Yakarsa garibanı doğalgaz yakar!

Abone Ol

Elektriğe, suya, giyime ve gıda ürünlerine kadar birçok alanda kendini hissettiren zamlar içerisinde bulunduğumuz Kış ayları itibariyle de doğalgaz faturalarına da bayağı gözle görülür biçimde yansıdı.

2019 Ocak ayından bu yana doğalgaza yapılan toplam zam tutarı yüzde 53,8’e ulaştı. Sizin de anlayacağınız gibi böyle bir zammı görmemek pek de mümkün değil.

İnsanlar bir yandan evlerine, mahallelerine doğalgaz altyapıları ulaştı diye sevinirken diğer bir tarafta evlerine giren ve her ay düzenli bir şekilde adeta yakıt olarak parayı harcayan kombi tehlikesinin de çok sonradan farkına varıyor.

Stratejik bir bölgede yaşayan ve nerdeyse Dünya gündeminde ki birçok gelişmede söz hakkı sahibi olan bir ülke olarak aynı zamanda bu durumun vatandaşlara da etkilerini gözden geçirmek gerekiyor.

Dünya ülkelerinin yer yer çekindiği ve cephe aldığı bir ülke olmak elbette gurur verici ama biz doğalgazımızı ve enerji kaynaklarımızın da çoğunu bu ülkelerden temin ettiğimizi unutmamalıyız.

Diplomatik ilişkilerden kaynaklı her döviz kuru dalgalanması ve her zam ülke ekonomisi başlığı altında vatandaşın cebini yakıyor.

Sadece doğalgazla da olsa iyi doğalgazın tırmanışa geçtiği aylar genelde kış ayları oluyor peki ya yaz kış demeden hunharca harcadığımız elektrik?

Tahmin edeceğiniz gibi elektrik de zamdan nasibini alanlar listesinde…

Dağıtım bedelinin son bir yıldaki zam oranına bakacak olursak, tüketicilerin elektriğin ulaştırılmasında ortaya çıkan masraflar için dağıtım şirketlerine ödedikleri bedele son 1 yılda meskenler için %49,6 oranında bir zam uygulanmış.

Dediğim gibi bu sadece meskenler için uygulanan zam oranı bir de bir taraftan teşvik edilen ve istihdama yönelik desteklerin sürdüğü belirtilen işletmeler ve ticarethaneler var.

Onlara da bir yılda uygulanan zam oranı yüzde 54,6’ya ulaşmış durumda.

Eskiden tabi işler çok daha farklı yürüyordu yoksul kesim hiç olmazsa kış aylarında iyi ya da kötü dağıtılan bir yardım kömürü ile kış aylarında ısınma ihtiyacını giderebiliyordu.

Doğalgazın her geçen gün kullanım alanları yaygınlaştıkça bu yardım kömürü işi de yavaş yavaş geçmişte kalmaya başladı.

Yani yoksulun ısınma ihtiyacı için ödemekten kısmen kurtulduğu bir harcama doğalgaz ile birlikte yeniden gün yüzüne çıkmaya başladı.

Peki, gün yüzüne çıkan bu yeni temel yaşam ihtiyacını karşılayacak ek bir gelir elde etti mi yoksul?

Ne yazık ki bu sorunun cevabı da olumsuz olmakla birlikte yoksulun daha da yoksullaştığını söylemek mümkün.

Konuya başlarken dediğim gibi zammın bir boyutu kalmadı neredeyse her alanda her anlamda var artık.

Yeni güne bir zam haberi ile başlamak artık sıradanlaştı ve insanlar hazmetmeye başladı.

Yanlış anlaşılma olmasın vatandaşın hazmedebildiği şey zammın haber boyutu; zammın kendisi değil.

En azından geliri belli bir düzeyin altında olan vatandaşlar için yardım kömürünün yerine geçebilecek bir destek düşünülebilir.

Ya da kış soğuğunda vatandaşın kombiyle beraber cebi de yanmasın diye bir zam haberinin yerini indirim haberi alabilir.

Aksi takdirde doğalgaz can yakmaya devam edecek…