ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-HAKAN İZGİ

Bürokrat ve siyasilerin Van’a ziyareti sürerken, geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın ziyaret ettiği Van’a bu kez de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy geldi. Sabah saatlerinde havalimanında karşılanan Bakan Ersoy, ilk olarak Van Valiliği’ni ziyaret etti. Ardından Van Valiliği ile Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Van Turizm Master Planı’nın lansman toplantısına katılan Bakan Ersoy, kentin turizmi ve yatırımlarla ilgili önemli açıklamalarda bulunarak, “Van’ı turizmde dünya vitrinine çıkaracağız” dedi. Ardından ‘Geleceğe Miras Eski Van Şehri Tanıtım Toplantısı’na katılım sağlayan Bakan Ersoy, Eski Van Şehrinde yapılacak çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Öte yandan Kapadokya Üniversitesi’nin Van’daki paydaşlarla birlikte hazırladığı master planın detaylarına ve içeriğine ise Van yerel medyası davet edilmediği için içerikle ilgili herhangi bir bilgi edinilemedi…

BAKAN ERSOY VAN’DA KONUŞTU

Ersoy, turizmde yapılacak çalışmaların ortak payda çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getirerek, “Van binlerce yıl Anadolu’nun özellikleri ile yoğrulmuş toprakların adı. Bu kadim geçmiş, derin birikim turizm noktasında ciddi bir potansiyeli de beraberinde getirmekte. Bunu en doğru şekilde değerlendirerek şehrimize ve insanımıza en yüksek faydayı sağlamanın gayretleri içerisindeyiz. Turizm sadece Bakanlığımızın gayretiyle çalışmaların yürütülebileceği bir alan değil. Yerelden genele sürdürülebilir bir büyüme ve gelişim istiyorsak valilik, belediyeler, kalkınma ajansı, sanayi ve ticaret odaları, üniversiteler, turizm sektör kuruluş ve dernekleri gibi her bir paydaşımızın iş birliği içinde üzerine düşeni yapması gerekiyor. Elbette turizm noktasında yapılacak çalışmaların ortak bir payda çerçevesinde ve yine ortak hedefler doğrultusunda gerçekleştirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

TURİZM MASTER PLANINA GENİŞ YER AYIRDI

Türkiye Turizm Ana Planına dikkat çeken Ersoy, “Biz 2011 yılında Covit-19’un yaşattığı ciddi sıkıntıları göz önünde bulundurarak ve bütün paydaşlarımızla istişare ederek Türkiye Turizm Ana Planımızı güncelledik. Sözünü ettiğim ortak paydayı bütün çalışmalara temel olacak şekilde belirlemiş olduk. İl Turizm Master Planları da Turizm Ana Planımızın ortaya koyduğu hedef ve beklentilere göre şekillenmektedir. İller söz konusu olduğunda geniş yetki ve sorumluluk alanlarıyla belediyeler en önemli paydaşlarımız konumundadır. O yüzden Bakanlık olarak belediyelerimizden İl Turizm Master Planlarını hazırlamalarını ısrarla talep ediyoruz. Biz eğer en önemli hedeflerimizden biri olarak turizmi 12 aya ve 81 şehrimize yaymayı başarırsak bu çalışmalar başarımıza temel teşkil edecektir” diye konuştu.

VAN ÖNCÜ İLLERDEN BİRİ OLDU

Ersoy, İl Turizm Master Planlarına değinerek şunları söyledi: “13 Mart’ta Samsun Büyükşehir Belediyesi ile ilk master plan lansman toplantısını yaptık. Van’ın da Samsun ile birlikte bu alanda öncülük ettiğini görmekten büyük memnuniyet duyuyorum. İl Turizm Master Planları yoğun bir sürecin sonucunda şekilleniyor. Sonuç vermesi için titizlikle yürütülmesi gereken bir çalışmadır. Kapsamlı literatür ve veri toplamaları, örnek çalışmaların incelenmesi, arama konferansları, paydaş buluşmaları, sürekli bir iletişim ve istişare halinde ortak aklın tesis edilmesine ve ortaya en doğru planın konulması için çalışılıyor. Bu sürecin alanında uzman, geniş bir akademisyen kadrosunun iradesi altında bilimsel yöntemlerle yürütüldüğünü özellikle belirtmek isterim. Zira hiçbir işimiz günü kurtarmak adına yapılmıyor. Geleceği bugünden şekillendirmenin gayretleri içerisindeyiz. Somut veriler ışığında doğru ve akılcı hedefleri belirlemek zorundayız ki başarıya hep beraber ulaşabilelim.”

