GÜNCEL

Van’ın vizyonu için bir araya geldiler!

Uzun süredir hazırlığı yapılan ve Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı paydaşlığında düzenlenen “Uluslararası Vizyon Van Kongresi” dün başladı. Van’da son zamanlarda düzenlenen önemli kongrelerden birisi olan Van Vizyon, sadece bir akademik kongre değil aynı zamanda Van’da yetişen, yolu Van’dan geçen ve Van’a vizyon katan birbirinde önemli isimleri Van’da buluşturdu.

Abone Ol

Türkiye Yüzyılı kapsamında ülke genelinde pek çok etkinlik, program ve çalışma yapılırken, Van’da da bu anlamda önemli etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor. Son zamanlarda önemli sempozyum, kongre ve etkinliklerin adresi olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi önemli bir programa ev sahipliği yaptı. Türkiye Yüzyılı’nda Van tasavvuruyla gelecek vizyonun ortaya konulması amacıyla Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ev sahipliği, Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) iş birliğinde “Uluslararası Vizyon Van Kongresi” dün yoğun katılımla başladı. Cumhurbaşkanlığının uyguladığı ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu çevresinde düzenlenen kongre Vanlı olan ve yolu Van’dan geçmiş ve Türkiye’nin önemli isimleri haline gelmiş isimleri Van’da buluşturdu.

YOLU VAN’DAN GEÇEN ÖNEMLİ İSİMLER VAN’DAYDI… 

Van’ın Vizyonu kongresine tebliğler göndererek katılacak ve birçok başlıkta sunumlar yapacak olan akademisyenlerin dışında Türkiye’den önemli isimler de davet edildi. Eski Milli Eğitim Bakanı ve Van Milletvekili Hüseyin Çelik, Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Sn. Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Sn. Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, akademisyen Prof. Dr. Oktay Belli gibi birçok ismin katıldığı sempozyumda aynı zamanda Van YYÜ’nün kuruluş sürecini bilen isimlerden Van Üniversite ve Yüksekokulları Kurma ve Yaşatma Derneği Başkanı Sn. Dr. Özçelik Okayer gibi birçok isim de katıldı. Konuşmacıların dışında kentin birçok önemli ismi de o kongrede yer aldı. Bölgesel kalkınmanın paydaşlarını bir araya getirmek ve bilim insanlarının katkılarıyla uluslararası düzeyde bir platform oluşturmak amacıyla düzenlenen kongrede kenti ilgilendiren pek çok konu 2 gün boyunca masaya yatırılacak.

GÜRAY: YORULMADAN AŞKLA ŞEVKLE ÇALIŞIYORUZ

Programda açılış konuşmasını yapan isim Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İbrahim Güray oldu. DAKA bünyesinde yapılan kalkınma faaliyetlerini anlatan konuşmasının ardından Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdulahat Arvas ve Burhan Kayatürk de selamlama konuşmaları gerçekleştirdi. Arvas, milletvekilliği döneminde çok önemli çalışmalar yaptıklarını fakat bu kongrede propaganda yapmamak ve bir seçim sürecinde oldukları için vaatlerden söz etmeyeceğini ifade ederek sadece selamlama konuşması gerçekleştirdi.

KAYATÜRK: TÜRKİYE YÜZYILI MİSYONUNA UYGUN BİR KONGRE

Arvas’ın ardından konuşan AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, programın önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Üniversitede böyle bir programın olmasını çok değerli buluyorum. Yeni nesil üniversite anlayışı dediğimiz bu anlayışta bir tarafta yerel kaynaklar, yerel değerler öbür tarafta küresel vizyonun incelenmesi, araştırılması ve bulunduğu bölgeye katkılar sunması açısından bu tür programların sık sık yapılması çok manidar. Cumhurbaşkanımızın önemsediği Türkiye Yüzyılı’nda Van’ın misyonunun, vizyonunun ne olacağı burada 2 gün konuşulacak” ifadelerini kullandı.

VAN’IN ÖNEMİNE VURGU YAPTI

Kayatürk, Van’ın önemli bir kent olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Biz de buradan faydalar elde edeceğiz. Van muhteşem bir şehir. Küresel ısınmanın bu kadar yüksek olduğu bir dönemde 1700 metrede bir göl görüyoruz. Van’dan çıkıp Şırnak’a gittiğinizde Ortadoğu’da giriyorsunuz, Van’dan Ağrı ve Iğdır’a gittiğinizde Orta Asya’ya giriyorsunuz. Ortaasya ve Ortadoğu’nun buluştuğu bir nokta. Van stratejik, önemli bir yerde bulunuyor. Bu kadar kıymetli bir coğrafyada yaşamanın idrakı içerisinde olmak ve sık sık kendimizi uyandırmak zorunda olduğumuzu yaşamalıyız. Bu şehri sanayi, turizm, üretim kenti yapmak için elimizden geleni yapıyoruz.”

