ŞEHRİVAN HABER: ŞABAN BEYAZSAÇ- YUNUS YILMAZ

Van’da Ramazan Bayramı hareketliliği devam ediyor. Kentte ekonomik sorunlar gün geçtikçe derinleşmeye devam ederken esnaf ve vatandaşlar da hayatta kalma mücadelesi veriyor. Her sene kutlanan bayramlar bir önceki seneyi arattırırken, Vanlılar da en pahalı bayrama hazırlanıyor. Bayram öncesi hareketlenen giyim, ayakkabı, ikramlık çikolata, kuruyemiş ve şekerleme sektöründe tatlı bir telaş yaşansa da bu yoğunluk kuru kalabalığın ötesine geçemezken, eski bayram alışverişleri de mumla aranıyor. Şehrivan’a konuşan esnaflar ürünlerini satamamaktan şikâyet ederken, vatandaşlar da alamamaktan dert yanıyor. 

VANLILAR EN ZOR BAYRAMA HAZIRLANIYOR…

Esnaflardan Uğur Acet, yüksek fiyatlardan dolayı hem esnafın hem de vatandaşın sıkıntı yaşadığını belirterek, ‘’Bu sene yüksek fiyatlardan dolayı hem biz, hem vatandaş çok sıkıntı yaşıyoruz. Fiyatlar gerçekten yüksek. Mümkün oldukça yardımcı olmaya çalışıyoruz. Firmalarla anlaşıp fiyatları dip fiyat dediğimiz en düşük hale getirmeye çalışıyoruz. Vatandaş zorlanıyor, geçmiş yıllara göre çok ciddi bir bayram havası yok ve biz esnaflar da bunun sıkıntısını yaşıyoruz. Yine de imkanlar doğrultusunda mümkün oldukça yardımcı olmaya çalışıyoruz, insanlar da mümkün oldukça bayram ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyorlar. İnşallah güzel günler yakındır, daha güzel bayramlar bizi bekliyordur. Güzel günleri de hep beraber yaşayacağımıza inanıyoruz. Bize moral veren, umut olan bunlardır. İnşallah hep birliğiyle bu zor günleri aşacağız.”

FİYATLAR ÇOK YÜKSEK!

“Şu an sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Fiyatlar çok yüksek, sadece bayram alışverişi için demiyorum; genel anlamda çok yüksek. Sizlere de geldiğiniz için teşekkür ediyorum, halkın sesini duyurmakta çok iyi bir aracısınız. Keşke sürekli esnafa, vatandaşa sorulsa, insanların dertleri dinlense, bir yerlere ulaştırılıp mesaj verilse. Bunları sizin aracılığınız ile yapacağız. Bir an önce düzelmesi umuduyla herkesin bayramını tebrik eder, ibadetlerinin kabul olmasını diliyorum.’’ Diye konuştu.

EKONOMİ ESNAFIN BELİNİ BÜKTÜ!

Eski bayramları mumla aradıklarını belirten esnaflardan Haşim K. Şunları söyledi: “Bayram kalmadı. Van’daki büyük marketler küçük esnafı öldürdü, iş bırakmadılar. Boş bir şekilde bekliyoruz. Kapının önüne eşyaları bıraktık ama bir gelişme yok. Bundan üç dört yıl önce on katı kadar iş vardı fakat şu an yok, çok durgun. Krizden dolayı para yok. Aynı zamanda eşyalar da pahalılaşmış durumda. Hayat gittikçe zorlaşıyor. İnsanların alım güçleri düştü, kimse artık bir şey alamaz hale geldi. Her sene daha zor bir bayrama hazırlanıyoruz. Bu gidişat iyi bir gidişat değil, en azından bu zor durumu yetkililer görmeli. Van’da son 3 gündür ciddi bir yoğunluk var ama alışveriş yok. Herkes fiyat soruyor ama kimse alamıyor.”