“VAN’IN TURİZMDEKİ GELECEĞİ İÇİN HAYATA GEÇİRİLMESİ GEREKEN 10 KAPSAMLI PROJE BELİRLENMİŞTİR”

Van için 10 kapsamlı projenin belirlendiğini aktaran Ersoy, “Bütün bu yoğun ve karmaşık mesai Van’da da meyvesini vermiş durumda. Türkiye Turizm Ana Planındaki strateji, amaç ve hedeflere uygun şekilde Van’ın turizmdeki geleceği için 47 adet politika, 16 öncelikli alan ve bunlar doğrultusunda hayata geçirilmesi gereken 10 kapsamlı proje belirlenmiştir. Bu genel çerçeveye baktığımızda sürdürülebilir ve rekabetçi bir büyüme için etkili bir turizm yönetimi, güçlü bir altyapı, cazip ürün ve etkili tanıtım yapılması gerektiği ortaya konulmuştur. Bu gereklikler doğru şekilde karşılandığı zaman ilin turizm gelirinde belirgin bir artış olacağı ön görülmüştür” dedi.

“VAN TURİZM MASTER PLANI İLE ŞEHRİMİZ İÇİN ARTIK DETAYLI BİR TURİZM ROTASI ÇİZİLMİŞ DURUMDA”

Van Turizm Master Planının içeriğine değinen Ersoy, “Van’a yayılmış bir turizm hareketliliği için Urartulardan Eski Van Şehrine ilin tüm kültürel mirasını kullanmak, mavi bayrak ödüllü bir plaja da sahip olan Van Gölü’nü eğlence, spor ve macera rekreasyonlarıyla daha büyük bir cazibe merkezi haline getirmek, gastronomiden sağlık ve kış turizmine uzanan bir ürün çeşitliliği sunmak gibi adımlar hazırlandı. Diyebilirim ki Van Turizm Master Planı ile şehrimiz için artık detaylı bir turizm rotası çizilmiş durumda. 2027 yılı için yerli ve yabancı dahil olmak üzere toplam ziyaretçi sayısı 2 milyon 170 bin, toplam gelir miktarı ise 494 milyon dolar olarak ön görülüyor. Bütün bu hedeflere hep birlikte ulaşacağız. Şehrimizin turizm çatısı altında gerek ekonomik, gerek sosyal, gerek de kültürel sürdürülebilir kazanımlar elde ettiğini hep birlikte göreceğiz” diye aktardı.

ERSOY: BAKANLIK OLARAK BÜTÜN ŞEHİRLERİMİZ İÇİN VAR OLAN POTANSİYELİ EN İYİ ŞEKİLDE KULLANMAK İSTİYORUZ

Bakanlık tarafından yapılan çalışmaları dile getiren Ersoy, “Bakanlık olarak bütün şehirlerimiz için var olan potansiyeli en iyi şekilde kullanmak, elde edilen kazanımları koruyarak sürdürülebilirlik çerçevesinde hedeflerimizi sürekli olarak daha ileriye taşımak istiyoruz. Yerelde bu çalışmaların bütünlük içerisinde yürütülmesi için kurduğumuz il tanıtım ve geliştirme kurullarımız Valiliklerimizin başkanlığında ve illerdeki paydaşlarımızın katılımıyla faaliyetlerini sürdürüyorlar. Kurullarımızın tesis ettiği bu birliktelik şehirlerimizin markalaşma süreçlerine ciddi bir ivme kazandırmıştır. Zira hem illerin tanıtımı için ayrılan kurum bütçeleri hem efektif şekilde kuruldu hem de tek merkezden etkili ve sonuç odaklı tanıtım çalışmaları gerçekleştirilmeye başlandı” ifadelerini kullandı.

