VAN'IN VEKİLİ KİM OLSUN? (3)

Abone Ol

Siyasette sular ısınmaya başladı. 7 Haziran’da yapılacak olan seçimlerin startını veren partiler ufaktan aday arayışına başlarken AK Parti’de bu hafta itibariyle resmen adayları da kabul edilmeye başlanıyor.

 

Yani yarından sonraki günde Van’da üst üste adaylık başvurusu yapıp adaylıklarını açıklayan siyasetçilerin hızına yetişemeyeceğiz gibi görünüyor. Zira en son 10 Şubat’ta kadar istifa etmesi gereken kamu görevlilerinin başvurularının başlamasıyla birlikte diğer adaylar da beraberinde sürükledikleri akraba-eş-dost ile birlikte bol alkışlı adaylık partileri düzenlemeye başlayacaklar.

 

Fakat son günlerde AK Parti cephesinden gelen bir açıklama başta teşkilatta ve yönetimde bulunanların canını sıkacak gibi görünüyor. Zira 11 Şubat’ta resmen başlayacak aday adaylığı başvurusu öncesi yapılan MKYK’da önemli kararlar alındı.

 

***

 

HİÇ BOŞUNA ADAY OLMAYIN…

AK Parti aday adaylığına adeta bir kriter getiren toplantıda alınan karara göre kongrelerde teşkilatlardaki yöneticiliğe aday olan ve seçilenler aday adayı olamayacak. Hal böyle olunca şu sıralar AK Parti teşkilatında bazı isimlerin büyük bir hüsran içine düştüğünü görmek mümkün. Kolay değil, büyük hesaplar bu karar ile suya düştü…

 

Üstelik sadece bununla da sınırlı değil, il Başkanı, İlçe Başkanı, Kadın ve gençlik kollarında görev alanlar, Belediye başkanları, Belediye meclis üyeleri ve İl genel meclis üyeleri alınan karar gereğin milletvekilliği adaylığına başvuramayacak.

 

Haliyle Ak Parti’de sayısı ikiyüzlü haneleri geçmesi beklenen adaylıklarda ister istemez bir düşüş yaşanacak, ama bu rağmen çalıştığı kurumda ‘kıdem’, yaptığı işlerde ‘kıyak’, işi düştüğünde ‘torpil’, yükselişi için ‘basamak’ arayanlar yine AK Parti saflarında kuyruklar oluşturacak. Bu manzaralara şahitlik edeceğimiz günler geldi çattı.

 

Beşir Atalay’ın yukarıda sayılı isimlere ‘hiç boşuna aday olmayın, milletvekili adayı olmayacaksınız’ sözlerini hatırlatarak Van’da kimlerin aday olması gerektiği veya kapılarının çalınması gerektiği ile ilgili isimlerle yazı dizimizi devam ettirelim:

 

HAKAN FİDAN:

2012’de ifadeye çağrıldığı tarih olan 7 Şubat’ta istifa ederek 7 Haziran’da yapılacak seçimler için adaylığını açıklayan Hakan Fidan’ın istifası galiba seçimler öncesinin en flaş istifası oldu. Üstelik MİT Müsteşarı Fidan’ın istifası sadece onun milletvekilliği olacağı sorularını değil nereden olacağı tartışmalarını da başlattı. İşte tam bu noktada akıllarda ‘Van’dan aday olur mu?’ muamması da tartışmalara açıldı. Hatırlayanlar bilir 30 Mart seçimleri öncesi partiler arası küçük çaplı geçişler bile ‘Bu aşiret bu partiye’, ‘Şu aşiret şu partiye’ geçti şeklinde yorumlanırken bir geçişi de Erciş’te Fidan’ın aşireti olduğu söylenen Seyitki aşiretinin yaptığı söylenmişti. ‘Hakan Fidan’ın akrabaları BDP’ye geçti’ şeklindeki haberler bir anda Fidan’ın Ercişli olduğu tartışmalarını başlatırken milletvekilliği aday adaylığı yeniden oku aynı yöne çevirdi. Van’ın tam da bir numarasını aradığı bir dönemde kulisleri en çok hareketlendiren bir iddia olarak konuşulmaya başladı bile! Tarihi bir seçime gidecek olan ve ardından da anayasa değişikliği, başkanlık seçimini tartışacak olan bir dönemde Van’ın üst düzey bir temsiliyete ihtiyacı varken Hakan Fidan’ın Van’dan aday göstermesi şüphesiz sürece de kente de büyük katkı sağlayacaktır. Daha şimdiden Dışişleri Bakanı olarak lanse edilen Fidan’ın daha önemli görevlerle seçileceği kenti temsil edeceği düşünüldüğünde onun Van’dan aday olması ile ilgili tüm ihtimaller önemsenmeli ve dikkate alınmalı. Bunun için toplumsal bir talep yapılması gerekiyorsa, yapılmalı da! Ağabeyimizi bulduk mu ne?

