Yurt dışına gitmek isteyen binlerce kişinin vize talepleri reddediliyor. Büyükelçilikler ile çalışan vize şirketlerinden randevu almak bile zora girerken CHP-MHP-DP-DEVA-YRP ve İYİ Parti tarafından hazırlanan yasa teklifi ile onlarca meslek gruplarına “Yeşil Pasaport” verilmesini talep etti.

TBMM’DE BU KONU İLE İLGİLİ KANUN TEKLİFİ SAYISI DA 19’A YÜKSELDİ

Yurt dışına gitmek isteyen binlerce vatandaşın vize talepleri reddedilirken birçok meslek grubu Yeşil Pasaport peşine düştü. Büyükelçilikler ile çalışan vize şirketlerinden randevu almak bile zora girmesiyle birçok meslek grubu onlarca Avrupa ülkesinde vizeden muaf olan “Yeşil Pasaport” peşine düştü. Eczacılar, gazeteciler, TIR şoförleri, belde belediye başkanları, serbest muhasebeciler, tüm hakim-savcılar, engelli memurlar, bekçiler, muhtarlar, gardiyanlar, özel sektördeki doktorlar, tiyatro sanatçıları, öğretim üyeleri, TBMM danışmanları ile sendika yöneticilerine de yeşil pasaport verilmesi istendi. Son olarak TMMOB’ye bağlı 15 yıl kıdemi olan mühendis ve mimarlar ile malul ve muharip gaziler için de yasa teklifi hazırlanırken TBMM’de bu konu ile ilgili kanun teklifi sayısı da 19’a yükseldi.

6 PARTİ YASA TEKLİFİ VERDİ

CHP, MHP, DP, DEVA, YRP ve İYİ Parti tarafından hazırlanan yasa teklifleriyle, eczacılar, gazeteciler, TIR şoförleri, belde belediye başkanları, serbest muhasebeciler, tüm hakim ve savcılar, engelli memurlar, bekçiler, muhtarlar, gardiyanlar, özel sektördeki doktorlar, tiyatro sanatçıları, öğretim üyeleri, TBMM danışmanları ile sendika yöneticilerine yeşil pasaport verilmesi öngörülüyor. Tekliflerin kabul edilmesi halinde, eş ve çocuklarla birlikte en az 800 bin kişi daha yeşil pasaport sahibi olacak.

1.2 MİLYON KİŞİ YEŞİL POSAPORTLU

Tekliflerin kabulü halinde eş ve çocuklarla birlikte en az 800 bin kişi daha yeşil pasaport alacak. Halen 1 milyon 200 bin kişide yeşil pasaport var. Türkiye’de 50 bin muhtar, 29 bin bekçi, 68 bin infaz koruma memuru (gardiyan), 3 bin sendika yöneticisi, 15 yıl kıdemi olan basın kartlı 3 bin gazeteci, 18 bin eczacı ile 16 bin hakim-savcı bulunuyor. Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları ise Avrupa ülkelerinin yeşil pasaporta da vize koyacağından endişe duyup yeni taleplere sıcak bakmıyor.

Vize Acenteleri Derneği Başkanı Mehmet Çalışkan SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada “Ret oranları çok arttı. En büyük sorun büyükelçilik ve konsoloslukların vize işlemlerini devrettiği firmalardan randevu almak. İnternet üzerinden randevu açılsa da hemen doluyor, aylar sonraya gün atıyor. Herkes zorda, vize için ödenen para ret gelirse geri de verilmiyor” dedi.

TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşülmeyi bekleyen ancak muhalefetten geldiği için kanunlaşma ihtimali çok zayıf olan yasa teklifleri ile şu meslek gruplarına da yeşil pasaport verilmesi isteniyor.

İşte yasa teklifleri ile yeşil pasaport verilecek meslek grupları;

- Derecelerine bakılmaksızın tüm hakim ve savcılar.

- Özel sektörde çalışan tiyatro sanatçıları.

- Adalet Bakanlığı infaz koruma memurları.

- Çarşı ve mahalle Bekçileri.

- 20 yıldır ticaret yapan iş insanları.

- 10 yıldır uluslararası nakliye işi yapan TIR şoförleri.

- 10 yıl kıdemli üniversite öğretim üyeleri.

- Belde Belediye Başkanları

- 15 yıl kıdemli eczacılar.

- TBMM ve Büyükşehir Belediye danışmanları.

- İl ve İlçelerde görev yapmış eski belediye başkanları.

- Türkiye çapında örgütlü sendika yönetim kurulu üyeleri.

- Yeminli mali müşavir ve serbest muhasebeciler.

- 15 yıl kıdemli basın kartı sahibi gazeteciler.

- 15 yıl kıdemli özel sektör doktorları.

- Köy ve mahalle muhtarları.

- Yüzde 40 engelli ve 10 yıl kıdemi olan devlet memurları.

- TMMOB’ye bağlı 15 yıl kıdemi olan mühendis ve mimarlar

Apple’a büyük ceza! Apple’a büyük ceza!

- Malul ve muharip gaziler

40 ÜLKE YEŞİLDEN VİZE İSTİYOR

Vize isteyen ülkeler şöyle: ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya, Meksika, Afganistan, Benin, Butan, Cape Verde, Doğu Timor, Eritre, Ermenistan, Etiyopya, Gambiya, Gana, Gine, Güney Sudan, Güney Kıbrıs, Kiribati, Komor, Kongo, Kuzey Kore, Laos, Lesotho, Liberya, Madagaskar, Mali, Malavi, Mikronezya, Myanmar, Nauru, Nepal, Nijerya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Senegal, Solomon Adaları, Somali, Sudan, Uganda ve Yeni Zelanda.

YEŞİL PASAPORT NEDİR?

Türkiye’de bilindiği gibi umuma mahsus (Bordo), hususi (Yeşil), hizmet (Gri), diplomatik (Siyah) ve geçici pasaport olmak üzere toplam 5 çeşit pasaport türü bulunmaktadır. Her biri farklı statüdeki kişilere verilmektedir. Bu pasaportlar arasında yeşil (Hususi) pasaport, genel olarak bazı kamu görevlilerine (memurlar ve kamu görevlileri) ve eski bürokratlara verilen bir pasaport türüdür. Ancak bunun için bazı prosedürler uygulanmaktadır.

Kaynak: SÖZCÜ-ŞEHRİVAN