BAKAN ERSOY, VAN KÜLTÜR YOLU İLE İLGİLİ DE AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Van’da da düzenlenecek olan Kültür Yolu Festivaline de değinen Ersoy, “Ulusal ve uluslararası alanda ise Bakanlık olarak biz tanıtım, ürün ve Pazar çeşitliliğiyle nitelikli turistler olmak üzere belirlediğimiz 3 saç ayağı üzerinden çok kapsamlı çalışmalarla 81 ile ve 12 aya tüm turizmi inşa etmenin adımlarını atıyoruz. Van özelinde baktığımızda Doğu Anadolu’da en fazla yabancı turist çeken destinasyon karşımıza çıkıyor. Van’ın bu konumunu güçlendirmek ve daha da geliştirmek için Turizm Geliştirme Ajansı çatısı altında ağırlama etkinlikleri gerçekleştiriyoruz. 2023 yılında Van’da 4 etkinlik gerçekleştirdik. 9 farklı ülkeden basın mensubunu toplam 22 kişiyi şehrimizde ağırladık. 29 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında Van’da gerçekleştireceğimiz Kültür Yolu Festivali kapsamında özel olarak düzenleyeceğimiz 2 etkinlikte 8 basın mensubu ve 8 ınfluencer olmak üzere toplam 16 kişi ağırlamayı planlıyoruz” diye konuştu.

İranlı turistlerin Van’a gelmemesinin nedeni belli oldu! İranlı turistlerin Van’a gelmemesinin nedeni belli oldu!

“VAN’I TURİZMDE DÜNYA VİTRİNİNE ÇIKARACAĞIZ”

Ersoy, Van’ı Türkiye’nin en büyük turizm markasının bir parçası olarak dünya vitrinine çıkaracaklarını belirterek şunları söyledi: “2021’de İstanbul’da başlattığımız Kültür Yolu Festivali bugün 7 bölgemizdeki 16 farklı şehrimizde düzenlenebilir duruma gelmiştir. Van da artık Avrupa Festivaller Birliğine kabul edilen bu festivale ev sahipliği yapacak şehirlerimizden biridir. Gastronomisinden kültür varlıklarına, doğal güzelliklerinden tarihi mirasına Van’ı Türkiye’nin en büyük kültür, sanat ve turizm markasının bir parçası olarak dünya vitrinine çıkaracağız. Günümüz dünyasında dijital platformlar ve sosyal medya geniş kitlelere ulaşmanın en güçlü araçları. Ülkemizdeki ağırlama etkinliklerinin arkasında yatan gerçek de zaten bu. Ancak bu alandaki faaliyetlerimiz sadece ağırlama ile sınırlı değil.”

ERSOY: VAN’A YÖNELİK KÜLTÜR, TURİZM YATIRIMLARIMIZA HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYORUZ

Van’a yapılan turizm yatırımları dile getiren Ersoy şunları aktardı: “Van’a yönelik kültür, turizm yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Van Erciş Kültür Merkezini 2024 rakamlarıyla 180 milyonluk bir yatırım gerçekleştirip ilimize kazandırdık. Halihazırda yeni bir kültür merkezi inşasına da başladık. Van’ın kültür sanat hayatına son derece güçlü bir katkı sunacağı inancındayız. Sözleşme bedeli yaklaşık 400 milyon olan merkezimizi inşallah 2025 yılı içerisinde tamamlamış olacağız. Kültür varlıkları noktasında da Van Akdamar Adası bakım-onarım işi, Van Hoşab restorasyonu ve Van Kalesi aydınlatma işi titizlikle yürütüldü. Bunlarla da yetinmiyoruz. Türkiye Kültür Yolu Festivali’nde olduğu gibi Van’ı yine kültür turizm noktasında tarihimizin en önemli projelerinden biri olan geleceğe mirasa davet ediyoruz.”

“BU PROJE VAN’A CİDDİ BİR KATMA DEĞER SUNACAK”

Ersoy, Eski Van Şehri’nin ayağa kaldırılmasının kente katma değer katacağını vurgulayarak, “Kazıların 12 yayılması projesiyle arkeolojide çalışmaların hızını ve kapsamını büyük oranda arttırdık. Şimdi geleceğe miras ile Van’da yeni bir dönemin kapısını açmış ve Türk arkeolojisinin altın çağını açmış bulunuyoruz. Van bu çağın aktörlerinden biri olacak. Eski Van Şehrini arkeolojik kazılar, restorasyon ve çevre düzenleme olmak üzere 3 koldan yürüteceğimiz çalışmalarla ayağa kaldıracağız. Bu proje hem Van hem de Türkiye turizmi için büyük bir kazanım olacak ve şehrimize ciddi bir katma değer sunacaktır. Şimdiden hayırlı olsun” dedi.

