Beyza Nur İddiğ yazdı: Bağırsak sağlığınız ne durumda?

Hepinizin bildiği gibi “bağırsaklar ikinci beyin” olarak bilinir. 

Vücudumuzda bulunan bakterilerin büyük bir çoğunluğu bağırsaklarda bulunur ve bağırsaklar vücudumuz için bir sindirim organından çok daha fazlasıdır.

Bağırsaklarınız yaşam tarzınızdan , yediklerinizden,stres durumunuzdan fazlasıyla etkilenir. Bağısaklardan toksik ögelerin atımı gerçekleşir ancak bağırsak floranız bozulursa bu durum toksik ögelerin vücuda geri emilmesine neden olur. Toplumda adını en çok duyduğumuz ve sıklıkla karşılaştığımız bağırsak problemlerinden biri

“KABIZLIK”

Kabızlığı en basit şekilde tanımlayacak olursak “bağırsak hareketlerinin yavaş olması nedeniyle haftada üçden daha az dışkılamaya” verilen isimdir.

PEKİ KABIZLIK PROBLEMİN ÖNÜNE NASIL GEÇERİZ ?

Tabi ki doğru beslenme ve egzersiz ile.

Dengeli ve düzenli beslenmeye birde doğru egzersiz programını eklersek kabızlığı büyük ölçüde çözmek elbette mümkün. Kabızlık problemini çözmek için;

1. BOL LİFLİ BESLENİN

Düzenli lif alımı kabızlık probleminin çözümü için oldukça önemli çünkü lifli besinler bağırsak hareketlerinin hızlanmasına yardımcı olur. Lif alımınızı arttırmak için tam tahıllı ekmek, kurubaklagiller,sebze ve meyveleri diyetinize mutlaka ekleyin. Özellikle kabızlığınızın yoğun olduğu dönemlerde armut,kavun ve karpuz gibi meyveleri tercih edebilirsiniz.

2. SU TÜKETİMİNİZE DİKKAT EDİN

Kabızlık probleminin çözümünde lifli besinler tüketmek kadar bol su içmekte önemli. Gün içerisinde 2 litre suyun altına düşmemek oldukça önemli. . Yoğun kabızlık döenmlerinde bitki çayları ve meyve hoşafı ya da kompostosundan da destek alabilirsiniz.

3. BOL BOL HAREKET EDİN

Maalesef sizin hareketsizliğiniz bağırsaklarınızın da hareketsizliğine neden oluyor. Günlük yapacağınız 30 dakikalık bir yürüyüş bile bağırsaklarınızın hareketlenmesine yardımcı olacaktır.

Egzersiz sıklığınızı arttırmak için egzersiz videoların yararlanabilirsiniz ya da spor merkezlerinden destek alabilirsiniz