ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ

31 Mart’ta yerel seçimlerin yanı sıra muhtarlık seçimleri de gerçekleştirilecek. Mahalli İdareler Seçimine sayılı günler kala belediye başkan adaylarının yanı sıra muhtar adayları da çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. 13 ilçe ve 692 mahallesi bulunan Van’da da muhtar adaylarının seçim mesaisi devam ederken Van’da 692 mahalle için toplamda 4 bin isim muhtar olmak için başvuru yaptı. Belediye başkan adaylarından daha yoğun bir mesai yapıp mahallelerde temsiliyet arayan muhtarların söylemleri, sloganları, afişleri ve vaatleri konuşulmaya devam ederken Şehrivan sokağa inerek Vanlılara muhtarlık seçimleriyle ilgili düşüncelerini sordu. Vatandaşlardan birçoğu muhtarlarını tanımadıklarını dile getirirken yine yeni dönemde birçok vatandaş da muhtar adaylarını bilmediklerini ve kime oy vereceklerine dair fikirleri de olmadığını söyledi.

VANLI MUHTARINI TANIMIYOR

Muhtarlıklar konusunda Şehrivan’ın sorularını yanıtlayan vatandaşlardan büyük kısmı muhtarlarını tanımadıklarını dile getirirken bir kesim vatandaş da mahallelerin mevcut sorunlarının çözülmediğini söyledi. Beş yıllık zaman dilimi içerisinde muhtarları ile irtibat sağlayamayan ve yeni dönemde de adayını tanımayan büyük bir kesim bulunurken görüş bildiren isimlerin büyük kısmı da muhtarlık için oy kullanmayacağını da ifade etti. Bu görüşteki vatandaşlardan birisi olan ve muhtarını tanımadığını dile getiren Bedel Cin adlı vatandaş, “Muhtarlardan birine rastgele oy vereceğim. Muhtar kendini öne çıkarmıyor. Muhtar ilgilenmiyor. Muhtar halkın sorunlarıyla ilgilenirse öne çıkar ve ismi duyulur. Genelde kimse muhtarları tanımıyor. Mahalle muhtarı deyince o mahallenin sorunlarını belediyeye, kamu kurumlarına ileten kişi olarak akla gelir. Bir muhtar çöp temizliği, çevre temizliği, mahalledeki genel sorunların üzerine düşerse tabii ki seçilir” ifadelerini kullandı.

ASLINDA MUHTARDAN BEKLENTİ ÇOK

Tuşba ilçesine bağlı Altıntepe Mahallesi’nde ikamet eden Kerem Ergül adlı vatandaş, muhtarlardan beklentilerini dile getirerek, “Muhtarımı tanımıyorum. Gelip gitmediği için kim olduğunu bilmiyorum. Muhtarımızı hiç görmediğimiz için görevini de yerine getirip getirmemesi muamma. Oy kullanıp kullanmayacağımızı da daha netleştirmedik. Bizim muhtarlardan beklentilerimiz var. Kütüphane, çocuk oyun alanları, su, doğalgaz, yollardaki sorunların çözümü noktasında muhtarlardan beklentilerimiz var. Gençlerin, çocukların okuması için kütüphane çok önemli. Yine spor yapılacak yerlerin açılması gerekir. Bunlar beklentilerimizdir” diye aktardı.

VATANDAŞLAR OY KULLANMAK İSTEMİYOR

Bostaniçi TOKİ’de ikamet eden Teceri Yalçın adlı vatandaş, muhtarlarının hizmet etmediğini dile getirerek, “Muhtarımızı tanıyorum. Ama yıllardır bir hizmet yaptığını görmedim. Mahallede birçok sorun oluyor. Birçok sorunumuz için kendisine gittik ama maalesef hiçbir konuda yardımcı olmadı. Bu sene muhtarlık oyu kullanmayacağım. Mahallede hizmet yok” diye konuştu. Şabaniye Mahallesi’nde ikamet eden Ömer Yılmaz adlı vatandaş, “Muhtarımızı tanıyorum. Bence görevini yerine getirmiyor. Muhtarlık oyu kullanmayacağım. Gerek olduğunu düşünmüyorum” dedi.

