Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Van'a geldi. Başkan Dinç ve beraberindeki heyet ilk olarak Van Valisi Ozan Balcı'yı makamında ziyaret etti. Ardından Yeşilay Danışmanlık Merkezi'ne geçen Dinç burada bir açıklama yaptı. Açıklamasında Yeşilay'ın Türkiye'deki çalışmalarını dile getiren Dinç Van'da yapılan çalışmalara da dikkat çekti. Başkan Dinç Van'ın riskli bir il olduğunu belirterek son 1 ayda YEDAM'a gelen başvuruların büyük çoğunluğunun kumar bağımlılığından olduğunu dile getirdi.

DİNÇ: 104 YILDIR YÜRÜTTÜĞÜMÜZ BİR BAĞIMSIZLIK MÜCADELEMİZ VAR

Dinç, Yeşilay'ın çalışmalarını dile getirerek, "Türkiye Yeşilay Cemiyeti olarak 104 yıldır yürüttüğümüz bir bağımsızlık mücadelemiz var. Bu bağımsız mücadelemizi iki ana koldan yürütüyoruz. Bu kollardan bir tanesi hiçbir çocuğumuz, gencimiz, insanımız bağımlı olmasın. Bu noktada önleme çalışmaları yapıyoruz. Yaptığımız önleme çalışmalarını Türkiye'nin 120 noktasındaki şubelerimiz ve 175 tane üniversitedeki gençlik kulüplerimiz üzerinden yapıyoruz" dedi.

A32F07Ce Ee32 46C2 B391 76Be530Ffab3

"GECE GÜNDÜZ DEMEDEN ÇALIŞIYORUZ"

Halkın çalışmalarda yer almasının önemini belirten Dinç, "Hiçbir insanımızın, hiçbir şekilde bağımlılıklara esir edilmemesi için çok kararlı bir şekilde çok yoğun bir şekilde gece gündüz demeden tek gündemle çalışmalar yapıyoruz. Türkiye Yeşilay Cemiyeti bir sivil toplum kuruluşu, gücünü halkımızdan alan bir kuruluş. Dolayısıyla halkımızın çalışmalarımızın içerisinde yer alması, çalışmalarımızı desteklemesi, bağımsızlık mücadelemize katkıda bulunması bizim için en kritik meselelerden bir tanesi. O yüzden halkımızın da desteğiyle biz her mahalleye, her eve girmek noktasında bir hedef belirledik. Nasıl bağımlılık endüstrisi her mahalleye giriyorsa biz de her mahalleye gireceğiz. Bağımsızlığımızla alakalı insanımızın insanlığın bağımsızlığından vazgeçmemesi ile alakalı bir mücadele vereceğiz" ifadelerini kullandı.

DİNÇ: BİZİM İÇİN BAĞIMLI HER GENÇ VATAN TOPRAĞINDAN KAYBEDİLMİŞ BİR KARIŞTIR

Dinç, bağımlılıkla mücadele etmeye devam edeceklerini aktararak, "Bizim için bağımlı her genç vatan toprağından kaybedilmiş bir karıştır. Nasıl ki vatanımız mukaddes ve muazzezse her gencimiz, her çocuğumuz da mukaddestir, korunmalıdır. Bu konuda mücadele etmeye, her türlü gayreti göstermeye fazlasıyla değer. Bu yüzden gece gündüz çocuklarımız, gençlerimiz, insanımız bağımlı olmasın diye şubelerimiz ve gençlik faaliyetlerimiz, kadın komisyonlarımız üzerinden çalışmalar yapıyoruz. Ama herhangi bir şekilde bir kardeşimiz bağımlılığa düştüyse, bağımlılık pençesinde ızdırap çekiyorsa ondan da ümidimizi kesmiş değiliz" diye aktardı.

608E17Fd 98A4 45Df 8Df6 43Be5Aadf71E

"TÜRKİYE'NİN 107 NOKTASINDA ÜCRETSİZ HİZMET VERİYORUZ"

Yeşilay'ın çalışmalarının sürdüğünü belirten Dinç, "Bu konuda da Türkiye'nin 107 noktasında ücretsiz bir şekilde tamamen gizlilik esasında, kimseyle bilgileri paylaşılmadan psikoterapi hizmeti verdiğimiz sosyal hizmeti verdiğimiz bir sistemimiz var. Yeşilay danışmanlık merkezlerimiz. Tamamen ücretsiz çalışıyorlar. Uzman psikologlarımız var. Sosyal hizmet uzmanlarımız var. Psikoterapi hizmeti veriyorlar. Sosyal hizmet desteği veriyorlar. Atölyeler yaptırıyorlar" dedi.

