başlayacağız. Ulaşım konusunda yaptığımız şeyler var. Sosyal belediyecilik anlamında halkımızın ekonomik refah seviyesini düzeltene kadar hak ettiği sosyal hizmetleri halkımıza sunacağız. İşsizlik ve göç hepimizin sorunu. Bu sorunun da ortadan kaldırılması için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Üretimi destekleyecek, çevreyi koruyacak, işvereni de destekleyecek adımlarımız olacak. İşsizliği gençlerin kaderi olmaktan çıkaracağız” dedi. Öte yandan kentteki kurumsal yapının geliştirilmesi ve kurumsal hafıza kültürün oluşması konusunda da çalışmalar yapılacağı ifade edildi.

ULAŞIM PLANLAMASINDA NELER VAR?

Öte yandan ulaşımı merkeze alan planlama ile ilgili olarak ise şu değerlendirmeler paylaşıldı; “Kentin ulaşım hizmetlerini planlı, erişilebilir, ekonomik, güvenli ve sürdürülebilir hareketlilik kapsamında kentsel ulaşımı geliştirilmesi için; "ulaşım, kara, hava, deniz, raylı sistemler, şehir içi ve şehirlerarası ulaşım, terminaller, yaya, bisiklet, otopark politikaları, çevre yolları, ziyaretçi sunumu, lojistik merkezler" vb. tematik başlıklarda değerlendirmeler yapılması. Bu bağlamda; ulaşım master planın hazırlanması, deniz, demiryolu ve karayolu taşımacılığının geliştirilmesi, toplu ulaşımda EUTS (Kartlı Sistemler) geçilmesi, mevcut ve yapılması öngörülen kentsel teknik altyapının envanterinin kayıt altına alınması ve uygulama standartlarının belirlenmesi, kent bilgi sisteminin güncellenmesi ve aktif kullanılması, akıllı ulaşım sistemlerinin kullanılması ve geliştirilmesi, kurumsal yapılanmanın güçlendirilmesi.”

PLANLI VE SAĞLIKLI YAPILAŞMA HEDEFLENİYOR

Öte yandan kent ile ilgili diğer planlamalar ise kent planlaması ve diğer konular da merkeze alınarak şu şekilde paylaşıldı; “Kentin doğal tarihi ve kültürel mirasına uyumlu, doğaya duyarlı çevre hassasiyeti gözeten, sürdürülebilir, bütüncül kapsayıcı planlı gelişim sağlanması için; "Dönüşüm, sağlıklaştırma, iyileştirme, kamusal mekânların erişilebilirliğinin ve kullanımının arttırılması, mekân politikaları (tarım, sanayi, turizm ve hizmetler), konut politikaları, kent estetiği, arsa politikaları, sosyal donatı, kamusal alan, merkez ve MİA, kıyı kenar çizgisi ve planlama, su-kanalizasyon, aydınlatma, içme suyu arıtma, yeşil alanlar, katı atık bertarafı, geri dönüşüm, enerji verimliliği, yapı stokunun iyileştirilmesi, ekoloji politikaları, yeşil uygulamalar" vb. tematik başlıklarda değerlendirmeler yapılması.”

DAR GELİRLİYE KONUT PROJESİ

“Bu bağlamda, uygulanabilir imar planlarının yapılması ve imar uygulamalarının yapılması. Ruhsatsız yapılaşmaya yönelik önlemlerin alınması, uzlaşma araçları geliştirme uzun vadede mevzuatın uygulanması. Sağlıksız yapılaşmanın olduğu alanlarda yerinde katılımcı dönüşüm politikaları uygulanması. Kent Estetiği Kurulunun faal hale getirilerek kentte her türlü yapı (asfalt, parke, bordur, tretuar, kanal, konut, ticaret yapıları vb.) düzenlemelerinde eksiklik ve aksaklıkların giderilmesinde veya yeni tekniklerin geliştirilmesi yönünde çalışmaların yapılması. Dar gelirliye yönelik sosyal konut/kiralık konut projelerinin hayata geçirilmesi. Kent içinde kalan Kamuya ait alanlarda transfer politikaları uygulanması.”

VAN İÇİN YEŞİL KUŞAK PROJESİ

“Dönüşüm uygulamaları için ön fizibilite ve değerleme çalışmaları yapılarak altlıkların hazırlanması. Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) Ve Kent Bilgi Sistemi (KBS) kurularak e-belediyecilik uygulamasına geçilmesi. İklim değişikliği ve sıfır atık bağlamında katı atıkların kaynağında ayrıştırılması, bertaraf ve geri kazanımı konularında yönetsel yapının geliştirilmesi ve sürdürülebilir iklim değişikliği eylem planının oluşturulması. Çevre kirliliği ölçümlerinin periyodik hale getirilmesi ve il geneline yaygınlaştırılması. Van kenti yeşil kuşak projesinin hayata geçirilmesi. Daha temiz ve sağlıklı bir çevre için halkı bilinçlendirme çalışmalarının yapılması. Van Gölü kıyısında dinlenme, rekreasyon ve plaj alanlarının belirlenmesi ve planlanması. Yenilenebilir enerji kaynakları kullanan sürdürülebilir çevre dostu binaları yaygınlaştırması.”