“TANIMADIĞIM MUHTARA OY VERMEM”

Mehmet Şerif Çelik, muhtarıyla davalık olacak duruma geldiğini dile getirerek, “Muhtarımı tanıyorum. Bize hiçbir faydası yok. Bizim evrakları dolaba koyuyor. Neredeyse muhtarla davalık oluyordum. Oyumu da kullanmayacağım. Muhtarın görevin nedir? Mahallenin sorunlarına çözüm bulmak için göreve gelir. Bizim mahallenin yolu çamurdan geçilmiyor. Bir muhtar yol yapamıyorsa o muhtar neyedir?” ifadelerini kullandı. Suat Tolukan adlı vatandaş, tanımadığı muhtara oy vermeyeceğini belirterek, “Bence Van’daki muhtarlar görevini yerine getirmiyor. Muhtarlık seçiminde de oy kullanmayı düşünmüyorum. Kazanan da çalışmıyor. O yüzden oy kullanmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum. Tanımadığım muhtara oy vermem” diye aktardı.

“MUHTARLIKLAR VE MUHTAR ADAYLARI DAHA GÖRÜNÜR OLMALI”

Ferdi Tayfur’un serveti ne kadar, mirasını kime bıraktı? İşte mal varlığı… Ferdi Tayfur’un serveti ne kadar, mirasını kime bıraktı? İşte mal varlığı…

Özgür Yeşil, muhtarını sadece fotoğrafta gördüğünü dile getirerek, “Muhtarımızı bir defa gördüm. Onu da fotoğrafta gördüm. Canlı canlı hiç görmedim. Bizim muhtarımız hiçbir sorunumuzla ilgilenmiyor. Mahalleye gelip de bizim sorunlarımızı sorduğunu görmedim. Bu yüzden muhtarlık seçimi için oy kullanmayacağız. Muhtarları protesto ediyoruz ve oy kullanmıyoruz” dedi. Şabaniye Mahallesi sakinlerinden Yılmaz Aslan ise, “Aslında muhtarlarla ilgili sürecin de vatandaşın adayını tanıyabilmesi şeklinde yürümesi gerekiyor. Muhtarlık anlamsız ve boş bir görev değil. Tüm adaylar kendisini tanıtıp süreçte görünür olabilirse birçok sorun muhtarlıklar düzeyinde dile de getirilebilir. Bence adaylar da bu anlamda yeterli imkana sahip değil. Muhtarlık seçimlerinde adaylar daha görünür olmalı.”

ÇOK KONUŞULMASA DA MUHTARLIK SEÇİMLERİ DE BÜYÜK BİR HAREKETLİLİĞE NEDEN OLUYOR

Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile 13 ilçede yüzlerce adayın belediye başkanlığı için yarıştığı Van’da muhtarlık seçimlerindeki rekabet de dikkat çekiyor. Edinilen bilgiye göre Van’da resmi olarak kayıtlı bulunan 692 mahallede seçim sürecinde 4 bin muhtar adayı mahallede temsiliyet almak için başvuru yaptı. Üç merkez ilçesi ile toplamda 13 ilçesi bulunan 1 milyon 127 bin nüfuslu Van'da, 31 Mart'taki yerel seçim öncesi muhtar adayı sayısı dikkati çekerken bazı mahallede onlarca adayın olduğu da görülüyor. Muhtar adayları seçim çalışmalarını sürürken, geçen yıllara göre ciddi bir artış olduğu da dikkatleri çekiyor. Bu artışla birlikte adayları tanımak daha güç hale gelirken vatandaşın büyük bir kısmı muhtar adaylarını seçim günü dağıtılan afişlerden görerek ya da hiç tanımadan oylayabiliyor.

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

Editör: Necmettin Dursun