Konuyla ilgili gelişmenin ardından Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, yükseköğretimde yapılan ve yapılacak yeni düzenlemeleri anlattı.
Özvar, ikinci öğretimin neden kaldırıldığı ile ilgili, "İkinci öğretimle ilgili, üniversitelerden aldığımız bilgiler eğitim öğretim kalitesinin biraz aşağı doğru indiği şeklinde. Hocalar fazla ders vermek bakımdan da biraz şikayetçi" dedi.
'Üniversiteler kapasiteyi karşılayacak düzeyde'
Gazeteci Saygı Öztürk'e konuşan Özvar, üniversitelerin kapasitesiyle ilgili talebin karşılanacak düzeyde olduğunu belirtti.
Sözlerine devam eden Özvar, gençlerin üniversite sonrası istihdamıyla ilgili yeni hamleler yapılacağını söyledi.
Özvar, gençlerin mezun olduktan sonra iş hayatına daha kolay katılımını sağlayacak programlar tasarladıklarını belirtti.
"Gençlerin daha kolay iş bulmasını sağlayacak programlar üzerinde çalışıyoruz"
YÖK Başkanı Erol Özvar'ın konuyla ilgili ifadeleri şöyle:
Türkiye’de bugün 208 üniversite ile birlikte yüksek öğretimde erişim talebine cevap verebilecek bir kapasiteye ulaşmış vaziyetteyiz. Bu çok önemli. Aldığımız bu karara gerekçe oluşturacak bir husus varsa onlardan bir tanesi bu. Bizim kapasitemiz yani ikinci öğretime kontenjan vermesek de rahatlıkla şu an itibariyle talebi karşılayacak düzeydedir. Çünkü yeni pek çok program açıyoruz. Bu programlarda da artık gençlerin istihdam piyasasına girmesini zorlaştıracak programlar yerine daha kolay iş bulmalarını sağlayacak programlar tasarlıyoruz.
"Daha nitelikli iş bulmak, daha yüksek maaşa kavuşma arzusu çok fazla"
Gençler biliyor ki, Yüksek Öğretim mezunu olmak reel ücretler bakımından ortaöğretim mezunlarından daha fazla kendilerine imkan sağlıyor. O yüzden insanlar üniversiteyi tercih ediyor. İyi bir vatandaş olmak amacının dışında sosyal saygınlık, öğrencilerin tabiriyle söylüyorum daha nitelikli iş bulmak, daha yüksek maaşa kavuşma arzusu da çok fazla. Gençleri etkiliyor. Biz programları dönüştürürken bu hususa fevkalade dikkat ediyoruz. Gençler daha fazla istihdam piyasasında imkan bulabilmeli.