ŞEHRİVAN ÖZEL: FATMA NUR POLATCAN-ŞABAN BEYAZSAÇ

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Van’da ilk defa düzenlenen Kültür Yolu Festivali devam ediyor. Festival kapsamında kentte 500’ün üzerinde etkinlik düzenlenecekken, gastronomik zenginliği ve coğrafi işaretli ürünleriyle de öne çıkan Van’da 12 farklı nokta ‘Festival Lezzet Durağı’ olarak belirlendi. Van Kahvaltısı, Keledoşu, Ayran Aşı, İnci Kefali, Otlu Peynir gibi zengin bir mutfağa sahip olan Van’ın gastronomisi 9 gün boyunca farklı farklı mekânlarda tanıtılacak. Bu lezzet duraklarında yerli ve yabancı ziyaretçiler asırlara dayanan lezzetleri hikâyesi ve malzemesiyle deneyimleme ve keşfetme imkânına sahip olacak. Van’ın zengin mutfak kültürüne katkı sağlaması hedeflenen festival kapsamında Van’a gelen Türk Mutfak Sanatları Uzmanı Ramazan Bingöl ve lezzet durağı olarak belirlenen mekanların sahipleri yaptıkları değerlendirmede kentin gastronomisinin iyi noktalara gelmesi için tanıtımın önemine dikkat çekti. 

TÜRK MUTFAK SANATLARI UZMANI RAMAZAN BİNGÖL VAN’DA KONUŞTU: VAN’IN YEMEKLERİ MÜKEMMEL


Van Kültür Yolu Festivali’ne katılım sağlamak üzere Van’a gelen Tüm Restoranlar ve Turizmciler (TÜRES) Derneği Başkanı ve Türk Mutfak Sanatları Uzmanı Ramazan Bingöl, Van ile ilgili konuşarak, “Türkiye’nin birçok yerini gezdim. Daha önce hiç Van’a gelmemiştim. Gelmeden önce kafamda daha farklı bir Van vardı. Birkaç gündür Van’dayım. Van beni çok şaşırttı. Cıvıl cıvıl bir şehir. Çok hareketli. İnsanlar neşeli. Lokantalarda mükemmel yemekler var. Van’ı çok beğendim. Herkesin Van’a gelmesini tavsiye ediyorum” dedi. 

BİNGÖL: VAN SADECE KAHVALTISIYLA TANINIYOR


Bingöl, festivalin Van’ın gastronomisinin tanıtımı için önemli bir adım olduğunu dile getirerek, “Van mutfağı Türkiye’deki en iyi mutfaklardan biri. Ama maalesef Van Mutfağı sadece kahvaltısıyla tanınıyor. Van Kahvaltısı güzel ama çok güzel yemekler de var. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a Van’daki yemekleri gösterdim ve Bakan Bey de beğendi. Van Kültür Yolu Festivali ile biz 12 nokta seçtik ve Bakanlık adına biz bunlara yıldız vereceğiz. Buralarda Van’ın geleneksel yemekleri tanıtılacak. Van’ın gastronomisinin tanıtımı için festival çok önemli bir adım oldu. Lokantalarda Van’ın geleneksel yemekleri tanıtılıyor. Van’a ayrı bir önem veriyoruz ve Van mutfağı için çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

ÖZ PULATLAR UNLU MAMÜLLER İŞLETMECİSİ PULAT: VAN’IN KATMA DEĞERİNE KATKI SAĞLIYOR


Tüm Restoranlar ve Turizmciler (TÜRES) Derneği Van Şube Başkanı ve Öz Pulatlar Unlu Mamüller İşletmecisi Sinan Pulat, festivalin önemine değinerek şunları söyledi: “Festival Van’ın gastronomisi açısından çok değerli. 12 mekânda çekimler yapılıyor. Bunlar Bakanlığın sayfasından paylaşılıyor ve yıldız veriliyor. Bunlar kitap haline getiriliyor. Bunlar çok değerli şeyler. Bu yüzden festivali çok önemsiyoruz. Van’a katma değerinin yüksek olacağını düşünüyoruz. Bundan 5 sene önce herkes Van’ı kahvaltıyla tanıyordu. Bu yüzden yöresel Van mutfağı geri planda kaldı. Bir tanıtım furyası başladı. Birkaç mekân açıldı. Bu mekânlar Van mutfağı ile ilgili çok güzel deneyimler sunuyor.” 

“VAN MUTFAĞI DAHA İYİ TANITILMALI”


Pulat, Van’ın mutfağının daha iyi tanıtılması gerektiğini belirterek, “Dünyanın neresine giderseniz gidin eğer güzel bir yemek yemezseniz orası sizde bir tat bırakmıyor. O yüzden Van bu konuda çok şanslı. Kentte bir birlik oluşturulmalı. Mutfağımızı iyi tanıtmalıyız. Doğru ürün, doğru reçete, iyi hizmet çok önemli. İyi sunum ve iyi lezzet gastronomi için çok önemli. Van gastronomisinden çok umutluyum. Biz de bunun elimizden geleni yapıyoruz. Festival de tanıtım açısından öncü oldu. Seneye daha kapsamlı lezzet durakları olarak festivale katkı sunmuş olacağız” ifadelerini kullandı. 

ERGİN: VAN KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ KENTİN GASTRONOMİSİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM


Van Kültür Yolu Festivali Lezzet Durağı seçilen Van Menceli ve Adem Şef mekanlarının işletmecisi Adem Ergin Şehrivan’a yaptığı değerlendirmede festivalin önemine dikkat çekerek, “Kültür Yolu Festivali Van için önemli olan bir festival. Belki bugün etkileşim sosyal medyada çok olup reelde olmayabilir ama bu ilerleyen yıllar için daha da hareketleneceğini gösteriyor. O yüzden Kültür Yolu Festivali bizim için çok önemli bir adımdı. Bu önemli adımı doğru atmamız lazım. Festivali daha iyi değerlendirdiğimizde yerli ve yabancı turistin Van’a gelme ihtimali artar. Van’a yerli ve yabancı turist geldiğinde bu kentin ekonomisine katkı sağlar. Van mutfağı daha da gelişecek. Mutfağımızı daha da sahiplenmemiz gerekecek. Gaziantep bugün binlerce mekânla Antep oldu ve oranın gastronomisi ülkenin ekonomisini etkileyecek duruma geldi. Biz neden bir Antep gibi olmayalım” diye konuştu. 

“VAN’IN MUTFAĞI İÇİN ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPTIK”


Ergin, Van’ın gastronomisine katkı sağlayacak çok sayıda restoranın açıldığını belirterek şunları söyledi: “Norduz Sofrası’yla ilk defa önemli bir adım attık. O zamanlar ilk defa bir yöresel mutfak denedik. Norduz Sofrası’ndan sonra birçok mekân açıldı. Van Menceli, Urartu Han, Adem Şef… Bunların hepsinde emeğimiz var. Festivalde bu kadar çok mekânın olması zenginliğimizi gösteriyor. Binlerce yıllık bir kültüre sahibiz. Binlerce yıllık bir mutfağımız var. Bunu daha çok tanıtmamız lazım. Daha iyi bir tanıtım için de hazırlıklı olmamız lazım. Soframızı, kimliğimizi oluşturmamız lazım.” 

“VAN GASTRONOMİDE ÜLKENİN İLK 5 KENTİNDEN BİRİ OLABİLİR”

Van’da kaçak 4 işyerinin kapısına mühür vuruldu! Van’da kaçak 4 işyerinin kapısına mühür vuruldu!


Tanıtımın önemine değinen Ergin, “Bir altyapının oluşturulması lazım. İyi bir tanıtım yapılacak durumda mıyız? Bunu göz önünde bulundurmalıyız. Bütün STK’lar, bütün kurumlar bu konuda hep birlikte hareket etmeli. Bunu yapabilirsek başarıyı elde edeceğiz. Van gastronomisi hâlâ hak ettiği yerde değil. Biz bunun için çaba gösteriyoruz. Van’ın gastronomisi iyi tanıtılırsa ülkede ilk 5’e girecek kültür çeşitliliğe sahibiz. Gelen her misafire tanıtımı iyi yaparsak bu Van’ın gastronomisine çok güzel etkiler katacaktır” dedi. 

BAK HELE BAK YUSUF KONAK KAHVALTI SALONU İŞLETMECİSİ GÜL: VAN’IN GASTRONOMİSİNİN BİLİNMESİ AÇISINDAN GAYET ÖNEMLİ BİR ADIM


Festival ile ilgili Şehrivan’a konuşan Bak Hele Bak Yusuf Konak Kahvaltı Salonu İşletmecisi Fariz Gül, festivalin kentin gastronomisi için çok önemli olduğunun altını çizerek, “Festival Van’ın tanıtımı açısından çok önemli. Festival kapsamında tanıtımlar ve yüzlerce etkinlik düzenleniyor. Van’ın gastronomisinin tanıtılması için de belli noktalar seçilmiş. Biz de o noktalardan bir tanesiyiz. Kahvaltı salonumuza gelip çekimler yaptılar. Bakanlığın sayfasında paylaşıldı. Van’ın gastronomisinin bilinmesi açısından gayet önemli bir adım. Van’ın gastronomisinin tanıtımı açısından kent zayıf kaldı. Bir Antep mutfağı kadar olmasa da Van mutfağı da çok zengin bir mutfak. Kahvaltı kültürü, yemek kültürü…” diye aktardı. 

“VAN GASTRONOMİSİNE SAHİP ÇIKMALI”


Gül, şehrin tamamının gastronomi için emek sarf etmesi gerektiğini dile getirerek, “Van’ın gastronomisinin yerli ve yabancı turistlere tanıtılması gerekiyor. Çok çeşitli bir yemek kültürümüz var. Bunun tanıtımı açısından yeni mekânlar açıldı. Van Kahvaltısının tanıtımı için bizler emek sarf ediyoruz. Ama bu bizim bireysel çabamızla olacak bir iş değil. Şehrin tamamının buna sahip çıkması gerekiyor. Çağımız turizm çağıdır. Elimizde gastronomi gibi bir fırsat var. Bunu değerlendirmemiz gerekiyor. Festivale bu yıl Van da dahil edildi. Festivalin Van’ın turizmi, gastronomisi, tanıtım açısından çok değerli buluyorum. İnşallah bunun devamı gelir. Çünkü kalkınmamız ancak bu şekilde olabilir. Bu tür festivaller kente katma değer sağlayacaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Van’ı bu kapsama aldıkları için teşekkür ediyoruz” dedi.

Kaynak: ŞEHRİVAN ÖZEL: FATMA NUR POLATCAN-ŞABAN BEYAZSAÇ