ABD’de kasım ayında yapılacak seçimlerde aday olan Donald Trump’a yönelik suikast girişimi ve FED’in eylül ayında faiz indirimlerine başlayabileceğine ilişkin beklentileri altının seyrini değiştirdi. Güvenli liman altına talep artarken, dolar/TL’nin 33 TL’yi aşmasıyla gram altın 2.614 TL ile tarihî rekorunu kırdı.

3. DÜNYA SAVAŞI SÖYLEMLERİ ALTINA RAĞBETİ ARTIRABİLİR

Donald Trump’a suikast girişiminin kelebek etkisi ile bütün dünyayı etkileyebileceğini söyleyen ekonomist Muhammet Bayram, “Şu anda Amerika’daki savaş küreselciler ve ulusalcıların iç savaşı. Çatışma ve yeni bir savaş düzenine geçilmesi ile tüm dünya ekonomisinin etkilenebileceği aşikâr. Ama Türkiye’nin uygulamış olduğu politikanın çok etkileneceğini düşünmüyorum. Türkiye hâlâ cazip ve yatırımcılar için elverişli” dedi.

Borcu olanlara müjde! Devlet süreyi uzattığını açıkladı Borcu olanlara müjde! Devlet süreyi uzattığını açıkladı

Yatırımcıların güvenli liman olan altına yönelebileceğine dikkati çeken Bayram “Trump yeniden başkan olursa, daha önce uygulamış olduğu politikalar, Rusya ve Çin karşıtlığı burada öne çıkabilir. Bu da III. Dünya Savaşı söylemlerini tetikleyebilir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, III. Dünya Savaşı söylemlerini kullandı. Bu söylemler aslında boşa söylenmiş sözler değildi. Savaş çanlarının çalması altına olan talebi artırabilir” diye konuştu.

UZMANI VATANDAŞLARI UYARDI: ALTIN FİYATLARI DAHA DA ARTACAK

Yurt içinde gram altın, yurt dışında ise ons altın fiyatı rekor kırdı. Altının fiyatı gün içinde bile hızla fırlarken Dr. Selçuk Gülten, Emtianın daha ne kadar yükselme ihtimali olduğunu ve "Şimdi altın alınır mı?" sorusunun cevabını verdi.

"ALTIN FİYATLARI KÜRESEL RİSKLER NEDENİ İLE YÜKSELDİ"

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Finans Komisyonu Başkanı Dr. Selçuk Gülten, küresel risklerin artması nedeniyle altın fiyatlarının dünyada yükseldiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı: Küresel riskler altının fiyatını yükseltti. İnsanlar klasik yatırım araçlarına dönüyor. İnsanlar, altını dünyanın herhangi bir ülkesinde paraya çevirebileceğini biliyor. Dünyada merkez bankalarında altın talebi artı. Son üç ayda Türkiye rezervlerini 30 ton altın artırdı. Çin ve Hindistan da 30 top altın aldı. Çin alıma ara verdi ama Türkiye ve Hindistan hala altın almaya devam ediyor.

"ALTIN FİYATINDA YÜKSELİŞ DEVAM EDECEK"

Altın fiyatında yükseliş devam edecek. Fed, ekim ve kasımda faiz indirimine giderse, altın talebi artacaktır.

"ÇEYREK ALTIN TALEBİ 4 KAT ARTTI"

Türkiye'de vatandaşların altın alımında bilinçli olduğunu vurgulayan Gülten, sözlerini şöyle sürdürdü:

Altın alırken sahte olup olmadığı rengine, hafifliğine, ayarına ve patentine gibi bazı şeylere dikkat etmek lazım. Türkiye'de insanlar buna alıştı. Altın talebi, yaz aylarında artıyor. Yaz aylarında düğün sezonu ile birlikte yatırım dışındaki altın talebi de artıyor ve çeyrek altın talebi bu nedenle 4 kat arttı.

VATANDAŞLARA UYARI: ALTININIZI BOZDURMAYIN

Vatandaşlar kısa vadeli panikle hareket etmesinler, zarar etme ihtimalleri yükselebilir. Uzun vadede altının getirisi yüksek görülüyor. Haziranda yatırımcısına en fazla kazandıranlar arasında mevduat birinci, Borsa İstanbul ikinci ve altın üçüncü sırada görülüyor. Altın aldı iseniz acil panik hareketlerle bozdurmayın. Bekleyin.

ALTINDA YÜZDE 25 ARTIŞ BEKLENTİSİ

Şu anda ABD'de ons altın 2 bin 400 dolarda, bu rakam 2 bin 500 doları test ederse beklentim yılsonuna kadar ons altının 3 bin dolara çıkması yönünde. Yurt içinde de aynı oranda yüzde 25'lik bir artış öngörüyorum. Bunu bir yatırım tavsiyesi olarak değil uzun vadede yatırım yapacaklara bir tavsiye netliğinde belirtiyorum.

Kaynak: TÜRKİYE GAZETESİ - EN SONHABER