ŞEHRİVAN ÖZEL: FATMA NUR POLATCAN-HAKAN İZGİ 

Son birkaç yıldan bu yana kentin en büyük güncel problemlerinden biri olan uçak sorunu yaz aylarının başlaması ile birlikte bir kez daha gündeme geldi. Sadece Van’ın değil çevre illerin de yükünü alan ve İranlıların da batıya gitmek için tercih ettiği Van Ferit Melen Havalimanı için kış boyu yapılan uyarılar karşılıksız kaldı. Pandemiden bu yana bir türlü çözülmeyen kentin uçuş eksikliği bayramdan bu yana tartışılırken kentin ulaşım problemi Van Kültür Yolu Festivali boyunca da konuşuldu. Son günlerde Türkiye’nin gözünü çevirdiği ve 9 günlük ulusal bir festivale ev sahipliği yapan Van’a gelmek isteyenler uçuş bulamazken, bulduğu uçuşlarda da ciddi rötar ve iptaller yaşarken kentin her geçen gün daha da büyüyen sorunu son günlerde bir kez daha Vanlıları isyan ettirdi. Kentin yaşadığı mağduriyet ile ilgili Şehrivan’a konuşan turizmci Murat Beyaz, “Van’ın hava yolu ulaşımına ket vurulmuştur” diyerek sorunun bir an önce çözüme kavuşması gerektiğini dile getirdi.  

Van'da uçuş sorunu kronik krize dönüştü! Van'da uçuş sorunu kronik krize dönüştü!

VANLILAR UÇUŞ KRİZİ KONUSUNDA YİNE İSYANDA!

Van’ın hava yoluyla ilgili yaşadığı sorunlar çileye dönerken, sık sık gündeme gelmesine rağmen sorunun çözülmemesi ise adeta pes dedirtiyor. Önce bayram yoğunluğunda, bayram sonrasında da Van Kültür Yolu Festivali kapsamında oluşan yoğunluğuna karşı uçuşlar yetersiz kalıyor. Ülkenin dört bir yanından kente akın ettiği bir süreçte talebi karşılamayan uçuşlar nedeniyle çevre illerdeki havalimanları da devreye alınmasına rağmen Van, mecut sorunu zirvede yaşamaya devam ediyor. Uçuş krizinin zirvede yaşandığı bir dönemde vatandaşlar sosyal medya başta olmak üzere son günlerdeki uçuş krizi ile ilgili tepkisini paylaşmayı sürdürüyor.

BEYAZ: VAN FERİT MELEN HAVALİMANI SADECE VAN HALKINA HİZMET EDEN BİR YER DEĞİL

Turizmci Murat Beyaz, Van’daki uçuş sorununu dile getirerek, “Van her sene nüfusu artan bir yer. Bunu resmi rakamlar da gösteriyor. Son yıllarda düzenli olarak artış var. Nüfusun artması demek seyahatin artması demektir. Van Ferit Melen Havalimanı sadece Van halkına hizmet eden bir yer değil. Yanı başımızda İran diye bir ülke var. Çevre iller var, Van'ın ilçeleri var. Bunların tamamı Van Ferit Melen Havalimanı'nı kullanıyor. Van Ferit Melen Havalimanı bölgesel bir havalimanı haline geldi. İnsanlar buradan faydalanmaya çalışıyor. Bir bilet bulabilirlerse ancak o şekilde istedikleri yere gidebilecekler” dedi. 

VAN GSYH’DA 81. SIRADA, BİLETLERİNİN PAHALILIĞINDA 1. SIRADA!

Bilet fiyatlarının yüksek oluşuna değinen Beyaz, “Bilet bulduklarında da çok fahiş fiyatlarla karşı karşıya kalıyorlar. Dünyanın gelişmiş ülkelerine baktığınızda iç hatlarda fiyatlar 50-60-70 dolar seviyesindedir. Biz Van olarak iç hatlarda 100 doların altında bilet bulamıyoruz. Kaldı ki Van ülkenin en fakir kenti. Sosyo-ekonomik anlamda 81 il içerisinde 81. sırada olan bir il. Ama uçak bileti pahalılığında 1. sıradayız. Bu da ayrı bir tartışma konusu. İnsanlar bilet bulamıyor, bulanlar da 100 dolardan aşağı bilet bulamıyor. Aktarmalar 200 doları buluyor. İç hatlarda dünyada böyle bir uygulama yok” ifadelerini kullandı. 

“VAN’IN SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜNE KET VURULMUŞ DURUMDA”

Beyaz, uçuş sorununun kronik bir sorun haline geldiğini belirterek, “Van'ın kronik bir uçuş problemi var. Bu geleneksel bir sorun haline geldi. Van için uçak artık lüks, pahalı, erişemeyeceğimiz bir hale geldi. Her sene yaz aylarında biz bu sorunu yaşıyoruz. Sizler vasıtasıyla biz kış aylarında defalarca kez uyarıda bulunduk. Bunların bir çözüme kavuşturulması gerektiğini, yazın da aynı sorunların yaşanacağını defalarca kez dile getirdik, dile getirmeye de devam edeceğiz. Önümüzdeki yaz yine aynı sorun yaşanacak. Van radikal bir çözüm üretmediği sürece bu sorunu yaşamaya devam edecek. Bu radikal çözüm de diğer illerin örnek alınıp kentin ağırlığını ortaya koyarak bunu çözmemiz lazım. Sosyal yardım yapılıyormuşçasına bize uçak seferi verilmesi insanların seyahat özgürlüğüne ket vurmaktır. Van’a ket vurulmuş, Van’ın hava yolu ulaşımına ket vurulmuştur. Bunun kabul edilir hiçbir tarafı yok. Kimse kafasını kuma da gömmesin. Artık somut çözüm istiyoruz. Zahmet edip bizi dinlerlerse biz de çözüm noktasında gerekli yol ve yordamı gösteririz” diye aktardı. 

KÜLTÜR YOLU FESTİVALİNE GELMEK İSTEYENLER BİLET BULAMADIĞI İÇİN GELEMEDİ

Van Kültür Yolu Festivaline gelmek isteyenlerin uçak seferi olmadığı için gelemediğini aktaran Beyaz şunları söyledi: “Bu festival için de biz daha önce gerekli uyarıları yaptık. Festival dönemine uçak seferi konulmasını, gelmek isteyen insanların sefer azlığından dolayı gelemeyeceğini söyledik. Bu konuda da bir arpa boyu yol alamadık. Festival sadece önceden planını yapıp gelebildiği bir festival oldu. Gelmek isteyenlerin gelebileceği bir festival olarak düşündük ama öyle olmadı. Şu an dahi gelmek isteseler festival bitimine kadar uçaklarda yer yok. Hava yoluyla gelmek isteyenlerin gelme ihtimali yok. İnsanlar festival için uzak yerlerden araçlarla da gelmez. Bu anlamda bir eksiklik olduğunu düşünüyorum. Daha iyi planlanabilirdi. Bu saatten sonra festivalin ulusal ve uluslararası tanıtımına dönük faaliyetlerde bulunulmalı. Van'ın güzellikleri bir şekilde insanlara sunuluyor ama maalesef ulaşım sorunu insanların Van'ı görmesinin önündeki en büyük sorun.”

Editör: Necmettin Dursun