AFETLERE KARŞI DİRENÇLİ KENT: VAN

“Afetlere müdahale kapasitesini geliştirmek ve acil durumlara ilişkin bilincin gelişmesi, kurumlar arası sevk koordinasyon sağlanması için; “Afet Risk Yönetimi, AKOM, Kentsel Dönüşüm Rezerv Alanları, Konteyner Kent, Çadır Kent, Yerinden (Kentsel) Dönüşüm, KonutVAN, VAKUT, Afet Eylem Planları, Deprem Master Planı, çığ, deprem, sel baskınları, Erozyon Sakınım Planları, Afet Lojistik Merkezleri, yapı stokunun iyileştirilmesi, Acil Toplanma Alanları” vb. tematik başlıklarda değerlendirmeler yapılması.”

YEREL EŞİTLİK EYLEM PLANININ OLUŞTURULMASI

“Göçle gelen nüfusun beceri ve deneyimine yönelik istihdam olanaklarının geliştirilmesi. Şiddet ve istismara maruz kalan kadınlarla ilgili koruma politikalarının geliştirilmesi ve hizmet sunum olanakların genişletilmesi. Sosyal hizmet ve sosyal yardım sunan kurumların (Valilik, Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri, Vakıflar, Sivil Toplum Kuruluşları) ortak kullanılacak veri tabanının oluşturulması, hizmetlerin eşgüdüm içinde yürütülerek hizmet çakışmalarının ortadan kaldırılması. Gençlere yönelik eğitim, kültür ve spor olanaklarının artırılması. Bağımlılık yaratan maddelerin zararları konusunda kamuoyunun bilgilendirmesi. Yerel eşitlik eylem planının oluşturulması.”

KENTSEL VE KIRSAL EKONOMİNİN GELİŞTİRİLMESİ-YEREL KALKINMA

“Tarımın sürdürüldüğü yerlerde üretimi çeşitlendirerek geliştirmek ve bu sayede sosyo-ekonomik düzeyi artırmak, tarımsal verimliliği ve ürün çeşitliliğini artırmak için sulama suyu bulunan bölgelerde sulanabilir arazilerin sulamaya açılmasını sağlamak, hayvan ıslahı ve ağaçlandırma çalışmaları yapmak ve kooperatifçiliği teşvik edilmesi temelde yerel kalkınma için; ‘Tarımsal sulama, bitkisel ve hayvansal üretiminin geliştirilmesi, sanayi, maden, enerji, ulaşım-taşımacılık, yerel gen kaynaklarının geliştirilmesi ve korunması (Gen Bankası)’ vb. tematik başlıklarda değerlendirmeler yapılması.”

TARIMSAL PAZARLAMA ALTYAPISININ GÜÇLENDİRİLMESİ VE TARIM-SANAYİ ENTEGRASYONUNUN SAĞLAMASI

“Bu bağlamda; kırsal ekonominin çeşitlendirilmesi. Sulama öncesi her yıl kanal ve gölet temizleme çalışmaları için ihtiyaç duyulan iş makinaları kiralama ile vatandaşlara daha rahat sulama imkânının sağlanması. Kırsal üretim potansiyelinin gelişmiş olması, kooperatifçiliğin gelişmişliği. Getirisi yüksek ürünlerde seracılığın teşvik edilmesi. Meraların ıslah edilmesi, geliştirilmesi ve korunması politikalarının geliştirilmesi. Yerli ırk küçük ve büyük baş hayvan ıslah çalışmalarının yapılması. Tarımsal örgütlülüğün geliştirilmesi ve üretim çeşitliliğinin arttırılarak üretici gelirlerinin artırılması. Kırsal gelirlerin artırılması ve kırsal toplumun yaşam şartlarının iyileştirilmesi. Tarımsal pazarlama altyapısının güçlendirilmesi ve tarım-sanayi entegrasyonunun sağlaması.”

TURİZM, KÜLTÜREL MİRAS VE KORUMA POLİTİKALARI

“Kentin doğal tarihi ve kültürel mirasına uyumlu, doğaya duyarlı çevre hassasiyeti gözeten, sürdürülebilir, bütüncül kapsayıcı planlı gelişimi sağlayarak, kentimizin turizm alanında sahip olduğu tarihi-kültürel varlıkları ulusal ve uluslararası ölçekte tanıtarak Van’ı bölgede bir turizm merkezi haline getirmek için; ‘Somut kültürel miras, somut olmayan kültürel miras, doğal ve yapılı miras alanlarının korunma politikaları, mirasın envanterinin çıkarılması’ vb. tematik başlıklarda değerlendirmeler yapılması.”

KENT KİMLİĞİNİ OLUŞTURAN VE GELİŞTİREN UYGULAMALARA ÖNCELİK VERİLMESİ

“Bu bağlamda; kentin ulusal ve uluslararası sahada tanıtılması. Kent kimliğinin geliştirilmesi. Tarihi kültürel mirasın korunması, alan yönetim planlarının hazırlanması, UNESCO başvuru dosyalarının hazırlanması. UNESCO ve benzeri uluslararası kuruluşlarla olan işbirliklerinin geliştirilmesi ve ulusal, uluslararası kaynaklara erişimin sağlanması. Van ili genelinde yerleşim yerlerinin kent ve kır yerleşim yeri özellikleri, yerel mimari yapı, mekânsal karakter analizlerinin yapılması ve yeni yapılaşacak alanlarda ve dönüşüm projelerinde kent kimliğini oluşturan ve geliştiren uygulamalara öncelik verilmesi.”

Muhabir: FATMA NUR POLATCAN-HAKAN İZGİ