ŞEHRİVAN HABER - Hakkari'nin son dönemlerde sık sık il olmaya aday iller arasında olması ile gündeme gelen ilçesi Yüksekovada, son dönemlerde tarımsal anlamda önemli çalışmamalar yapılıyor. Bir taraftan il olmayı beklerken diğer taraftan da tarım ve hayvancılık özelliğini yitirmeden üretim yapmaya çalışan kentte vatandaşlar farklı yöntemler ile tarımsal üretimi artırmak için girişimlerde bulunuyor.

YÜKSEKOVA'NIN CEVİZ AĞAÇLARI BOY VERİYOR

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde bilinçli çiftçilerin artmasıyla beraber bölgede ceviz ağaçlarının sayısı ve verimi artıyor. Bu noktada ceviz ağaçlarının sayısı artarken bu süreci katkı sürenlerden biri lçeye 40 kilometre uzaklıkta bulunan Yeşildere köyünde yaşayan Feysel Bilici, Balıkesir Bandırma’dan ceviz fidelerini getirerek köyünde ekimini yaptı. 7 yıl içinde köyünde tüm zorluklara rağmen büyük bir emek veren Bilici, bu emeğin karşılığını en güzel şekilde almaya başladı. Bilici’yi köyünde ziyaret eden Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Yiğit ve Kurum Mühendisleri, çiftçilik yapan Bilici’yi başarısından dolayı tebrik ederek, tüm koşullarda yanlarında olacaklarını belirttiler. Ceviz ağaçlarından köyde iyi verim elde edildiğini belirten Feysel Bilici, “Bizler yıllardır köyde çiftçilik yaparak hayatımıza devam ediyoruz. Ben yıllar önce Balıkesir Bandırma’dan Ceviz ağaçlarını getirdim. Kendi bahçemde ekimini yaparak bakımını sağladım. Şükür şimdi tümüyle güzel şekilde yetiştiler. Bu görüntü tüm bölgeye örnek olur ve her yer ceviz ağaçlarıyla dolar inşallah. Bugün de Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürümüz Mehmet Emin Yiğit ziyaretimize gelmeleri bizleri sevindirdi. Kendisine ve ekibine teşekkür ediyoruz” dedi.

Yüksekova’da çiftçilerin tercihi ceviz ağacı

YÜKSEKOVA'DA KESTANE DE YETİŞİYOR

Ceviz ağaçlarının artmaya başladığı ilçede sıradışı bir alanı da Yüksekova'da yaşayan Hasan Soydan isimli çiftçi başardı. İlçeye 40 kilometre uzaklıkta bulunan Yeşiltaş köyünde yaşayan Hasan Soydan isimli çiftçi, bahçesi için internet üzerinden yıllar önce kestane fideleri sipariş etti. Fideleri bahçesine dikerek emek veren Soydan, ilçede bir ilk olarak ekim ayında hasada başlayacak. Soydan’ı köyünde ziyaret eden Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Yiğit ve kurum mühendisleri, başarılı çiftçiyi tebrik ederek, tüm bölgede aynı durumun çoğalması dileğinde bulundular. Bölgede tarımda güzel manzaralar yaşandığını belirten Yüksekova Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Teknikeri Uğur Bahadır, “Hasan amca yıllar önce internet üzerinden kestane fidelerini istedi. Gelen fideleri bahçesinde dikerek, bu bölgede rastlamadığımız bir durumu bizlere yaşattı. Hasan amcanın büyük emek verdiği kestaneler gün yüzüne çıktı. Bu da bizleri mutlu etti. Bizde kurum olarak yerinde inceleyerek kendisini tebrik ettik. İnşallah bölgede bu görüntüler çoğalır” dedi.

Yüksekova’da kestaneler canlanıyor: Ekim ayında hasada başlanacak

DOMATES HASADI DA BAŞLADI

Öte yandan mevsimsel olarak sebze üretimine göre daha soğuk bir iklime sahip Yüksekovada organik tarım ürünleri de hasat edilmeye başlandı.  İlçede son yılların en büyük ekim alanları oluştururken, çiftçiler hem sebze hem de meyve hasadın da verim almaya başladı. Yüksekova’da ilkbaharda ekimi yapılan domateslerin, sonbaharın yaklaşmasıyla hasadına başlanırken, Antalya’nın domatesini aratmadı. Yüksekova’nın Gökyurt köyü Yeşildere mezrasında yaşayan kadınların eliyle yapılan hasılat büyük orada verim artarken, 3 çeşit domates elde ettiler. Bununla beraber çiftçiler arazilerinde ektikleri domateslerden hem satışını yapacak hem de ev yemeklerinde kullanacak. Domates hasadını yapan kadınları ziyaret eden Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Yiğit ve kurum mühendisleri, tüm kadınları verdikleri emeklerinden dolayı tebrik ederek ve bölgede kadın çiftçinin topraklardaki uğraşlarının karşılığı kurum olarak yanlarında olacaklarını belirttiler. Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ziraat mühendisi Hilal Demir Kol, “Biz ilk baharda tüm köylere sebze fidelerimizi vermiştik. Çiftçilerimizin büyük uğraşları ve emekleri sonrası güzel gelişerek kullanıma geldi. Bugün köydeki kadınlarımızın el emekleriyle domates hasadına başlandı. Bizde onları o hasatta ziyaret ettik. Tüm çiftçi kadınlarımızı yürekten kutluyoruz. İnşallah bu güzel görüntüler tüm bölgeye yayar dileğiyle” dedi.

Yüksekova’da kadınların eliyle domates hasadına başlandıKADINLAR TARLALARDA HASAT YAPIYOR

Amedspor, Real Madrid'in eski yıldızı transferinde flaş gelişme! Amedspor, Real Madrid'in eski yıldızı transferinde flaş gelişme!

Güzel verim aldıklarını belirten kadın çiftçi Mihriban Bilici, “Bizler ilkbaharda ilçe tarımdan fideler almıştık ve köyümüzde ekimlerini yaptık. Sonbahara gelmesiyle ürünlerimiz büyüyerek hasadı geldi. Bizde köy kadınları beraberce domates hasadını gerçekleştirdik. Domatesleriniz çok güzel yetişmiş durumda. Bizlere bu imkanları sunan Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünüze teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA