VAN

Van’ın yarım asırlık hayali olan proje YYÜ’de hayat bulacak!

Yarım asırdır tramvay hayali kuran Van’da bu anlamda önemli bir gelişme yaşandı. Van YYÜ’de düzenlenen seminer kentin uzun süredir gerçekleştirmek istediği tramvay hayalini yeniden gündeme taşırken, YYÜ projeye ön ayak olma konusunda önemli bir fırsat sundu. Kampüs sınırları içinde başlatılacak ‘nostaljik tramvay projesi’ Van için hem bir örnek teşkil edecekken, seminerde konuşan YYÜ Prof. Dr. Hamdullah Şevli tramvay çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Abone Ol

Yüzyıldan daha uzun bir zaman önce, 1896’da ilk çalışmaları Şakir Paşa eliyle yapılıp Bâb-ı Âli’nin gündemine taşınan fakat başarılı olmayan Van’ın tramvay projesi yüzyıl sonra yeniden gündemde. Dönemin 70 bin nüfuslu Van’ı için planlanan fakat gerçekleşmeyen, son 10 yılda da tekrar tekrar konuşulan Van’ın en büyük hayali konusunda beklenen adımlar atılmayı beklerken Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi flaş bir hamle yaptı. Geçtiğimiz aylarda Van Büyükşehir Belediyesi’nin yeniden gündeme taşıdığı, birtakım görüşmeler yaptığı fakat henüz bir adım atmadığı tramvay konusunda Van YYÜ önemli bir “Kent İçi Raylı Sistem” buluşması gerçekleştirdi. O buluşmada kentin ilk tramvayının YYÜ içinde nostaljik bir tramvay projesi olarak hazırlandığı bilgisi paylaşıldı.

MÜJDE VAN YYÜ’DEN GELDİ

Doğu Anadolu Bölgesi’nin önemli şehirlerinden biri olan Van, büyük bir şehir olmasına rağmen toplu taşıma altyapısı yıllardır yetersiz kalıyor. Artan nüfus ve yoğun trafik mevcut sistemin sürdürülemez olduğunu gözler önüne sererken, kent yarım asırdır şehir içi ulaşımı kolaylaştıracak bir tramvay projesinin hayalini kuruyor. Yıllardır konuşulan tramvay projesi, somut adımlar atılmadığı için hep bir kenarda kalırken, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi kentin tramvay hayalini raftan indirdi. Van YYÜ’de düzenlenen “Kent İçi Raylı Sistem” semineriyle Van’ın yarım asırlık hayali yeniden gündeme geldi. Kent için bir ulaşım aracının ötesinde şehir kimliğini güçlendirecek bir sembol niteliğinde olan tramvay projesi Van YYÜ’de hayata geçirilecek. Seminerde konuşan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Bu proje, Taksim-Beyoğlu’ndaki nostaljik tramvay modeliyle benzer olabilir. Şu anda projelendirme çalışmalarını sürdürüyoruz ve yakın zamanda daha somut adımlar atmayı planlıyoruz” dedi

VAN’IN TRAMVAY HAYALİ GERÇEKLEŞİYOR MU?

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Zeve Kampüsü’nde düzenlenen “Kent İçi Raylı Sistem” semineri, şehrin uzun süredir gündeminde olan tramvay projesini yeniden canlandırdı. Demiryolu ve raylı sistem uzmanları Şeyhmuz Oktar ile Levent Durusoy’un konuşmacı olarak katıldığı etkinlik, Prof. Dr. Nihat Bayşu Konferans Salonu’nda gerçekleşti. YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli’nin de katıldığı seminer, kent içi raylı sistemlere yönelik çözüm önerilerinin tartışıldığı önemli bir platform oldu.

VAN’IN TRAMVAY HAYALİ İÇİN İLK ADIM: NOSTALJİK TRAMVAY PROJESİ

Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, konuşmasında üniversitenin ulaşım altyapısını güçlendirme çalışmaları hakkında detaylı bilgiler verdi. 2019 yılında hazırlanan master plan kapsamında başlatılan projelere değinen Rektör Şevli, kampüs içinde raylı sistemin gündeme alındığını belirtti. Şevli, büyük bir alana yayılan kampüsün özellikle kış aylarında yürüyerek ulaşım konusunda zorluklar yaşattığını ifade ederek nostaljik tramvay veya hafif raylı sistem projelerinin öncelikli olarak değerlendirildiğini söyledi. Rektör Şevli, çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Bu proje, Taksim-Beyoğlu’ndaki nostaljik tramvay modeliyle benzer olabilir. Şu anda projelendirme çalışmalarını sürdürüyoruz ve yakın zamanda daha somut adımlar atmayı planlıyoruz” dedi.

KENT ULAŞIMINDA YENİ DÖNEM: VAN YYÜ’DEN RAYLI SİSTEM ATAĞI!

Van, yıllardır şehir içi ulaşımı kolaylaştıracak bir tramvay projesiyle gündeme geliyor. Ancak bugüne kadar bu hayal somut bir adımla desteklenememişti. Van YYÜ’nün kampüs içi raylı sistem planı, bu projeyi önce üniversite sınırlarında hayata geçirerek şehrin gelecekteki ulaşım altyapısına örnek olmayı hedefliyor. Rektör Şevli, kampüs içindeki tramvay planını şehirle entegre bir raylı sistem hattı ile destekleme düşüncesinde olduklarını belirterek, üniversite-şehir arasındaki mesafeleri kısaltacak raylı ulaşım projelerinin de değerlendirildiğini vurguladı.

KENTİN TRAMVAY HAYALİ KAMPÜSTE HAYAT BULACAK 

Seminerin konuşmacılarından Şeyhmuz Oktar, raylı sistemlerin çevre dostu, ekonomik ve yüksek yolcu kapasitesine sahip bir toplu taşıma çözümü sunduğunu belirtti. Bireysel araç kullanımını azaltarak çevresel etkileri minimuma indiren raylı sistemlerin, uzun vadede şehir trafiği ve ekonomik maliyetler üzerindeki olumlu etkilerini anlattı. Levent Durusoy ise raylı taşımacılığın büyük şehirlerde trafik sorunlarını çözmedeki etkilerini örneklerle açıklayarak, üniversite kampüsüne kurulması planlanan raylı sistemin hem güvenli hem de çevre dostu bir çözüm olacağını ifade etti.

VAN’IN YARIM ASIRLIK HAYALİ…

Türkiye’de son 20 yılda demiryolu ulaşımında adeta çağ atlandı. Hem hızlı trenler hem de şehir içi hatlarla birbirine bağlanan ve trafiği rahatlayan şehirlerin sayısı artarken, Van’da ilk olarak 1896’da konuşulan o tarihten sonra bir daha da gündeme gelmeyen tramvay projesi 2016 yılında Van eski Valisi ve Büyükşehir Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’nun döneminde konuşulurken, bu proje de zaman içerisinde rafa kaldırıldı. Van’ın yarım asırdır hayali olan raylı sistem hattı yıllardır hayata geçirilmeyi bekliyor. 

BU PROJE, VAN’IN TRAMVAY PROJESİ İÇİN İLHAM KAYNAĞI OLACAK!

Yıllardır hayali kurulan bu proje, Van’ın modernleşme sürecinde önemli bir dönüm noktası olacak. Üniversite kampüsünde başlatılacak bu raylı sistem projesi, şehrin tramvay altyapısına öncülük edecek ve Van için somut bir model sunacak. Bu proje, sadece kampüsün ulaşımını kolaylaştırmakla kalmayacak, aynı zamanda Van’ın tramvay projesi için ilham kaynağı olacak. Üniversite sınırlarında başlatılacak bu uygulama, şehrin geri kalanına yayılabilecek daha geniş kapsamlı raylı sistem projelerine örnek teşkil edecek.