GÜNCEL

Yüksek Mimar Erginoğuz açıkladı: Van, kentsel dönüşüm şansını kaybetti!

İkinci derece riskli şehirlerarasında yer alan Van, 2011 yılında iki yıkıcı deprem atlatırken, kentsel dönüşüm adına yapılan projeler ise bir türlü beklenildiği gibi olmadı. Kentin dört bir yanında yıkılmayı bekleyen hasarlı binalar ölüme davetiye çıkarırken, Yüksek Mimar Cemal Erginoğuz da Şehrivan aracılığıyla önemli tespitler paylaştı.

Abone Ol

ŞEHRİVAN HABER: ŞABAN BEYAZSAÇ-ORHAN SAĞLAM

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden sonra Türkiye’nin birçok noktasında eski yapılara karşı düğmesine basılan kentsel dönüşüm projeleri devam ederken, hasarlı binalarının sık sık tartışıldığı Van ise bir kez daha gündeme geldi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından birçok şehirde kentsel dönüşüm süreci ve planlaması yeniden konuşulmaya başladı. Birçok kentte bu yönde bir eylem planı başlatılırken gözler 2011’de Türkiye tarihinin en büyük depremlerinden birini yaşayan Van’a çevrildi. 2011 yılında iki büyük deprem yaşayan kentte depremden sonra kentte bu dönüşüm kısmi olarak Erciş’te başarıya ulaşırken Van’da ise birkaç çalışmadan öteye geçemedi. Depremlerin, depreme maruz kalma ihtimali yüksek kentlerin ve deprem dirençliliğinin yeniden konuşulduğu bu süreçte uzman isimler Van’ın kaçırdığı kentsel dönüşüm sürecini Şehrivan aracılığı ile değerlendirdi. Kentin dört bir yanında yıkılmayı bekleyen hasarlı binalar ölüme davetiye çıkarırken, Yüksek Mimar Cemal Erginoğuz, “2011 yılından bu yana bunu bir türlü gerçekleştiremedik. Kent şu an sıkışmış durumda ve artık kentte yapı yapacak yer kalmadı.” 

 

ERGİNOĞUZ: RAPORLAR VAN’IN DEPREME HAZIR OLMADIĞINI GÖSTERİYOR

Van’ın deprem gerçeğini bir kez daha gündeme getiren Yüksek Mimar Cemal Erginoğuz, kentin olası bir depreme hazır olmadığını vurguladı. Erginoğuz, “Depremle ilgili yeni mevzuatlar geldi ve bu mevzuatlarda deprem analiz raporunun sağlam olmadığını gösteriyor. 11 ilimizde meydana gelen depremlerden sonra inşaat mühendislerimiz sahaya çıktı ve kentin dört bir yanında deprem analiz raporları yaptılar. Bu raporlarda ise Van’daki binaların yüzde 80-90 civarında depreme dayanıksız olduğu tespit edildi. Bunun yanında depreme hazırlanmak istiyorsanız zemin etütünün sağlam olup ya da olmadığına dikkat edilmelidir.” Dedi.

“VAN DEPREMLERDEN DERS ÇIKARMIYOR”

Erginoğuz, “Türkiye’deki deprem yönetmeliğimiz dünyada neredeyse 3’ncü sıraya taşınacak bir duruma gelmiş. Uygulamasını düzgün yapmış olsaydık 11 ilimizle berabere Van’da bunu iyi bir şekilde değerlendirmiş olurdu. Belediye, yapı kontrol, mühendisler, şantiye şefi ve müteahhitler bunu doğru bir şekilde analiz ederlerse ve işlerine gerçekten sadık kalırsalar, bizde önümüzdeki süreçte meydana gelen büyük depremlerden ders çıkarmış oluruz. Şu anki sürece baktığımız zaman Van’ın depremlerden ders çıkarmadığını bir kez daha görmemiz mümkün. Ahbap-çavuş ilişkisi çok fazla olduğu için depremlerin önünü kesmemiz çok fazla.”  İfadelerini kullandı.

VAN KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞANSINI DA KAÇIRDI!

Kentsel dönüşümle ilgili de konuşan Erginoğuz, halkın kentsel dönüşümle ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığını söyledi. Erginoğuz, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Kentsel dönüşüm eski bir binanın yıkılıp yerine yeni bir binanın yapılması demek değildir. Van’da yapılacak kentsel dönüşümün artık iş insanları tarafından değil de belediyeler tarafından yapılması gerekiyor. Zemin etütünün sağlam olduğu yerlerden kıyıya doğru kat sayısının düşürülerek yeniden bir dönüşüm olabilirdir ama bu şansı ne yazık ki kaybettik. 2011 yılından bu yana bunu bir türlü gerçekleştiremedik. Kent şuan sıkışmış durumda ve artık kentte yapı yapacak yer kalmadı.”  

“KENT GİDEREK SIKIŞIYOR”

Kentsel dönüşümde fay hatlarının esas alınması gerektiğine dikkat çeken Erginoğuz, “Van’daki fay hatları ile ilgili yeteri kadar bilgi ve birikime sahip olmadığımızdan dolayı fay hatlarının üzerine yüksek katlı binalar yapıyoruz. Kalecik, Bostancı, Karşıyaka ve Edremit taraflarında zemin etütlerimiz çok güçlüdür. Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda mühendis ve mimarların komite başkalık görevini yürütüyorum. Bununla ilgili yapılacak çalışmaları da oda bünyesinde dile getirdik. Yapılan ve yapılacak çalışmaları da oda üzerinden yürütüyoruz. Gün geçtikçe Van’da işler daha zorlaşıyor. Çünkü kent giderek sıkışıyor. Farklı yerlerde kaymayı ya da yapı yapmayı pek sevmiyoruz.” şeklinde konuştu.

 

TEKRARA DÜŞMEYE GEREK YOK: KENTİN MECUT ŞEHRİN DIŞINA TAŞINMASI GEREKİYOR!

Erginoğuz, son olarak şunları söyledi: “Van’da kentsel dönüşümün hayata geçmesi artık çok zor. Kentte var olan binalar çarpık yapılaşmaya sebep olmuş. 10-12 yıllık binaları kentsel dönüşüme sokmanız büyük bir maliyet demektir. 2011 depremi bizim için bir felaketti ama aynı zamanda bir fırsattı. Ancak bunu değerlendiremediler. Kentsel dönüşümün yapılması için Van’ın tamamen boşaltılıp, yıkılması gerekiyor. Zemin ettütünün sağlam olduğu yerlerde ise yeni bir şehir oluşturmanız gerekiyor. Kent içerisinde yıkılan binaların yerine yeni binalar yapılıyor ve artık bu kent merkezinden vazgeçmelerini düşünüyorum. Kentin dışa taşınması gerekiyor. Tekrara düşmekten başka bir iş yapılmıyor.”