"BAĞIMLILIĞA DÜŞMÜŞ KİŞİLERİN BAĞIMSIZLIĞI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ"

"Bir sürü beceri kazandırıyorlar. Dolayısıyla şayet bir kardeşimiz bağımlıysa ya da akrabasından ailesinden bağımlı olanlar varsa Yeşilay danışmanlık merkezlerinde biz onların hizmetlerindeyiz. Lütfen ümitlerini kesmesinler. Bu böyle gidecek diye düşünmesinler. Yeşilay danışmanlık merkezlerimize gelip buradaki ücretsiz ve gizli hizmetten hiçbir şekilde isimlerini bilgilerini paylaşılmadığı hizmetten istifade etmiş olsunlar. Bu noktada da Yeşilay danışmanlık merkezlerimizde bağımlılığa bir şekilde düşmüş kardeşlerimizin bağımsızlığı için mücadele veriyoruz."

DİNÇ, VAN'IN RİSK TAŞIDIĞINI AÇIKLADI

Van'da ciddi bir risk olduğunu dile getiren Dinç, "Van bizim için çok önemli bir şehir. Bölgenin en büyük şehri. O yüzden risk anlamında da ciddi bir risk var. Bu riskin farkında olarak normalde diğer Yeşilay'larımızda olmayacak şekilde daha fazla kadroyla çalışıyoruz. Yani normalde bir sosyal hizmet uzmanımız var. Burada iki tane sosyal hizmet durumu uzmanımız var. İki tane klipsikoloğumuz var. Dolayısıyla Van'a çok ehemmiyet veriyoruz. Nitekim kurulduğumuzdan bu yana bu merkezimizde 450'nin üzerinde insanımıza hizmet vermişiz. Onların bağımsız olması için ücretsiz terapi hizmeti, sosyal hizmet desteği vermişiz. Bu daha da artarak devam edecek. Yeter ki bu konuda ızdırap çeken insanlar geride durmasınlar. Bu hizmetten destek almak noktasında adım atmış olsunlar" dedi.

"BEŞ BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EDİYORUZ"

Beş bağımlılıkla mücadele ettiklerini aktaran Dinç, "Yeşilay deyince bazı insanların aklında hâlâ 1920'lerde kurulmuş Yeşilay var. Sadece alkol bağımlılığıyla mücadele ettiğimiz anlaşılıyor. Türkiye Yeşilay Cemiyeti olarak biz beş tane bağımlılıkla mücadele ediyoruz. Tütün bağımlılığı, alkol bağımlılığı, uyuşturucu bağımlılığı, kumar bağımlılığı ve internetle ilişkili bağımlılıklar. Bu 5 alanda zorluk yaşayan, problem yaşayan insanlara biz burada ücretsiz psikoterapi hizmeti veriyoruz. Önleme çalışmaları da bu 5 alana yoğunlaşmış durumda. Bu 5 alanda okullarda, sokaklarda, esnafımızla beraber öğretmenlerimize, doktorlarımıza, muhtarlarımızla beraber insanların bu konudaki farkındalığının, bilincinin artması için çalışmalar yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Yanındaki insana şifa veriyor! Kedilerin gizemli sırrı ortaya çıktı Yanındaki insana şifa veriyor! Kedilerin gizemli sırrı ortaya çıktı

DİNÇ: VAN'DA EN ÇOK KUMAR BAĞIMLILIĞI İÇİN YEŞİLAY'A BAŞVURU YAPILDI

Van'da Yeşilay'a bu ay en çok kumar bağımlılığı için başvuru yapıldığını belirten Dinç, "Bu kumar meselesinin özellikle çok önemli olduğunu düşünüyorum. Nitekim bu ay Yeşilay danışmanlık merkezimize Van'da gelen insanların büyük çoğunluğu kumardan dolayı gelmiş. Yani kumardan dolayı büyük kayıplar yaşamış, kontrol edemediği şekilde zorluklar yaşıyor. Bundan dolayı da Yeşilay danışmanlık merkezlerimize gelmişler" ifadelerini kullandı.

DİNÇ'TEN BAĞIMLILARA ÇAĞRI

Dinç, bağımlılara çağrıda bulunarak sözlerini şöyle tamamladı: "Ben burada tekrar bir çağrıda bulunmak istiyorum. Kumardan dolayı, uyuşturucudan dolayı, alkolden dolayı yıkımlar yaşıyorsanız çaresi var. Bizim uzmanlarımız burada sizler için ücretsiz bir şekilde destek veriyorlar. Yeşilay danışmanlık merkezlerinden hizmet alabilirsiniz. Biz Yeşilay olarak insanlarımızın hizmetindeyiz. Bağımsızlığı için mücadele ediyoruz. Tek gündemimiz budur. Bu meseleyi vatan müdafaası olarak görüyoruz. O yüzden de bu çalışmalarımıza bütün gayretimizle devam edeceğiz."

Muhabir: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