Basın İlan Kurumu Türkiye’deki tüm illerin temsilcileri ile bir araya gelerek medyanın dijital dönüşümü, mevzuattaki yeni düzenlemeler ve iş birliğinin güçlendirilmesi amacıyla buluşmalar gerçekleştiriyor. Basın İlan Kurumu Cavit Erkılınç tarafından başlatılan buluşmalardan birisi Van merkezli olarak gerçekleşirken Van’daki buluşmaya Hakkari, Bitlis, Iğdır, Kars, Ağrı illerinden temsilciler katıldı. Toplantıda son dönemlerin en çok konusu olan Dijital Dönüşüm ve Enformasyon Yasası gibi önemli konular gündeme alındı. Bölgedeki gazeteciler sorunlar, beklentiler ve öneriler paylaşırken, toplantıda karşılıklı görüş alışverişleri de yapıldı. Toplantıya başkanlık eden Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdür Yardımcısı Mesut Onat, kurumlarının basınının en büyük destekçisi olduğunu belirterek yerel gazeteciliğin mevcut durumu ve geleceği ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
BÖLGE BULUŞMASI VAN’DA GERÇEKLEŞTİ
BİK tarafından Van'ın İpekyolu ilçesindeki bir otelde düzenlenen ‘Gazete Sahipleri ve Temsilcileri Bölge Toplantıları’ bölge illerinden katılımla gerçekleşti. Toplantıya Onat ile birlikte İlan Müdür Yardımcısı Ümit Mert, Kontrol Hizmetleri Müdür Yardımcısı Ökkeş Buğra Atılgan, Basın İlan Kurumu Erzurum Şube Müdürü Tahsin Şahin, Basın İlan Kurumu Van Şube Müdürü Mevlüt Uluçamlıbel ile Kars, Iğdır, Bitlis, Ağrı, Hakkari ve Van'daki yerel gazete sahipleri ve temsilcileri katıldı.
DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE YENİ YASA BASIN İLAN TARAFINDAN TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDA KONUŞULUYOR
Toplantıya başkanlık eden Onat., Basın İlan Kurumu’nun yaptığı konuşmada, bölgedeki yerel basın mensupları ile bir araya gelerek sorun ve sıkıntılarını dinlemek istediklerini söyledi. Yeni tip koronavirüs salgını sonrasında yasanın öngördüğü ve kendilerinden istediği yerel basının denetleme mekanizmasını gündeme getirdiklerini aktaran Onat, şöyle konuştu: Sorumlu olduğumuz alanlarda gazetelerinin denetimini gerçekleştirdik ve 80'e yakın karar aldık. Ekim ayının ilk haftasında 'Dezenformasyon Yasası' olarak bilinen bir yasa da var. Bu yasa Meclise gelecek. Haziran ayında bunun ön hazırlıkları olmuştu. Dönemde Basın İlan Kurumu gündeme geldi. Kurumumuz yerel basının editöryal bağımsızlığını sağlayan, yani mali anlamda güç veren ana unsur.”
ONAT: DEĞİŞEN MECRAYA UYUM SAĞLAMAMIZ GEREKİYOR
“Kurumumuzun aracılık görevi olarak verdiği reklamların birçoğunda azalmalar, kısıtlamalar var. Eskiden Basın İlan Kurumunun ilanlarına itibar etmeyen hem ulusal hem de bazı yerlerde yerel gazeteler, şu an kurumumuzun ilan desteği olmaksızın varlıkları sürdüremez hale geldiler. Artık değişen mecraya bir şekilde uyum sağlamamız gerekiyor. Yeni mecra beraberinde dezenformasyonu, yalan haberi, manipülasyonu habercilik akışına da ciddi zararlar veriyor. Gazetecilik mesleğini ifa edenlerin, bu mesleğin geleceği için ilkesel haberi aktarma iddiası içinde dezenformasyona karşı internet zemininde ilerleyen bu sürece müdahil olmaları gerekiyor."
“YEREL BASIN DÖNÜŞÜME ÖNCÜLÜK ETMELİ!”
Basın İlan Kurumunun, Türk basının en büyük destekçisi olduğunu belirten Onat, şöyle devam etti: “Niçin en büyük destekçisidir diyoruz? 2021 yılında 613 milyon ilan ve aracılık desteği sağlandı yerel basınımıza. 2022 yılının sekizinci ayı itibarıyla geçen sene verdiğimiz rakama yaklaşmış durumdayız. 2021 yılında 617 milyon lira ilan ve aracılık desteği sağlandı yerel basınımıza. 2022 yılı sekizinci ay itibariyle şu an, geçen sene verdiğimiz rakama yaklaşmış durumdayız. 580 milyon lira civarı. Tabi geçtiğimiz yıl ilan tarifelerine şubat ayında artış gerçekleşti. Baktığımız zaman yerel basında birtakım sorunlar da yok değil. Yerel basında merkeze veri taşıyacağı yerde merkezdeki veriyi yerele taşıma sevdasına bürünen gazetecilerimiz oldu. Dolayısıyla yerel basınımız bu anlamda kendi mahalli, bulunduğu yerlerdeki değişim dönüşüme öncülük etmekle mükelleftir."
“YEREL BASIN GÜÇLENMELİ”
2000 yılından bu yana artık her şeyin internet mecrasında kendisini bulduğunu dile getiren Onat, şöyle konuştu: “Şu an dijital zemin çok belirleyici bir zemin ve bizim nitelikli gazetecilerin, iyi gazetecilerin bu zeminde yer alması gerektiğini düşünüyoruz. Basın İlan Kurumu olarak da buna geçiş süreçlerinde birtakım eğitimler yaptık. Yerel basının ve reklamın geliştirilmesi, dijitalleşme ve sosyal medya eğitimi, en son dijital çağda sosyal ağların hukuku, yani maruz kaldığımız şeyi fark edersek kendi varlığımızı sürdürme noktasında ileri bir safhaya geçebiliriz. Aksi durumda Osmanlı'da matbaanın gelişiyle birlikte direnç gösteren hattatların yok olduğu gibi yok olmaya mahkum kalırız. Dolayısıyla yerel basınımızın yeni hazırlanacak yasaya sonsuz destek vermesini istiyoruz, bekliyoruz. Biz yerel basınımızın nitelikli haber yaptığına inanıyoruz. Dolayısıyla nitelikli haber akışlarının yeni mecrada da yerini bulması, dezenformasyona, manipülasyona, itibar suikastine karşı hakikati savunan yerel basınımızın orada bulunması, güçlenmesini istiyoruz.” Onat’ın değerlendirmelerinin ardından programa katılan gazeteciler taleplerini ve sorunları iletti. Gazetecilerin talep ve yorumları tek tek not alınırken özellikle dijital dönüşüm ve mevcut konular üzerinden tüm değerlendirmeler ilgili isimler tarafından cevaplandı. Soru cevap sürecini İlan Müdür Yardımcısı Ümit Mert, Kontrol Hizmetleri Müdür Yardımcısı Ökkeş Buğra Atılgan’ın sunum ve değerlendirmeleri takip etti.