ESKİ YYÜ’LÜ REKTÖR ALİŞARLI: VAN YERDE KONUŞULUYOR

Daha önce de yıllarca Van’da göre yapan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Van’ın kendisi için önemli bir kent olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “1991 yılında Van’da araştırma görevlisi olarak Van’da başladım. Van YYÜ ve Van kenti kendinden büyük. Van’da uzun süre yaşayan biri olarak söylüyorum. 20 yılını Van’da geçirmiş olarak bir Vanlı burada bu kadar kalmamış diyordum. Van bizlere çok şey kattı. Biz Van’ı hala yaşıyoruz. Van ve YYÜ bizim için çok kıymetli. Van’da çok şey öğrendik. Çocuklarımız burada doğup okudular. Burada paramızı kazandık. Van farklı bir il. Borcumuzun olduğunu bilmemiz gerekiyor. Van YYÜ; Bakan, onlarca rektör, genel müdürler yetiştirdi. Van çok yerde konuşuluyor.”

VALİ VAN’IN YENİ DÖNEMİNDEKİ ÇALIŞMALARI ANLATTI

Kongrede konuşan Van Valisi Ozan Balcı, yılmadan yorulmadan çalıştıklarını dile getirerek, “İşbirliğinin olduğu şehirler güçlü olur. Van’da da bu var ve daha da arttıracağız. Bu birlikteliğine çok inanıyorum. Bu kongrede çok güzel olacak. Katılımcılara teşekkür ediyorum. Van’da bu zamana kadar çok güzel şeyler yapıldı ve yapılacak. Benim anlatacaklarım Vanlı kardeşlerimizin yaptığı güzel şeyler. Benim kitabımda yılmak yorulmak çok. Aşkla şevkle çalışmak var. Şimdi de canla başla aşkla çalışıyoruz. Van’ı gelecek kuşaklara hazırlamak için çalışıyoruz. Van’ın ufkunun açık olduğunu düşünüyorum. Eğitimi bir numaralı mesele yaptık. Van sürekli göç aldığı için sürekli yenilenmesi lazım. Taş üstüne taş konulmaya devam ediliyor. Bu anlamda Van’da 120 anaokulu yapılıyor” dedi.

“2 MİLYON FİDANI VAN’IN TOPRAKLARI İLE BULUŞTURMUŞ OLACAĞIZ”

Balcı, kentte yapılan çalışmalara değinerek, “Van’da 3.5 milyon kitap aldık. Türkiye’de 3.5 milyon kitap alan bir il yok. 120 milyona yakın kaynak harcamışız. Geleceğe tohum saçıyoruz. 300 tane okul kütüphanesi yaptık. 11 bebek-çocuk yapıyoruz. Tiyatronun yanında bir tane halk kütüphanesi ile çocuk kütüphanesi yapıyoruz. 100 tane müzik resim odası yaptık. Olgunlaşma Enstitüsünün temelini attık. Mat-bil projesi devam ediyor. 20 bin çocuk etütlere devam ediyor. Burası tarım memleketi. Van koyun varlığı açısından Türkiye’nin ilk 3 ili arasında. Sıfır faizli 1 yıl ödemesiz 5 yıl vadeli koyun projemiz devam ediyor. Van’ın ağaçlandırılması zayıf. Türkiye’nin en çok merasının olduğu yer. 350 bin ağacı diktik. 350 bin fidanı daha dikiyoruz. Toplam 2 milyon fidanı Van’ın toprakları ile buluşturmuş olacağız” ifadelerini kullandı.

REKTÖR ŞEVLİ: VAN YYÜ’NÜN 41 YILLIK VİZYONUNDAN SÖZ ETTİ

Programda konuşan Van YYÜ Rektörü Hamdullah Şevli, üniversitenin önemine değinerek şunları söyledi: “Dünyada iletişimin oldukça kolaylaştığı bu çağda, üniversitelerin çağın da ötesinde bir bakış açısına sahip olmaları, özellikle küresel ağın bir parçası olduklarını idrak etmeleri ve kurumsal yapılarını buna uygun olarak revize etmeleri gerekmektedir. Nitekim 1982 yılında kurulan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi; 41 yılını doldurmuş, şehrinin ve bölgesinin bilime açılan penceresi olmuştur. Bugün, tüm birimlerimizle “şehrine, ülkesine ve insanına hizmeti en büyük kazanım” olarak gören anlayışa sahip bir üniversiteyiz. Dört temel hedef üzerinde oluşturmuş 2021-2025 dönemi Stratejik Planı’mız; ülkenin kalkınmasına, gelişmesine ve üretimine katkı sağlayacak olan araştırma projelerini ve merkezlerini çoğaltmak, eğitim-öğretimin niteliğini çağdaş seviyeye taşımak, kurumsal kapasitesini artırmak ve bunları topluma faydalı olacak şekilde hayata geçirmek üzere belirlenmiştir.”

