GÜNCEL

Bayram tatili öncesi Türkiye’nin dört bir yanından Van’a akın var!

Türkiye’nin hem hava hem de kara yolculuğu konusundaki en hareketli illerinden biri olan Van’da Kurban Bayramı öncesi yine müthiş bir yoğunluk yaşanıyor. Hem hava araçlarını hem de kara araçlarını kullanma istatistikleri her dönemde Türkiye’deki bir çok ilden önde olan Van’da bayram öncesi kente adeta akın yaşanırken Van, talep patlaması yaşayarak en çok ek sefer tahsis edilen illerden biri oldu.

Abone Ol

Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olarak açıklanmasının ardından kara ve hava yolunda yoğun bir hareketlilik yaşanmaya başladı. Bayram tatilini memleketleri ya da tatil beldelerinde geçirmek isteyenlerin yolculuğu sürerken, Türkiye’nin en çok göç veren illerinden biri olan Van’da ise bayram öncesi Van’a gelenlerin hareketliliği yaşanıyor. Bayram öncesinde Van’a Türkiye’nin batısından ve büyük şehirlerden yoğun bir akın yaşanırken özellikle otobüslerde ek seferlerin sayısı ciddi oranda arttı. Bayram tatilini memleketleri Van’da geçirmek isteyen vatandaşlar, tatilin ilk gününden yola çıkarken, bayram hareketliliği ile ilgili Şehrivan’a görüş veren isimler, Van’a gelişlerde yoğun talep olduğunu, Van’dan çıkışlar da ise aynı durumun yaşanmadığını belirtti. Ayrıca Van’ın en çok ek sefer alan illerin başında geldiği ifade edildi.

YILDIRIM: VAN NÜFUSUNA GÖRE EN ÇOK İLAVE SEFER YAPILAN 10 İLDEN BİRİSİ

Bayram hareketliliği ile ilgili Şehrivan’a görüş veren Tüm Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldırım, Van’ın en çok ilave sefer yapılan 10 ilden birisi olduğunu dile getirerek, “Bayram ve okul tatili bir arada oldu. Onun için büyük bir yoğunluk var. Türkiye’nin her yerinde yoğunluk çok yüksek. Türkiye’nin her yerinden Van’a büyük bir ilgi var. Van nüfusuna göre en çok ilave sefer yapılan 10 ilden birisi. Van en çok ilgi duyulan illerden bir tanesi oldu. İstanbul’dan, Ankara’dan, İzmir’den ve ülkenin yer yerinden Van’a gelişler var. Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemeyle ilave seferler yapılmaya devam ediyor. Sadece bayramdan bayrama bu düzenlemeler yapılıyor. Otobüsler doldu, ilave seferler yapılıyor. Şu an talep karşılamada yetersiz değiliz. Otogarda ek seferler yapılmaya devam ediliyor” dedi.

MALİYETLER YÜKSEK OLSA DA VATANDAŞ MECBUREN MEMLEKETİNE DÖNÜYOR

Yıldırım bilet fiyatlarını açıklayarak, “Fiyatlar 1700-1800 TL’den başlıyor. Maliyetler çok yüksek. Biz zam yapmayı arzu etmiyoruz ama maliyetler kurtarmıyor. İlave seferlerde özellikle otobüsler dolu gidip boş döndükleri için para kazanmak için bilet fiyatlarını yüksek tutmak zorunda kalıyor. Yaz tatili başladı. Yolları kan gölüne çevirmemek için herkesin gerekli tedbirleri alması lazım. Şoförlerin dinlenerek yola çıkması lazım. Direksiyonda telefon kullanılmaması lazım. Vatandaşlarımızın mutlaka emniyet kemerini bağlaması lazım” ifadelerini kullandı.

