ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-NECMETTİN DURSUN
Son dönemlerde tarım ve hayvancılıkta verim alamayanlar köyden kente göç ederken, tarım ve hayvancılıkta hayata geçirilen birçok proje çiftçileri destekleyip köyden kente göçün durdurulmasını amaçlıyor. Türkiye’de en çok küçükbaş hayvan varlığına sahip olan Van’da da bu kapsamda destekler de devam ediyor. Tarıma ve hayvancılığa önem veren Van Valisi Ozan Balcı, göreve gelir gelmez 2021 yılında ülke genelinde köye ve hayvancılığa dönüş projesi olarak hayata geçirilen ‘Köyüme Dönmek İçin Bir Sürü Nedenim Var’ projesi için kolları sıvadı. Köye dönüp hayvancılık yapacaklara sıfır faizle 100 koyun verilme imkanı sunan projenin Van’da rekor düzeyde karşılık bulması için yoğun çaba harcayan Vali Balcı, hedeflerinin 10 bin aileye 100’er koyunla 1 milyon koyun vermek olduğunu dile getiriyor.
DİĞER KADINLARA ÖRNEK OLACAK BİR ADIM ATTI
Ülkede en çok küçükbaş hayvan varlığına sahip olan Van’da bu proje ile hayvan sayısının arttırılması hedeflenirken, proje çerçevesinde hem başvurular hem de destekler de sürüyor. İl ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat ederek destekten yararlanan çiftçiler, aldıkları küçükbaşlarla hem Van’ın hayvan varlığına hem de süt ürünleri üretimine katkı sağlıyor. Projeden destek alan kadın çiftçilerden biri de 20 yaşındaki Çataklı Helin Cebe. Van’a 61 kilometre uzaklıkta olan Çatak’ın Eliaçık Mahallesi’nde yaşayan Cebe, verilen destekle 100 koyun sahibi olmanın mutluluğu yaşıyor. Şehrivan’ın projeyle ilgili konuştuğu Cebe, projenin kırsal alanda yaşayanlar için fırsat olduğunu söylüyor.
ÇATAKLI HELİN CEBE, DESTEKLE 100 KOYUN SAHİBİ OLDU!
Van’ın Çatak ilçesine bağlı olan Eliaçık Mahallesi’nde yaşayan çiftçi Helin Cebe, hayvancılıkla uğraşarak geçimini sağlıyor. 20 yaşındaki Cebe, ‘Köyüme Dönmek İçin Bir Sürü Nedenim Var’ projesinden destek alıp 100 koyun sahibi olurken, çiftçilere sunulan fırsatın mutluluğunu yaşıyor. Projeyle ilgili Şehrivan’a konuşan Cebe, “Her kadına sırtını başkasına dayamaktansa kendi ayakları üzerinde durmasını tavsiye ediyorum” diyerek kendi ayakları üzerinde durmanın gururunu yaşıyor.
CEBE, KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURMANIN MUTLULUĞUNU VE GURURUNU YAŞIYOR
Cebe, projeyle nasıl tanıştığını anlatarak sözlerine şöyle başlıyor: “Biz yıllar önce de hayvanlara bakıyorduk ama bu kadar çok hayvanımız yoktu. Babam bir ara 100 tane keçi almıştı. İşte o keçilerin bakımından merakım olmuştu hayvanlara. Sonra keçileri sattık, 22 tane inek aldık. Şu an onların bakımıyla uğraşıyoruz. Benim babam muhtar. Babam Vali Bey ile bir toplantıda bir araya geldiğinde böyle bir proje olduğunu öğrenmiş. Babam da eve geldi ve bana anlattı. Benim çok ilgimi çekti. Ben de babama başvurmak istediğimi söyledim. Hayvanlarla ilgilenmeyi çok seviyorum zaten. Babam da gerçekten hayvanlara bakıp bakamayacağımı sordu. Ben de hayvanlara bakabileceğimi söyledim.”
BABASININ DESTEĞİYLE PROJEYE BAŞVURDU!