ESNAF: TEZGÂHIN ÖNÜNDEN FİYAT SORUP GEÇİYORLAR

Hareketliliğin ‘Kuru kalabalık’ olduğunu belirten esnaflardan Necip Birtane “Ülkemizin ekonomik durumu gördüğünüz gibi. Şu insanları görebilirsiniz, insanları çoğu tezgaharın önünden fiyat sorup geçiyor. Neden alışveriş yapmıyor? Çünkü insanlar alamıyor, alım gücü çok düşük. Örneğin eskiden müşterilerim gelir beş bin liralık malzeme alırdı, şu an gelip iki bin liraya, bin liraya alışveriş yapıyor, bazıları da sadece fiyat sorup gitmekle kalıyor. ‘Eski malları tekrar kullanmaya devam edeceğim’ diyor. Hareketlilik var ama kuru kalabalık. Türkiye’de yaşam kalitesi düştü. Sadece Van değil, Doğu Anadolu’nun tamamında da işsizlik had safhada. Van’da birçok esnafın yanında çalışan arkadaşlara sorabilirsiniz, hiçbiri şu an asgari ücret almıyor. Asgari ücret 8.500 lira olmuşken hala 3-4 bin liraya eleman çalıştırıyorlar.” Dedi.

“VATANDAŞ ŞİKAYETÇİ AMA İDARE EDİYOR’’

 Bayramda hareketliliğin devam ettiğini belirten Cevdet Yıldız, “Önceki bayramlara göre değişen pek bir şey yok. Esnafların yüzü biraz da olsa gülüyor. Millet az da olsa alışveriş yapıyor. Aslında her şey çok pahalı. İnsanlar pahalılıktan şikayetçi ama yine de idare ediyor. 2 kilo malzeme alanlar 1 kilo alıyor. Maliyetler pahalı. Vatandaşlarımızın alım gücü giderek düşüyor. Artık bazı şeylerde idare etmeye bağlıyoruz. Bir şekilde günümüzü çıkarıyoruz ama bu ekonomiye bir çare bulunmasa insanlar isyan eder. Eşya ve malzemelerde gram, tane işini de geride bıraktık.” İfadelerini kullandı.

VATANDAŞ PAHALILIKTAN DERT YANIYOR!

Vanspor, Bucaspor’a bir ilki yaşattırdı Vanspor, Bucaspor’a bir ilki yaşattırdı

Alışverişe çıkan vatandaşlardan Ercüment Yalçın, şunları söyledi; ‘’Ben yetmiş yaşındayım, birçok parti gördüm. Bu kadar zorluk görmedim. Vatandaş olarak zor durumdayız. Bir teneke yağ geçen sene 150 TL iken şimdi 700 TL. Bir torba un 70 TL iken şimdi 500 TL. Cebimizde para mı var? Ekonomi battı, Türkiye Cumhuriyeti’nde bir şey kalmadı. Köprü yapıyorlar, vatandaştan vergi alıyorlar. Ben Van’da oturuyorum, İstanbul’daki köprünün vergisini ödüyorum. Bu kadar zulüm olur mu?  Geçinemiyoruz, alışverişe çıktık ama bir şey alamıyoruz. Yarın bayram ama bayrama dair hiçbir şey alamadım. Biz belki ekonomi anlamında en zor dönemleri yaşıyoruz. Geçinmek için artık dilenmek durumuna geldik. Para geldiği gibi gidiyor, hiçbir şeye yetişemiyoruz. İnsan olarak göçük, herkes kendi halinde her şeyi kabullenmiş bir durumda hayatına devam ediyor. ifadelerini kullandı.

BAYRAM HAREKETLİLİĞİNDEN MEMNUN OLAN ESNAFLAR DA VAR!

40 yıldır giyim işiyle uğraştığını ifade eden Burhan Karaca, Bayram hareketliliğinden memnunuz, ne kadar şükretsek azdır. İnsanlar bakıp iş yok diyorlar ama hangi mağazaya giderseniz de tıklım tıklım. Onun için memnunuz. Düğün sezonuna göre de hazırlandık, temennimiz bir hareketliliğin olmasıdır. Son yıllarda ekonomide ciddi sorunlar yaşanıyor ama el birliğiyle bunların üstesinden de geleceğiz. Giyim sektörü özelikle bayram zamanlarında yoğun oluyor. Buna bizim gibi giyim sektörüyle uğraşan esnafları mutlu ediyor. Önceki yıllarda pandemiden dolayı büyük sorunlar yaşamıştık ama bu sene işlerimiz bir daha iyi. İnsanlar bir şekilde ihtiyaçlarını gidermek zorunda ve o yüzden giyim sektörlerinde hareketlilik var. Bayramdan sonra da düğün sezonu başlıyor, inşallah bu sezon da daha hareketli geçer.’’ Diye ekledi.

Editör: Necmettin Dursun