BAYRAM: VAN ÇIKIŞLARINDA BEKLENEN TALEP YOK

Kara yolu ulaşımı ile ilgili Şehrivan’a konuşan Best Van Tur CEO’su İrem Bayram Van’a gelişlerin olduğunu ama Van’dan çıkışlarda aynı talebi göremediklerini belirterek, “Bu bayramı diğer bayramlardan farklı kılan şey hem bayram yoğunluğu hem de okulların kapanmasıdır. Yaz sezonunun da başlamasıyla bu yoğunluk bir arada yaşanıyor. İstanbul’dan, Antalya’dan, Mersin’den, Bursa’dan Van’a gelişler diğer illere göre daha fazla. En çok İstanbul’dan talep görüyoruz. Tüm Türkiye’den günlük Van’a 40 seferimiz var. Her gün bin 600 yolcuyu Van’a getiriyoruz. Batı’dan Van’a doğru bir akış var ama Van çıkışlarında beklediğimiz talebi almadık. Van’a gelen var ama Van’dan giden yok. Bu bize şunu gösteriyor; insanlar hem tatil hem de bayram ziyareti için memlekete, eş dost yanına gitmeye devam ediyor ama Batı’ya gidip de tatil yapayım durumu söz konusu değil” diye konuştu.

BAYRAM’DAN TRAFİK KAZALARI İLE İLGİLİ KRİTİK UYARI

Bayram, trafik kazalarına dikkat çekerek şunları söyledi: “Son zamanlarda yaşanan kazaları incelediğimizde kullanıcı kusurundan öte karşı tarafın kusurunun ön planda olduğunu görüyoruz. Son dönemlerde Van’da yaşanan kazalara bakıldığında geneli dışarıdan gelen etkilerle olmuş. Özellikle bayram döneminde araç kullanmaya yeterli olmayan kişilerin trafiğe çıkmasıyla kazaların olmasını daha fazla sebebiyet veriyor. Bizim otobüs kaptanlarımız uykusuzluğa daha dayanıklı, uykusu geldiği anda fark edebilme bilincinde. Ama bireysel kullanıcılar ne zaman uykularının geldiğini fark edemezler. Bayram döneminde bireysel araçlarla yola çıkıldığında kazalar oluyor, kazaya sebebiyet veriliyor.”

BEYAZ: UÇAKLA VAN’A GELİŞLERDE DE BÜYÜK YOĞUNLUK VAR!

Hava yolu ulaşımı ile ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan turizmci Murat Beyaz, Van’a gelişlerde doluluk oranının yüzde 100’ün üzerinde olduğunu aktararak, “Bayram tatili ve okulların tatilinin bir arada olmasıyla bir yoğunluk başladı. Bizim hava yolunda yoğun sezonumuz başladı. Bu tarihler itibarıyla özellikle büyük kentlerden Anadolu’ya aile ziyaretleri için, tatil için, turlar için ciddi bir yoğunluk var. İstanbul’dan, Ankara’dan, İzmir’den, Antalya’dan her yerden Van’a gelişler var. Buna karşın Van’dan gidişlerde aynı yoğunluk yok. Yani yüzde 100 doluluğa erişmiş değil. Biz bu dönemde daha çok ziyaretçi kabul ediyoruz. Yüzde 100’ün üzerinde bir doluluk oranına ulaştık. Uçak firmaları uluslararası seyahat kurallarına göre kapasitenin üzerinde yüzde 10’un üzerinde koltuk satışı yapabiliyor. Bu her ülkede her firmanın yapabildiği bir kuraldır. O yüzden yüzde 100’ün üzerinde satışlar gerçekleşiyor. Hatta yeni seferler konulursa onlar da dolacaktır” dedi.

“VANLILAR BU YAZ YİNE UÇAK BİLETİ BULAMAYACAK”

Beyaz, Van’ın bu yaz da uçak seferi sorunu yaşayacağının altını çizerek şunları söyledi: “Önümüzdeki yaz sezonunda biz Vanlılar yine uçak bileti bulamama gibi bir sorun yaşayacağız. Biletlerin fiyatı yüksek olacak. Turizm, yaz sezonu başlıyor. Van’dan uçakları eksiltiyorlar. Bu bizim birkaç yıldır yaşadığımız bir sorun. Hava yolu firmaları da para kazansınlar ama halkın da mağdur edilmemesi lazım. Halkın taleplerinin karşılanması gerekiyor. Doğru bir planlama ile hem turistin hem de yerel halkın taşınabileceği bir pazarlama yöntemi yapılabilir. Türkiye bunun üstesinden gelebilecek bir ülke. Doğru planlama, doğru anlayışla yapılabilir. Halk da bu durumda mağdur olmaz. Turistik ziyaretler de kesintiye uğramaz.”