ŞEHRİVAN HABER: FATMA POLATCAN
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık; Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması üzere Van Gölü çevresinin sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı ilan edilmesine ilişkin TBMM’ye soru önergesi vermişti. Bakan Kurum, Orhan’ın verdiği soru önergesini cevapladı. Bakan Kurum, verdiği cevapta, geçtiğimiz aylarda ‘Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescil edilen Van Gölü çevresinde ne kadar alanın doğal sit alanı olarak ilan edildiğini de açıkladı.
KURUM: VAN GÖLÜ VE ÇEVRESİNDE 399086 HEKTAR ALAN DOĞAL SİT ALANI OLARAK İLAN EDİLMİŞTİR
Kurum; Orhan’ın sorduğu soruya şu cevabı verdi: “Van ve Bitlis İllerinde yer alan, Van Gölü Potansiyel Doğal Sit Alanının değerlendirilmesi için hazırlanan Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporuna istinaden Van Gölü ve çevresinde 399086 hektar alan, Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı koruma statüsünde doğal sit alanı olarak ilan edilmiştir. Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik kapsamında doğal sit alanları 3 kategori olarak belirlenmektedir. Bu kategoriler; Kesin Korunacak Hassas Alan, Nitelikli Doğal Koruma Alan ve Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı'dır. Meri mevzuat uyarınca, sayılan bu koruma kategorileri haricinde doğal sit tescil işlemi yapılamamaktadır. Kıyı Kanunu'nun 14. maddesi gereği, Belediyeler ve Valilik tarafından gerekli iş ve işlemler yürütülmektedir.”
KURUM: VAN TABİAT VARLIKLARININ KORUMA BÖLGE KOMİSYONU'NUN İZNİNE TABİDİR
Kurum, “Mevcut yasadışı yapılaşmalar hakkında, İmar Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde, Belediyeler ve Valilik birimleri tarafından iş ve işlemler yürütülmektedir. Bölgenin sit alan ilan edilmesinden sonra yapılabilecek her türlü faaliyet, Van Tabiat Varlıklarının Koruma Bölge Komisyonu'nun iznine tabidir. Doğal sit alanlarında yapılacak izinsiz yapılaşmalar hakkında 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında savcılık makamına suç duyurunda bulunulmakta ve imar mevzuatı kapsamında izinsiz yapılar hakkında işlem tesis edilmektedir” diye cevapladı.
KURUM: VAN GÖLÜ DOĞAL SİT ALANI, BAKANLIK MAKAM OLURU İLE TESCİL EDİLEREK RESMİ GAZETEDE İLAN EDİLMİŞTİR
Bakan Kurum, “Van Gölü ve civarında Bakanlığımızca yapılmış olan doğal sit alam tescil işlemi meri mevzuat çerçevesinde ve Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında yürütülmüştür. Bölgede mevcut korunan alanların sahip olduğu biyo-ekolojik (flora, fauna, habitat), jeolojik, hidrolojik ve jeomorfolojik değerlerin belirlenmesi amacıyla, dört mevsim süresince çalışmalar gerçekleştirilmiştir. İlgili kurum görüşleri alınmış olup, Van Tabiat Varlıklarım Koruma Bölge Komisyonu tarafından uygun görülen Van Gölü Doğal Sit Alanı, Bakanlık Makam Oluru ile tescil edilerek Resmi Gazetede ilan edilmiştir. Mevzuata aykırı herhangi bir uygulamanın yapılması söz konusu değildir” diye aktardı.
KURUM: 389 VATANDAŞIN TALEPLERİ İNCELENMEKTEDİR
Kurum, “Doğal sit alanı iptali ya da sınır değişikliği yönünde Bakanlığımıza intikal eden 2 İlçe Belediye Başkanlığı ile 389 vatandaşın talepleri incelenmektedir” ifadelerini kullandı.
“İLGİLİ BELEDİYESİNCE İŞLEM YAPILMASI SAĞLANMAKTADIR”
Kurum, “Doğal sit alanı sınırları içerisinde tespit edilen mevzuata aykırı yapılaşmalar ile ilgili olarak 2863 sayılı kanununun 9'uncu, 16'ncı ve 65'inci maddeleri uyarınca suç duyurusunda bulunulmakta, ayrıca 3194 sayılı İmar Kanunun 32. ve 42. maddeleri uyarınca ilgili belediyesince işlem yapılması sağlanmaktadır” diye belirtti.
NE OLMUŞTU?
Aylar önce, sürekli tartışılan Van Gölü’nün korunma sorunu ile ilgili beklenen adımlardan birisi atılmıştı. Birkaç ay önce Van Gölü ve çevresi, geçtiğimiz yıldan bu yana verilen yoğun girişimler sonrasında ‘Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescillenmişti.