Van Ferit Melen Havalimanı uçak seferlerinin azlığı ve bilet fiyatlarının yüksek oluşu ile gündemde kalmaya, eleştirilere konu olmaya ve kentin en önemli meseleleri arasında yer alıyor. Yıllık ve aylık tüm verilerde yolcu sayısında rekor kırmasına rağmen bir türlü arz-talep dengesi kurulmayan ve seferleri arttırılmayan Van Ferit Melen Havalimanı’nda bu yazın da benzer sıkıntılarla geçmesi endişesi yaşanıyor.
ARADIĞINIZ VAN’A YİNE ULAŞILAMIYOR!
Van Ferit Melen Havalimanı uçak seferlerinin azlığı ve bilet fiyatlarının yüksek oluşuyla gündeme gelmeye devam ediyor. Yolcu sayısında rekor kırmasına rağmen bir türlü uçak seferleri arttırılmayan Van Ferit Melen Havalimanı’nda bu sene yaz döneminde yine aynı sorunların yaşanması bekleniyor. Öyle ki bir sosyal medya kullanıcısı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Van’a 45 gün hava yoluyla ulaşımın olmadığını vurguladı. Ali Çelik adlı bir sosyal medya kullanıcısını X hesabından yaptığı paylaşımda, “Aradığınız Van'a 45 gün boyunca ulaşılamıyor! İzmir'den Van'a gelmek isteyen arkadaşlarım en erken uçak biletinin 45 gün sonra olduğunu öğrenince haliyle tercihlerini Diyarbakır'dan yana kullandı. Twit bu kadar” diyerek uçak seferlerinin azlığına dikkat çekti.
TATİL ÖNCESİ UÇUŞ KRİZİ ENDİŞESİ
Hem eğitim-öğretim döneminin sona ermesi hem Kurban Bayramı arifesi hem de tatilcilerin hareketliliğinin aynı döneme gelmesi nedeniyle bir hareketlilik yaşanırken yaz ayları ile birlikte sorunun daha da artması bekleniyor. Şu sıralar tadilat çalışmasının da devam ettiği ve birkaç ay kapalı kalacağı ile ilgili sürecin de tartışıldığı şu süreçte turizm hareketliliğinin en yoğun olduğu dönemde seferlerin eksilecek olması bir endişe yaratıyor. Daha şimdiden İzmir-Van seferlerinin 45 güne kadar bulunamadığı süreçte büyük sorunların yaşanabileceği ihtimali oluşurken Şehrivan’a konuşan Şanlıurfa Rehber Odası (ŞURO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve bölge sorumlusu olan Özkan Deniz, “Hava yolu ulaşımı Van için olmazsa olmaz ve yaşanan sorunlar çözülmeli” dedi.
DENİZ: TURİZM VAN’IN EKONOMİSİNİN CAN DAMARI
Tur rehberi Özkan Deniz, turizmin Van için önemine değinerek sözlerine şöyle başladı: “Turizm bacasız bir sanayidir. Turizm Van için çok önemli. Van’da çok iyi oteller var. Van’a gelen turistler kentte kalıyorlar. Bu anlamda istihdam elde ediliyor. Van’a gelen insanlar her anlamda Van’a para bırakıyor. Bunlar da Van halkına iç piyasada müthiş bir paranın dönmesi demek oluyor. İnsanlar başka illere göç etmektense bulunduğu yerde istihdamı sağlıyor. Bu sayede insanlar iş sahibi oluyor. Otelden tutun da ulaşıma kadar herkesin bir iş sektörü oluyor. Bunun için turizm Van’ın ekonomisine can damarı olan çok önemli bir sektör. Bu anlamda hava yolu ulaşımı olmazsa olmaz.”
“HAVA YOLU ULAŞIMI VAN İÇİN OLMAZSA OLMAZ”
Hava yolu ulaşımının Van için önemini dile getiren Deniz, “Van Türkiye’nin en doğusunda bulunan şehirdir. İster istemez buraya ulaşımın en büyük ayağı hava yolu oluyor. Kara yolu da bu anlamda yoğun bir mesai harcıyor ama kara yoluyla ulaşım biraz daha uzun sürüyor. İstanbul’dan Van’a otobüsle gelecek olan birinin 1,5 günü yolda geçiyor. Gelen turist açısından baktığımızda gelenlerin otobüsle gelme imkânı yok. Gelse de çok zorlanır. Bunun için hava yolu ulaşımı Van için olmazsa olmaz. Van sınır bir kent. Bu durum da çok önemli çünkü Van sadece yerli değil yabancı turistlerin de uğrak yeri. Van, İranlıların akın akın geldiği bir il. Yüz binlerce İranlı turist Van’a geliyor. Bu yüzden hava yolu ulaşımı Van’ın turizm açısından kalkınması için elzemdir” diye konuştu.
“TURİZM SEZONUNUN EN YOĞUN OLDUĞU DÖNEMDE UÇAK SEFERLERİ YETERSİZ KALIYOR”
Deniz, Van’ın hava yolu ulaşımında yaşadığı sorunları belirterek şunları söyledi: “Van’ın kendi halkı yaz sezonunda kente gelecek. Zaten ulaşım bir sorun. Van’da turizm sezonunun en yoğun olduğu dönemde uçak seferleri yetersiz kalıyor. Acenteler bizi arıyorlar. Tur yapmak istiyorlar ama uçak bulamadıklarını söylüyorlar. Yakın şehirlerdeki havalimanlarını tercih ederlerse de yorucu bir tur oluyor. Bize en yakın şehirlerle aramızda en az 4-5 saatlik yol var. Zaten buraya gelen yolcular Van’a gelene kadar bayağı yoruluyorlar. Bunun için Van’da bu konuyla ilgili bir an önce çalışmalar yapılmalı, görüşmeler yapılmalı, bunun için çözümler üretilmeli. Çok zor bir şey değil.”
VAN’DA HEM UÇAK SEFERLERİ AZ HEM DE BİLET FİYATLARI ÇOK YÜKSEK!
Deniz, bilet fiyatlarının yüksek oluşuna da değinerek, “İnsanlar uçak bulamıyor, bulduklarında da bilet fiyatları çok yüksek oluyor. Bilet fiyatları yüksek olduğunda acenteler de zor durumda kalıyor ve turu satamıyor. Çünkü uçak biletinin yüksek maliyeti eklenince bu sefer turu satmak da zor oluyor. İnsanlar bulunduğu ortamdan uzaklaşmak, kafa dinlemek, yeni yerler görmek, yeni tatlar tatmak, farklı kültürleri görmek için bir yere seyahate gider. Turizmde amaç da budur. Bunun da daha sağlıklı olabilmesi için hava yolu ulaşımı çok önemli. Bu anlamda yerel yönetimler, mülki amirler konunun üzerinde sürekli çalışmalı. Gerekirse yeniden Bakanlıkla görüşmeler yapılmalı” ifadelerini kullandı.
KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ VAN İÇİN ŞANS AMA…
Bir ay sonra düzenlenecek olan Kültür Yolu Festivali’nde hava yolu ulaşımının sorun olmaması gerektiğini belirten Deniz, “Kültür Yolu Festivali her ilde düzenlenmiyor ama bu sene Van’da da düzenlenecek. İnsanlar festival için Van’a gelecek. Van’ın ulaşım açısından kente geleceklere bir rahatlık sağlaması lazım. İnsanlar istediği tarihte uçak biletini alıp Van’a gelebilmeli. Bireysel olarak Van’a gelecek olanlar da var. Yine ulaşım sorun olacak. Okulların tatil olduğu dönemde bırakın uçakla gelmeyi otobüslerde yer bulmak zorlaşıyor. Uçağın yanı sıra otobüs firmaları da ek sefer yapmalı. Özellikle festivalin olduğu dönemde ek seferler yapılmalı. Önümüzde çok güzel bir festival var. Kültür Yolu Festivali Van için şanstır. Bunun iyi değerlendirilmesi lazım ve bu konuda herkes birbirine destek olmalı” dedi.
“VAN’IN UÇAK SORUNU BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMELİ”
Deniz, kentte hava yolu ulaşımında yaşanan sorunların çözüme kavuşması gerektiğinin altını çizerek sözlerini şöyle tamamladı: “Van’ın çok güçlü bir potansiyeli var. Van’ın turizm potansiyeli çok iyi. Van’ın turizm altyapısı iyi diyebiliriz. Özellikle konaklama konusunda. Van’ın diğer illere göre farklı bir konumu var. Bir sınır kenti, nüfusu fazla, kentin kendine has bir dinamiği var. Bu anlamda bu konuya daha bir anlam verilmesi gerekiyor. Van için ulaşım açısından bunların göz önünde bulundurularak iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hava yolu ve kara yoluyla Van’a gelmek isteyenler için iyi bir planlama yapılmalı ve eksiklikler giderilmeli. Daha önce bu konuyla ilgili istişareler yapıldı. Ama yeniden görüşmeler yapılmalı. Bu görüşme bir seferlik olmamalı. Ne yapılabilir, uçak seferleri nasıl arttırılabilir, bunlar konuşulsun.”