VAN

Yeni asgari ücret yeterli mi? İşte Vanlıların görüşü...

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret rakamı önceki akşam belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan 2025 asgari ücret miktarını açıkladı. Mevcutta 17 bin 2 TL olan net asgari ücret yüzde 30’luk artış sonrası 22 bin 104 TL’ye yükselirken yapılan bu zam Vanlının beklentisini karşılamadı. Asgari ücretle ilgili Şehrivan’a konuşan Türk-İş Van İl Temsilcisi Salih Çalımlı, “Vanlının bu parayla geçinmesinin mümkün değil” dedi.

Abone Ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, önceki akşam milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret rakamını açıkladı. 17 bin 2 TL olan mevcut asgari ücret, yüzde 30’luk bir artışla 22 bin 104 TL’ye yükselirken, açıklanan asgari ücret rakamı tartışmaların odağı oldu. Bu artış, Van başta olmak üzere Türkiye’nin pek çok bölgesinde vatandaşın beklentilerini karşılamaktan uzak kaldı. Sosyo-ekonomik açıdan zor günler yaşayan Van’da sürekli artan hayat pahalılığı vatandaşın geçim sıkıntısını derinleştirirken, asgari ücretle ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan Türk-İş Sendikası İl Temsilcisi Salih Çalımlı, Vanlının bu parayla geçinmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. 

BAŞKAN ÇALIMLI: BU RAKAMLA GEÇİM ÇOK ZOR

Başkan Çalımlı, açıklanan asgari ücret rakamını kabul etmediklerini belirterek, “Biz bu asgari ücret rakamını kabul etmiyoruz. Bu rakamın geçinilebilir bir ücret olmadığını her platformda dile getirdik ve dile getireceğiz. Asgari ücret mevzuatta şu şeklide tanımlanmaktadır: ‘İşçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücret…’ Asgari ücretin 17 bin TL’den 22 bin TL’ye çıkarılması yani yüzde 30 zam yapılmasıyla insanların geçinebilme şansı yok. Asgari ücret zammının çok üzerinde birçok kalemde zam yapıldı ve zamlar devam edecek. Bu zamlar bize insanların ceplerine bir şey girmeyeceğini göstermiştir” dedi. 

“VANLININ BU PARAYLA GEÇİNMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

Vanlının asgari ücretle geçinmesinin mümkün olmadığını dile getiren Çalımlı, “Asgari ücretin yüzde 30 arttırılması işçinin temel ihtiyaçlarını karşılaması açısından yetersiz kalıyor. Bugün Van gibi ekonomik açıdan dezavantajlı bir şehirde asgari ücretle bir ailenin geçinmesi mümkün değildir. 22 bin 104 TL ile bir evin kirasını, faturalarını, mutfak masraflarını karşılamak imkânsız. Artış oranı yüzde 30 ama marketlerdeki fiyatlar yüzde 100’leri aşıyor. Hayat pahalılığı, bu artışları anında eritiyor. Ay sonu bile gelmeden işçinin parası eriyip gidecek” ifadelerini kullandı. 

“TEDBİRLER ALINMAZSA VANLIYI DAHA ZOR GÜNLER BEKLİYOR”

Van’ın durumunun Türkiye’deki diğer illere kıyasla daha kötü olduğunu aktaran Çalımlı, “Van’ın ekonomik koşulları Türkiye geneline kıyasla daha zorlu. Van’da işsizlik zaten çok fazla. Genç işsizlik had safhada. Tarım ve hayvancılık gibi sektörler eskiye nazaran çok geriledi. Sanayi ve üretim altyapımız yok. İşverenler, artan maliyetler karşısında zorlanıyor. Pek çok küçük işletme ya kapanıyor ya da işçi çıkarmak zorunda kalıyor. Bu da işsizliği ve yoksulluğu daha da artırıyor. Van’da kira fiyatları ortadadır. 1+1 daire için en az 10-12 bin TL ödeniyor. Gıda fiyatları her geçen gün zamlanıyor. Bu şartlarda asgari ücretle geçinen bir aileyi nasıl ayakta tutabilirsiniz? Asgari ücret artışıyla birlikte hayat pahalılığına yönelik ciddi tedbirler alınmazsa Vanlıyı daha zor günler bekliyor” şeklinde konuştu. 

“ASGARİ ÜCRET SADECE BİR RAKAM DEĞİL, MİLYONLARCA İNSANIN YAŞAM KALİTESİNİ BELİRLİYOR”

Asgari ücretin sadece bir rakam olmadığının altını çizen Çalımlı şunları söyledi: “Asgari ücret belirlenirken işçi kesiminin talepleri yeterince dikkate alınmıyor. Biz Türk-İş olarak, geçim şartlarını göz önüne alarak bir rakam öneriyoruz. Biz asgari ücret için 29 bin 583 TL talep ettik. Asgari ücretin alım gücünün insana yakışır bir yaşamı karşılaması gerektiğini belirttik. Asgari ücret sadece bir rakam değil, milyonlarca insanın yaşam kalitesini belirleyen bir araç. Bu süreç, daha adil ve şeffaf bir şekilde yürütülmeliydi. İşçi temsilcilerinin görüşleri daha fazla dikkate alınmalıydı.” 

BAŞKAN ÇALIMLI’DAN ÖNERİ: VAN GİBİ DEZAVANTAJLI BÖLGELER İÇİN ÖZEL TEŞVİK PAKETLERİ UYGULANMALI

Çalımlı, Van’daki işçi kesimi için çözüm önerilerinde bulunarak, “İlk olarak, hayat pahalılığıyla mücadele için ciddi bir denetim mekanizması kurulmalı. Gıda fiyatlarındaki artış durdurulmalı. Van’da kira fiyatları çok yüksek. Kira artışlarına sınır getirilmeli. Ayrıca Van gibi dezavantajlı bölgeler için özel teşvik paketleri uygulanmalı. İşverenlere destek sağlanmalı ki işçi çıkarmak zorunda kalmasınlar. Bunun yanı sıra sosyal yardımlar genişletilmeli. Bugün bir işçi, asgari ücretle çalışırken bile yardımlara muhtaç hale geliyor. Eğitimden sağlığa, ulaşım masraflarına kadar her alanda destek gerekiyor. Çalışanlar, sadece yaşamak için çalışmamalı, insanca bir yaşam sürebilmelilerdir” diye konuştu. 

“VAN HALKI ASGARİ ÜCRETİN BİR AN ÖNCE ENFLASYON KARŞISINDA KORUNMASINI TALEP EDİYOR”

Her zaman işçilerin yanında olacaklarını belirten Çalımlı sözlerini şöyle tamamladı: “İşçilerimiz yalnız değil. Biz Türk-İş olarak onların yanındayız. Ancak bu mücadelede toplumun tüm kesimlerinin destek olması şart. Hayat pahalılığına karşı birlikte mücadele etmeli, daha adil bir gelir dağılımı ve insanca yaşam koşulları için çalışmalıyız. Vanlı işçilerin sesinin daha fazla duyulmasını istiyoruz. Bu süreçte herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Asgari ücret rakamdan ibaret değildir. Van halkı, asgari ücretin bir an önce enflasyon karşısında korunmasını ve geçim sıkıntısının hafifletilmesini bekliyor. Biz de her zaman işçilerin yanında olacak ve onların sesi olacağız.”