ERSOY: VAN 22 YILDA TURİZMDE İYİ BİR MESAFE KAT ETTİ

22 yılda Van’da tesis sayısı ile yatak kapasitesinde artış olduğunu dile getiren Ersoy, “103 acentenin faaliyet gösterdiği Van’ın kat ettiği mesafeyi anlamamız açısından tesis ve yatak kapasitesindeki artış da önemli bir göstergedir. 2002 yılında işletme belgeli konaklama tesis sayısı 10, bu tesislerdeki yatak kapasitesi ise bin 239 idi. 2024 yılı Mart ayı itibarıyla işletme belgeli konaklama tesis sayısı 77’ye, bu tesislerdeki yatak kapasitesi ise 6 bin 122’ye yükselmiştir. Bu tesislerde konaklayan kişi sayısı da 97 bin seviyesinden 336 bin kişi seviyesine yükselmiştir. Türkiye bugün konaklama tesisleriyle dünyada öncü ve örnek gösterilen bir ülkedir. Van bu noktada da üzerine düşeni yapmaya başlamıştır. 25 Mart itibarıyla Van genelinde 4 tesis 3. aşama sertifikası, 63 tesis ise 1. aşama belgesi almak üzere toplam 67 tesis sertifika ve belge almıştır. Bir tesis ise belgelendirme sürecindedir” diye konuştu.

“VAN İÇİN YENİ BİR DÖNEMİN KAPISI AÇILACAK”

Ersoy, Turizm Master Planı ile Van için yeni bir dönemin kapısını açılacağını belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Bunlar Van’da yaşanan değişim ve gelişimin sonuçlarıdır. Bugün sürmekte olan çalışmalar ve Turizm Master Planı ile birlikte hayata geçirilecek projeler Van için yeni bir dönemin kapısını açacaktır. Van turizmde daha fazlasını yapabilir, yapacak. Van Turizm Master Planı şehrimizin ulaşabileceği noktayı, gerçekleştirebileceği hedefleri göstermekte. Samsun ve Van gibi il il ülkemizin potansiyelini esere, hizmete, faydaya dönüştürmeyi sürdüreceğiz. Neticede 12 ay boyunca 81 ilinde turizm hareketliliği olan bir turizm ülkesi olarak Türkiye’yi lider ülkeler arasına sokacak ve kalıcı olmasını sağlayacağız.”

BAKAN ERSOY “GELECEĞE MİRAS ESKİ VAN ŞEHRİ TANITIM TOPLANTISI”NA KATILDI

Ardından “Geleceğe Miras Eski Van Şehri Tanıtım Toplantısı”na katılım sağlayan Bakan Ersoy, Eski Van Şehrinde yapılacak çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Ersoy, Eski Van Şehri ile ilgili konuşarak, “Bugün yoğun bir Van mesaisi geçirdik. Turizm Master Planına katıldık. Bu kadim şehrin tarihi ve potansiyelini etkin bir faydaya dönüştürecek geleceğe nasıl taşıyacağımızı ortaya koyduk. Ardından STK temsilcileriyle ve sektör paydaşlarıyla bir araya geldik, bilgi ve fikir alışverişinde bulunduk. Şimdi Van’ı daha iyiye, daha güzele ulaştırma amacına hizmet edecek çok önemli bir çalışmanın ‘Geleceğe Miras Eski Van Şehri’ Projesi Tanıtım toplantısındayız. Kanuni Sultan Süleyman Döneminde Osmanlı hakimiyeti altına giren şehir bu dönemde ciddi bir gelişim göstermiştir. 19. yüzyılda çeşitli nedenlerle terk edilen ve 20. yüzyılın başlarında savaş ve çatışma ortamlarına tahrip olan tarihi kent birkaç yapı kalıntısı dışında tümüyle yok olma durumuna gelmiştir” dedi.

