VANSPOR

Vanspor kaç yılında kuruldu? İşte takımın kuruluş yılı ve ilk logosu...

Şu sıralar yeniden 1. lig ve Süper Lig'e çıkmak için mücadele eden Vanspor FK'nın kuruluş hikayesi ve ilk logosu ortaya çıktı.

Abone Ol

ŞEHRİVAN HABER - Son zamanlarda Vanspor Futbol Kulübü'nün kuruluş yılı ve ilk logosu ile ilgili ilginç bilgiler ortaya çıktı.

Bir dönemler Süper Lig'de top koşturan ve mücadelesi ile akıllarda iz bırakan kentin tek profesyonel futbol takımı olan Vanspor FK, bu sezon yeniden 1. lig yolunda hazırlıklara başlarken takımın tarihi ile ilgili bilgiler yeniden hatırlandı.

Son dönemlerde logosu tartışma konusu olan aynı zamanda bir türlü 1. lig ve Süper Lig yolunda istediği hedeflere ulaşamayan takımın kuruluş hikayesinde ilginç detaylar var.

İlk olarak 1931 yılında kurulan ve logosu günümüz minimal logolar ile benzerlik gösteren Vanspor FK'nın ilk logosu şu şekildeydi:

Öte yandan gazeteci İkram Kali, Vanspor'un kuruluş hikayesi ile ilgili detayları ise bir yazısında şu şekilde aktarmıştı:

Kulübün Adı. Vanspor Gençlik Kulübü

Kuruluş Tarihi 27 Haziran 1931

Eski futbol sahası (Endüstri Meslek Lisesi karşısı)

Logosu: VS

Renkleri: Siyah-Beyaz

Kulüp adresi: Orta Mahalle Abdulbari’nin yeri 

91’inci yaşına ulaşan Türkiye'nin en köklü spor kulüplerinden  Vanspor,  şehrimizin biricik futbol temsilcisi, markası olarak  uzun yıllar toprak sahalarda  amatör liglerde başarıyla mücadele eder.  Efsane kulübümüzün resmi kuruluş adı kayıtlarda ilk dönemler Vanspor Gençlik Kulübü olarak yer alır. 

Ancak ilerleyen yıllarda yazım hatası, özensizlik sonucu Vanspor Gençlik Kulübü adı Van Gençlik Kulübü olarak anılır ve bu yanlış devam eder gider. 

Vanspor Gençlik Kulübü'nün kuruluşunun ardından kentte daha sonraki yıllarda sarı lacivert Şengençlerspor, siyah turuncu Yolspor,  mavi beyaz İkinisanspor, sarı kırmızı Erekspor, mavi yeşil İskelespor, Erciş Birnisanspor, Erciş Gençlik kulüpleri kurularak futbol mücadelesinde yerlerini alırlar.

1974 yılında öze dönüş yaşanır.

Vanspor isim ve logosuyla Van'ı temsil eden profesyonel futbol takımının  eksiliği kentte hissedilir. Dönemin belediye başkanı Tayyar Dabbağoğlu öncülüğünde biraraya gelen kulüp başkanları ve yöneticileri, spor camiası Vanspor ismiyle spor kulübü kurulması kararı alırlar. Hedefi profesyonel lig olan girişim Van  futbolunda dönüm noktası olur.  

Sancılı toplantılar, tartışmalar sonunda şehrimizin en güçlü iki amatör spor kulübü siyah beyaz Van Gençlikspor ile sarı lacivert  Şengençlerspor kulüplerinin birleştirilmesiyle 1974 yılında sarı siyah renklerle Vanspor'un  kuruluşu gerçekleşir.  

8 yıl sonra…

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 1981-82 sezonunda 3.Lig'in kaldırıldığını, profesyonel takımı olmayan şehirleri temsil eden amatör kulüplerin katılacağı ve grubunda şampiyon olan takımların 2. Lig'e yükseleceği Katılma Ligi kurulduğunu, Van'ın da bir takımla açıklanacak grupta yer alacağını Van Beden Terbiyesi İl Müdürlüğü'ne bildirir. 

Van'ın sporuna emek ve yön veren birikimli Vanlılar, futbol camiası Van'ı temsil edecek takımı belirlemek üzere  bir araya gelir. Uzun görüşmeler, tartışmalar ve öneriler sonunda 2. Lig'e Katılma  Grubu'nda kentimizi 1915 Van'ın düşman işgali ve kara günlerini yansıtan siyah, 2 Nisan 1918 istiklalini yansıtan kırmızı rengi taşıyan kırımızı siyah renklerle amatör kulüplerden seçilecek başarılı futbolcular ile dışarıdan transfer edilecek futbolculardan oluşacak Vanspor takımının temsil etmesi kararlaştırılır.

 2. Lig Ligi Katılama Ligi B Grubunda fırtına gibi esen Vanspor kendi saha ve seyircisi önünde, deplasmanlarda vefakâr taraftarının coşkulu desteğini arkasına alarak rakiplerini hallaç pamuğu gibi dağıtarak 2 Lig'e yükselerek tarih yazmayı başarır. 

Vanspor 1. Lig'de

2. Lig'de 10 sezon inişli çıkışlı grafik çizen Vanspor, 1993-1994 sezonunda  destansı bir başarıyı daha imza atarak Türkiye 1. Ligi'ne güle oynaya  yükselir. 

1. Lig'de 5 sezon başarıyla mücadele eden Vanspor Fenerbahçe ve Trabzonspor'u yenerek büyük sükse yapar. 

1997-98 sezonunda 1. Lig'den küme düşen Vanspor,  bir yıl sonra 1998-99 sezonunda tekrar 1. Lig'e yükselerek dikkatleri çeker.  

1999-2000 sezonunda satılmasının ardından talihsiz döneme giren Vanspor AŞ  2. Lig'e düşer. Mahkeme tarafından kayyum atanan Vanspor A.Ş önce 3. Lig'e sonra  da amatör kümeye düşer. Bugün Vanlılar ve Van dostları, Vanspor’a gönül veren taraftarları Vanspor’un 90’ncı yaşına ulaşmasının heyecan ve gururunu yaşamaktadırlar.  

Merak eden çıkabilir. Peki, 1915 öncesi yani yüz yıl önce Van’da spor kulübü ve futbol takımı var mıydı? Şu kadarını şimdilik söyleyeyim; spor kulübü de, futbol da, heyecan da vardı. Vanspor yalnıza spor kulübü  değildir. 

Vanspor yitik ve yaralı şehrin umudu, heyecanı, varoluş simgesi, gururu, markası, yükselen yanık sesidir. 

Vanspor’un kuruluşundan bugüne kadar emeği geçen, başarısında payı olanlardan aramızdan ayrılanları rahmet ve saygıyla; hayatta olanları şükranla anıyoruz. 

Vanspor’un 91’inci kuruluş yıl dönümü kutlu olsun. Yaşasın Vanspor...