Başvuru sürecinden bahseden Cebe, “Sonra Çatak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvuru yaptık. Yaklaşık 45-50 gün önce. Sonra başvuru yaptık. Başvurumuzun onaylandığı söylenildi. Başvuru dahilinde 100 koyun alacaktık. Bu benim çok hoşuma gitti. Çok sevindim buna. Bir de faizi yok. Ekonomik olarak da çok iyi. Kırsal alanda yaşadığımız için geçim kaynağımız. Çok iyi bir proje. Başvurunun onaylandığı söylendikten sonra koyun arayışına girdik. Koyun satılan yerlere gittik. 100 koyun bulduk ve satın aldık. Koyunları yaklaşık 15-20 gündür aldık” diyor.
PROJE, KÖYDEN KENTE GÖÇÜN DURDURULMASINI AMAÇLIYOR
Cebe, projenin önemine değinerek, “Hayvanlarımızla ilgileniyoruz. Süreç şu an çok iyi gidiyor. Yapılması gereken şeyleri yapıyoruz. Projeyi çok iyi buluyorum. Kırsal alanda yaşıyoruz ve burada geçinmek zor. Ekonomik açıdan çok iyi bir fırsat” ifadelerini kullanıyor.
“VALİ BALCI SAYESİNDE BU PROJEDEN FAYDALANDIM”
Cebe, Vali Balcı sayesinde bu projeden yararlandığını belirterek şunları aktarıyor: “Valimiz Ozan Balcı’ya çok teşekkür ediyorum. O olmasaydı belki ben bu projeden yararlanamayacaktım. Onun sayesinde bu projeden faydalandım. İmkanları olan bir proje. Ekonomik açıdan da bizi zora sokmayan bir proje. Projede her türlü imkan var. Veteriner hizmetleri de ücretsiz. Hayvan beslerken bir şeylere ulaşmamız da çok güzel.”
“HER KADINA SIRTINI BAŞKASINA DAYAMAKTANSA KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURMASINI TAVSİYE EDİYORUM”
Her kadının çalışıp kendi ayakları üzerinde durması gerektiğini dile getiren Cebe, şunları söylüyor: “Ben her kadının çalışmasını çok istiyorum. Nerede yaşıyor olursa olsun kadınlar çalışmalı. Kendi ayakları üzerinde durmalı. Her ne iş olursa olsun kadınlar çalışmalı ve çabalamalı. Gerek tarım olsun gerek hayvancılık olsun gerek başka işler olsun. Kadınlar çalışmalı, çabalamalı. Bir kadının kendi ayakları üzerinde durmasından daha güzel bir şey olamaz. Her kadına sırtını başkasına dayamaktansa kendi ayakları üzerinde durmasını tavsiye ediyorum.”
CEBE: BU TÜR PROJELER BİZE KATKI SAĞLIYOR
Cebe, bu tür projelerin devam etmesi temennisinde bulunarak sözlerini şöyle tamamlıyor: “Köylerde ya tarımla uğraşılır ya da hayvancılıkla. Hayvanlara bakarken onların masrafıyla uğraşmak var. Hayvanlara bakmak için ota, başka şeylere ihtiyaç oluyor. Hal böyle olunca böyle çiftçileri destekleyen projelerin olması bize katkı sağlıyor. Bu proje için bize yardımcı olan, destek veren başta Valimiz olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum. Umarım bu tür projeler hep olur ve biz bu desteklerden faydalanırız.”
KADIN ÇİFTÇİLERİN SAYISI ARTIYOR!
Son yıllarda kadın çiftçilerin sayısı artıyor. Tarım ve Orman Bakanlığından edinilen bilgiye göre, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt yaptıran çiftçilerin sayısı 2 milyon 172 bini geçti. Sistemdeki kadın çiftçilerin sayısı da giderek artıyor. Öyle ki, ÇKS’ye kayıt yaptıran kadın çiftçi sayısı 2020’de 280 bin 749 iken 2021’de 289 bin 233’e yükseldi. 2022 yılının eylül ortası itibarıyla sistemdeki kadın çiftçi sayısı 289 bin 244 olarak hesaplanırken, kayıtlar ise devam ediyor. Verilere göre, Doğu Anadolu’da ÇKS’ye kayıt yaptıran kadın çiftçi sayısı ise 17 bin 942.