ŞEVLİ: ÜNİVERSİTE ŞEHRİN SORUNLARINA DEĞİNİYOR MU? DÜŞÜNCESİNİ OLUMLU ANLAMDA DEĞİŞTİRDİK

Şevli, üniversitelerin önemine değinerek, Bu bağlamda yapmakta olduğumuz çalışmalarda geçmişle geleceği buluşturan üniversitemiz akademik bilgi birikiminden güç alıyoruz. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak evrensel değerler ile bilimin önderliğinde, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal hizmeti “etkin, verimli ve performans odaklı sunan” bir kalite anlayışıyla hareket etmekteyiz. Bilimsel çalışmalarla şehrin sorunlarına dikkat çekmek, üniversitelerin evrensel bakış açısıyla kente karşı sorumluluğunu yerine getirmesi gereken önemli bir görevdir. Üniversiteler kentin sanayisi, tarihi, edebiyatı, sosyal yapısı, tarımı, ekonomisi hâsılı tüm sorunlarını, akademik bir bakış açısıyla gerçekçi ve somut bir fayda odağında tespit eden, yorumlayan, çözüm üreten kurumları olmalıdır. Biz, son yıllarda şehir ile uyum içerisinde yürüttüğümüz projeler ve faaliyetler ile “Üniversite şehrin sorunlarına değiniyor mu” düşüncesini olumlu yönde değiştirdiğimizi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 

“VAN YYÜ ÖNEMLİ ÇALIŞMALARA İMZA ATMAYA DEVAM EDİYOR”

Yapılan çalışmaları dile getiren Şevli, “Bu kapsamda yaptığımız çalışmalardan birkaçına değinirsek; Cumhurbaşkanımızın Eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi ile Çevre ve Şehircilik bir önceki Bakanı Sayın Murat Kurum gibi çok önemli isimlerin katıldığı; kent paydaşlarımız ile düzenlemiş olduğumuz Van Gölü Sempozyumu ile Van Gölünü Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı çerçevesinde Van Gölü’nün korunmasına, atık sulardan arındırılarak bölgedeki farkındalığı artırmanın önemine dikkat çekmiştik. Kadim bir tarihe sahip Van’ın ülkemizde ve dünyada tanınır olması için Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Van Müze Müdürlüğü ile “Eski Van Şehri’nin Canlandırılması Birinci Etap Projesi”nde paydaş olarak yer almaktayız. 30 Haziran-1 Temmuz 2022 tarihlerinde şehrin sorunlarının tespitinde ve çözüm önerilerinin gerçekleştirilmesine katkı sağlamak adına; paydaşı olduğumuz Van’ın Geleceği Çalıştayı’nda yer almıştık” dedi.

“YYÜ ÖNEMLİ SEMPOZYUM VE PANELLERE EV SAHİPLİĞİ YAPMAYI SÜRDÜRÜYOR”

“Ardından Üniversitemiz bünyesinde 1-2 Aralık 2022 tarihlerinde ise “Dünden Yarına Van İlinin Panoraması: Van'ın Geleceği Sempozyumu” ile Üniversite ve şehir işbirliği anlamında önemli bir birliktelik sağlamıştık. Şimdi de bu çalışmaları daha da üst bir seviyeye çıkarıp taçlandırmak için Türkiye Yüzyılında Van tasavvuruyla gelecek vizyonumuzu ortaya koymak adına “Uluslararası Vizyon Van Kongresi”ni icra etmekteyiz. Van’ın Geleceği Çalıştayı, arama konferansı olarak belirlenen başlıklarda 323 katılımcı ile yuvarlak masa toplantıları şeklinde gerçekleştirilmiş, mevcut durum ortaya konulmuş, güçlü ve zayıf yönler belirlenmiş kısa, orta ve uzun vadede yapılması gerekenler raporlaştırılmıştı. Buradan elde edilen veriler ışığında düzenlenen Van’ın Geleceği Sempozyumu ise bu çalıştayın bilimsel sempozyuma dönüştürülmüş haliydi. Bu sempozyumda 100’e yakın bildiri sunulmuştu ve dijital baskısı hazırlanmıştı.”