 

HEKİM KARABIYIK:

Geçtiğimiz günlerde Beşir Atalay’ın MKYK sonrası teşkilatçıların adaylığı ile ilgili açıklaması sonrası birçok teşkilat mensubunun içinde bulunduğu üzüntülü hali görür gibiyiz hepimiz. O açıklama ile birlikte il başkanı ve teşkilat mensuplarının tamamının adaylığının önü kapandı. Yani mevcut teşkilattan kimse Van’dan aday adayı olamayacak. Bakıyorsunuz önceki dönem il başkanlığını yürüten Abdullah Aras dışında AK Parti’nin teşkilattan çıkma milletvekili adayı yok gibi… Tabi bir isim dışında! AK Parti’nin ‘kara kutusu’ olarak lanse edilen, Van’da önemli işler yaparak ‘Obama’ gibi ünvana kavuşan Hekim Karabıyık’ın 14 yıllık teşkilat hizmeti düşünüldüğünde oklar artık onu gösteriyor gibi. Van’da AK Parti’nin denince akla ilk gelen isim olan Hekim Karabıyık’ın küçük matematiksel hesaplar yapıldığında bile bu kentin büyük bir oranı ile en azından tokalaşmış olması ihtimali bile onun kamuoyu yoklamalarında da temayüller de üstünlüğünü göstereceğini ortaya koyuyor. Eğer AK Parti teşkilattan bir ismi listeye alacaksa, halka yakın bir isim bu dönem milletvekili olmalı ve kendisi ile birlikte kitlesel bir etki yapmalı diyorsa bunu yaparken de sadakat istiyorsa hiç şüphesiz o isim Hekim Karabıyık.

 

NAHİDE HAKAN:

AK Parti rekor başvuruların beklendiği bir dönemde her ilden kadın adaylar çıkarma gibi köklü değişikliklerin yapılacağı bir seçim dönemine giriyor. Kadın ve gençlik kollarının taleplerini de değerlendiren AK Parti, bu seçimde her ilden bir kadın aday göstermek istiyor. Bilindiği üzere Van hem AK Parti hem de HDP tarafından yıllar içinde kadın temsilciler ile mecliste temsil ediliyor. 2 dönemdir de Gülşen Orhan’ın milletvekilliği ile mecliste yer alan Van’da bu dönem Orhan’ın aday olmayacağı konuşulan konular arasında. Van gibi milletvekili sayısı görece ‘iyi’ olan illerde kadın adayların olmazsa olmaz durması nihayetinde bir ismin tercih edilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Hal böyle olunca da Van’ı sadece milletvekilliği anılırken isminin başında kulanan kadın milletvekillerine değil bunu sırtlayabilecek isimlere ihtiyacı olduğunu hatırlatmak gerekiyor. Bu anlamda Nahide Hakan, hem partisinde, hem vatandaş nezdinde bu işe en uygun olması nedeniyle bu tanımlamaya da uyan bir isim. Hukukçu kimliği ile AK Parti’nin sevdiği bir mesleki yeterliliği barındırması yanında halkın içinden bir kadın milletvekili olması zor değil. Hele ki kadın milletvekilliği kotasını fırsat bilen bir çok ismin yanına koyduğunuzda AK Parti Genel Merkezi tarafından da yakından tanınan, bilinen bir isim olan Nahide Hakan’ın listede yer alması da sürpriz olmayacak.