“TEMEL HEDEFİMİZ ESKİ VAN’I SAHİP OLDUĞU TÜM DEĞERLERLE KÜLTÜREL CAZİBE NOKTALARINDAN BİRİ HALİNE GETİRMEK”

Temel hedeflerinin Eski Van’ı sahip olduğu tüm değerlerle kültürel cazibe noktalarından biri haline getirmek olduğunu aktaran Ersoy, “Günümüze gelen yapılar tarihi kent konusunda bize önemli ipuçları da vermektedir. Söz konusu yapılar Saray Kapısı, Maarif Dükkanları, Kızıl Minareli Camii, Kaya Çelebi ve Horhor Camii, Hüsrevpaşa Hanı ve Hamamı, Miri Ambar, Kaya Sarnıcı ve Ulu Camii, Kethuda Ahmet Camii, Surb Stephanos ve Surb Vardan Kiliseleri özellikle konsantre olduğumuz yapılar. Kazı çalışmalarının başladığı 1970’li yıllardan günümüze tarihi kentin yüzde 7’lik bir dilimi kazılabilmişti. Şimdi Geleceğe Miras projesi ile kazıları önemli ölçüde arttırıyoruz. Yürütülecek çalışmalar neticesinde bölgenin kültürel belleğine dair önemli izler barındıran Eski Van’ı sahip olduğu tüm değerlerle kültürel cazibe noktalarından biri haline getirmek temel hedefimiz” ifadelerini kullandı.

“ESKİ VAN ŞEHRİNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK ÇALIŞMALAR ÜZERE 3 AYAK ÜZERİNDE KURGULANDI”

Ersoy, yapılan kazı çalışmalarını dile getirerek, “Bu hedefe ulaşmak adına kendimize belirlediğimiz yol haritası genel hatlarıyla şu şekilde olacak; Eski Van Şehrinde gerçekleştirilecek çalışmalar eş zamanlı olarak uygulaması planlaması uygulanan arkeolojik kazılar, restorasyon uygulamaları ve çevre düzenlemeleri olmak üzere 3 ayak üzerinde kurgulandı. Geleceğe Miras Eski Van Şehri Projesinin en önemli ayağını arkeolojik kazılar oluşturmakta. Bu kazılardan elde edilecek bilimsel bulgu ve sonuçların kent ve bölge tarihinin kültürel kodlarının çözümlenmesine yönelik önemli veriler sunacağı da aşikar. Proje kapsamında Maarif Dükkanları ve kamu alanları Hüsrevpaşa Hamamı, Ulu Camii çevresi ile Aziziye Kışlası kazı çalışmalarına hızla başlıyoruz. Kentin Osmanlı öncesi dönemine ait en önemli mimari kalıntıları olarak kabul gören Ulu Camii ve Kızıl Minareli Camii ile Osmanlı dönemine tarihlenen Hüsrevpaşa Hanı’nda projelendirme çalışmaları tamamlandı” diye aktardı.

“ESKİ VAN ŞEHRİ İÇİN 800 MİLYON TL ÖDENEK AYIRACAĞIZ”

Ersoy, “Eski Van Şehri’nde yapılacak çalışmaları da açıklayarak, “Ulu Cami’de de restorasyon çalışmalarına başladık. 19. yüzyılda tahıl ambarı olarak kullanıldığı bilinen Miri Ambar’ında restorasyon çalışmaları yapacağız. Çalışmaların ardından yapıları ziyaretçilerin kullanımına açacağız. Kentin Güney Surlarında yapılacak restorasyon çalışmaları ile Eski Van Şehri sınırlarını görünür hale getireceğiz. Eski Van Şehrine ören yeri kazandırmayı da hedefliyoruz. Yürüyüş rotaları oluşturacağız, ziyaretçilere Eski Van Şehrinin Sokaklarında yürüme imkanı sunacağız. Bu projeyi hızlıca hayata geçirmeyi planlıyoruz. 4 yıl sonunda kentin yüzde 30’unda kazı çalışmalarını tamamlamayı planlıyoruz. Bu hedeflerimize ulaşmak için toplam 800 milyon TL ödenek ayıracağız. Bütün bu çalışmalar sonuçlandığında Van’ın köklü tarih ve kültürünün asırlarca kök saldığı bu topraklar üzerinde yeniden yükseldiğini hep birlikte göreceğiz” diye konuştu.

Editör: Necmettin Dursun