“KONGREDE, KATILIMCILARA TÜRKİYE YÜZYILI’NDA VAN TEMASI ALTINDA BİR ARAYA GELME FIRSATI SUNULACAK”

Kongrenin önemini belirten Şevli, “Bugün Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı iş birliğinde gerçekleştirilecek “Uluslararası Vizyon Van Kongresi”, davetli konuşmacıların katılımı ile bölgesel kalkınmanın paydaşlarını bir araya getirmek ve değerli bilim insanlarının katkılarını sunacağı uluslararası düzeyde bir platform oluşturmak amacıyla düzenlendi. Kongrede, katılımcılara Türkiye Yüzyılı’nda Van teması altında bir araya gelme ve Van ili üzerine yapılan bilimsel, eğitimsel ve araştırma çalışmalarını paylaşma fırsatı sunulmaktır. İki gün boyunca devam edecek olan kongremizde birbirinden değerli isimleri ağırlayacağız.”

“ALANLARINDA SAYGIN BU İSİMLERDEN HER BİRİ VAN’I YETKİN BİR BAKIŞ AÇISIYLA ELE ALACAK”

“Alanlarında saygın bu isimlerden her biri Van’ı yetkin bir bakış açısıyla ele alacaklar. Bu yönüyle kongremizin bir bilim şölenine dönüşmesini arzu ediyoruz. Bölgesel kalkınmanın artırılmasına ve bilimsel araştırmaların desteklenmesine yönelik hayata geçirilen Vizyon Van Kongresi, bölgenin birçok farklı alanda kalkınmasına destek olmayı amaçlayan farklı projelerden biri olarak Van’a büyük katkılar sunmayı hedeflemektedir. Bölgesel kalkınma adına nitelikli akademik oturumlarla dolu kongremizde, bilim insanlarının bilimsel bildiri ve yayınlarını daha geniş kitlelere ulaştırmayı planlıyoruz”dedi. 

KONGREDE VAN’IN EĞİTİMİNDEN SAĞLIĞINA, EKONOMİDEN GÖÇE, ULAŞIMDAN ALTYAPIYA BİRÇOK KONU ELE ALINACAK

Kongrede ele alınacak konuları dile getiren Şevli, “Farklı alanlardan konu ile ilgili çalışmaları olan bilim insanlarının katılımı ile çeşitli oturumların ve panellerin yer alacağı uluslararası kongremizde bilimsel bilgi ve deneyimin paylaşımı; bölgesel kalkınmaya katkı; eğitim, istihdam ve sosyal sorunların ele alınması; uluslararası bilimsel işbirliğinin geliştirilmesi; çözüm odaklı iyileştirmelerin desteklenmesi; katılımcıların ilgi alanlarında yenilik ve değişim sağlanması hedeflerinde; aile ve sosyal politikalar, eğitim, kentleşme, ekonomi, göç ve iskân, iktisat ve işletme, tarım ve hayvancılık, sanayileşme ve teknoloji, ulaşım ve altyapı, Van Gölü Havzası, kırsal kalkınma, sağlık, asayiş ve güvenlik, afet yönetimi, kültür, sanat ve turizm, çevre ve şehircilik, bağımlılıkla mücadele, kamu hizmetleri, gastronomi, din hizmetleri, spor hizmetleri, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler, tarih, iletişim, güzel sanatlar, psikoloji başlıklı konularda yapılacak bilimsel tartışmaların; Türkiye’nin geleceğine ve Van ili üzerine yapılan çalışmalara ışık tutacağından şüphem yoktur” diye konuştu.

“PROGRAM VAN’IMIZIN GELECEĞİNE YÖN VERECEK NİTELİKTE”

Şevli, kongrenin önemine dikkat çekerek, “Davet ettiğimiz konuşmacılarımızın her birinin Vanlı olarak ilimiz için örnek teşkil etmesinin veya üniversitemizin gelişmesine katkı sağlamış olmasının Vizyon Van hedefiyle yola çıktığımız bu süreci daha da anlamlı kıldığını da belirtmek isterim. Birazdan çok değerli bir konuğumuzdan üniversitemizin hikâyesini dinleyeceksiniz. Aslında en büyük işler, büyük hayal sahibi insanlar tarafından başarılmıştır. Ortaya koydukları vizyon ile büyük bir beyinsel çaba göstererek 56 yıl önceki hayallerini 1968 yılında  'Van Üniversite ve Yüksekokulları Kurma ve Yaşatma Derneği’ni, 1982 yılında ise Yüzüncü Yıl Üniversitesini kurarak başarmış; bugün beş bin çalışan ve otuz binden fazla öğrencimizle birlikte havasını soluduğumuz bugünün gerçeğini görmüşlerdir. Van’ın gelişimine ışık tutacak Vizyon Van 2024 Kongresi, "Türkiye Yüzyılı’nda Van" temasıyla, katılımcılara en son bilgi ve fikirleri paylaşma olanağı sunacak ve üniversitemizin ev sahipliği yaptığı güzide etkinliklerden biri olacaktır. Van’ımızın geleceğine yön verecek nitelikte önemli olan bu programı, gelecek nesillere daha güzel bir şehir bırakmak adına çok değerli bulduğumu ifade etmek istiyorum” dedi.