 

OSMAN BAYDEMİR:

Yerel seçimde Van Büyükşehir Belediyesi için kimleri konuştuk, kimleri… Selahattin Demirtaş’ları, Osman Baydemir’leri BDP için, Mehdi Eker’leri, Hüseyin Çelik’leri, Kadir Topbaş’ları da AK Parti için konuştuk. Neticede ne oldu? BDP’de Bekir Kaya’ya eş başkan getirildi, Van’da ise halktan bir isim tercih edildi. Bu adımlar halkın şu sıralar çokça dile getirdiği ‘İthal siyasetçi istemiyoruz’ tabirine uysa da beklentileri de çok karşılayan bir temsiliyet olmamıştı. Van her seçimde o heyecanı yaratacak ismi arayıp her seçim aynı hüsranı yaşamaya alıştı. Tamam, ithal siyasetçi istemiyoruz ama olacaksa Osman Baydemir gibi isimler olmalı! Değil mi? Hal böyle iken AK Parti’den Hakan Fidan’ı Van ile yan yana getiriyoruz da neden Osman Baydemir gibi Kürtler adına heyecan yaratacak isimleri Van için düşünmüyoruz. Bence yerelde olduğundan daha çok düşünülmeli hatta halk nezdinde daha çok istenmeli Osman Baydemir gibi isimler. Selahattin Demirtaş’ın Hakkari’den aday olması sürpriz değilse Baydemir’in de Van’dan aday olması sürpriz değil. Hele hele HDP’nin barajı geçmesi için mevcut yapının dışında ‘heyecan’ verecek isimleri aday etmesi gerektiği hususu tüm sohbetlerin ortak noktası olarak dururken Osman Baydemir ismi Van’da heyecan ile birlikte oy sınırlarını da zorlayacak gibi duruyor. Haksız mıyım?

 

SERVET YENİTÜRK:

Yerel seçimde Servet Yenitürk’ün bağımsız adaylık girişimini ve seçimlere bir anda getirdiği o hareketliliği herkes hatırlayacaktır. Yenitürk, belki de hiç olmadığı kadar kararlı ve gerçekçi bir duruş sergilemiş ve adaylığından vazgeçmeyeceğini her platformda dile getirmişti. AK Parti’ye gönül veren bir isim olmasına rağmen AK Parti’nin son yıllarda biraz unutmaya başladığı önemli aşiret, kesim, ailelere bir tepki olarak aday olan ve bunu partiye hatırlatan Yenitürk, temsiliyete onu ileriye süren kesimin temsilcilerini dahil etmişti. Kendisi için görev istemediğini seçimden sonra da gösteren ve Küressünni mensuplarından hatırı sayılır isimleri AK Parti’de yer aldıran bir politika yürüten Yenitürk, bu seçimde de Ak Parti’nin temsiliyet düşünmesi halinde Van’ın yerli aileleri ve aşiretleri için en ideal isim. Her aşirete milletvekilliği verilme beklentisinin olmasının siyaseten de zor olduğu gerçeğini unutmamak gerekiyor lakin Yenitürk’ün büyük kitlelere ses olabileceği gerçeğini partisi de anladı galiba. Haliyle Yenitürk ismi AK Parti’nin Van’ın önemli bir kesiminin desteği için gidilmesi, görüşülmesi, fikri alınması gereken bir isim. Kendisi aday olur mu olmaz mı? Bu da elbette kendisinin takdiri olacaktır. Ama aday olmasa bile en azından onun bir sözüne bakan kesimin yine en iyisini işaret edeceğine şüphe yok.

 

Yarın istifalar bitiyor, ertesi gün adaylar başlıyor… Artık büyük yarışın içine girdiğimizin resmini gördük… Haliyle bu noktadan sonra aday adaylarını konuşmaktan dilimizde tüy bitecek. Ama bu süreçte bu yazı dizisinin başından bu yana bahse konu edilen isimleri yine önermeye ve yazmaya devam edeceğiz. Araya bazı değerlendirmeler koyma ihtimali ile birlikte temsiliyette ‘ideal’i ve ‘en doğru’yu bulana kadar önermelerimizi yapacağız.

 

Takdir partilerde…