Uzun yıllar verilen uğraşlardan sonra birkaç yıl boyunca ciddi turizm hareketliliği yaşayan hem yerli hem de yabancı turist sayısında ve konaklanan gün sayısında aşama kat eden Van’da 2024 yılı kayıplarla geçti. Turizm sezonunu kapatmaya başlayan ve artık turizm hareketliliğinin iyice bittiği Van’da sezonun geç başlaması ve istenilen düzeyde konaklama yapılmaması gibi konular çok konuşulurken kentin turizm sezonunu Şehrivan aracılığı ile yorumlayan turizmci Yunus Yüksel önemli açıklamalarda bulundu. Kentin geçtiğimiz yıllarda ağırladığı yer turistleri iyice azalttığını, konaklamaların düştüğünü ve İranlıların ise kısa sürede kaldığına dikkat çeken Yüksek, Van’da 12 aya yayılması hedeflenen turizm sezonunun beklentilerin aksine 4 aya kadar düştüğünü söyledi.

Iranlı Turist Selfi Turist Alışveriş

VAN SEZONU KAPATTI, UMUTLAR GELECEK SEZONA KALDI…

Ülkede yaşanan ekonomik sorunlar ve fiyat artışları son birkaç yılda en çok turizmi etkiledi. Öyle ki ülkede milyonlarca turist çeken illerde bile geçmiş yıllara göre turist sayısında ve gelirlerde düşüş yaşandı. Ülkenin tatil bölgelerinin durumu yaz boyunca tartışma konusu olurken Van da o kaybı yaşayan iller arasında yer aldı. Çoğunlukla İranlı turistlerin ziyaret ettiği ve daha az yerli turist çeken Van da bu sene turizmde istediği seviyeye gelemedi. Yaz aylarında otellerdeki doluluk oranı yüzde 50’nin altında olan Van son yılların en kötü turizm sezonunu yaşadı. Bu durum özellikle kentteki turizmcileri ve turizm üzerine yatırım yapan iş insanlarını olumsuz etkilerken gidişat çokça tartışıldı. Van Ağustos ve Eylül aylarını nispeten iyi geçirse de turizmde istediği gibi bir sezon yaşamazken turizmci Yunus Yüksel, kente dair kapsamlı bir değerlendirme yaptı

Yunus Yüksel

YÜKSEL: 2024 İSTEDİĞİMİZ GİBİ OLMADI

Yüksel, Van’ın turizmi geçtiğimiz yıl dolu dolu geçirdiğini dile getirerek, “2023 yılında çok iyi bir sezon geçirmiş olduk. Özellikle ilimizin en çok turisti İran İslam Cumhuriyeti’nden olduğu için hem yakın hem de burada daha uygun onlar için buraya çok gelen turist oluyordu. Yabancı turistimiz azınlıkta, çok az diyebiliriz. Yerli turistimiz zaten bitme noktasında, eskisi gibi değil. 2023 yılında çok iyi bir turizm sezonu geçirdik. Geçen sene Mart’ın sonu Mayıs’ın 10'u gibi turizm sezonu başladı. Başta İran devletinden gelen turistler olmak üzere dolu dolu bir yıl geçirdik. Yıl sonuna kadar bu doluluk oranı devam etti. Maalesef bu yıl turizm beklentilerimizi karşılamadı. Bu sene Temmuz başında turizm sezonu başladı, Eylül’ün 20’si gibi de bayağı bir azalma oldu. Bunun nedenlerinden birisi de İran’daki okulların açılması, yani artık ailelerin çocuklarını okullara göndermesinden dolayı ailece tatile gelemeyen İranlılar oldu” dedi.

iranlı-turist-ana

“VAN İRANLIYI KAYBEDİYOR!”

Van'da kafes avcılığı yapan 3 kişiye 1 milyon lira ceza kesildi Van'da kafes avcılığı yapan 3 kişiye 1 milyon lira ceza kesildi

Van’ın bu sene hedeflediği noktaya gelemediğini belirten Yüksel, “Bizim zaten yabancı turistimiz şu anda yok denecek kadar az. İran ekonomik gücü çok düşük olan bir ülke. Para birimi neredeyse bizim iki katımız aşağıda. Yani bizim TL’miz onların neredeyse iki katı. Bu nedenle biz pamuk ipliğine bağlı diyebiliyoruz. Çünkü Orta Doğu’da bulunan ülkelerin siyasi durumunu biliyorsunuz. Bura da Ortadoğu’ya açılan kapı. İran’ın şu anki ambargolarından dolayı ne olacağı belli değil. Pamuk ipliğine bağlı. İran'ın siyasetinin değişmesi veya başka ülkelerle ilişkileri, satın alma gücü, ekonomik durumu halkını etkiliyor. Halkını etkilediği gibi bizi de etkiliyor. İran halkı tatile gelemediği zaman bizim turist sayımız çok hızlı bir şekilde düşüyor. Önceki yıllara baktığımız zaman kışın bile bizim sezon olmaksızın neredeyse 12 ay doluluk oranımız varken şu anda maalesef İran’ı yavaş yavaş kaybediyoruz ama yerine de yeni turisti koyamıyoruz çünkü yok. Yabancı turist gelmiyor. Kendi ülkemizden bile yerli turistimiz maalesef Van’a gelmiyor” ifadelerini kullandı.

AA-20230610-31389482-31389481-TATILLERINI_VANDA_GECIREN_IRANLI_TURISTLER_EKONOMIYI_HAREKETLENDIRIYOR

VAN YABANCI TURİSTLERİ NEDEN KAYBEDİYOR? YÜKSEL AÇIKLADI…

Yüksel, bölgenin siyasete kurban gittiğini aktararak, “2015 yılından önce yabancı turistimiz vardı. Maalesef bölge siyasete kurban gitti. Kobani olaylarından sonra turist korktu ve Van’a gelmedi. Maalesef bu şeyi düzeltemedik. Turist güvenli ortama bakar, güvenli yere gider. Bu tatilini yapacağı içindir. Böyle bir şey olunca da yabancı turisti kaybettik ve yabancı turist haricinde de şu an kendi ülkemizde bile Van iline gelmeyip televizyonlardan zamanında Kobani olaylarındaki eylemleri, taşlamaları vb. şeyleri izleyen turistin korktuğu için Doğu’ya gelmemesi maalesef bizim için kötü oldu. Bu durum turizmi bayağı bir baltalamış oldu. Bu güveni tekrar kazanmamız gerekir. İnşallah o da yavaş yavaş olacaktır, buna inanıyoruz” diye konuştu.

Manşet Kış Turizmi (6)

YÜKSEL: VAN’DA TURİZM SEZONUNUN 4 AYA DÜŞTÜ!

Yüksel, Van’da turizm sezonunun 4 aya düştüğünü dile getirerek, “İran halkı tatilleri tamamen değerlendiriyor. Nevruz başta olmak üzere 14 gün tatilleri bulunmakta ve toplamda bir yılda 40 gün tatilleri bulunmakta. Bazen de bayram haricinde yılbaşı kutlamak onlarda bir alışkanlık oldu. Yılbaşında yine bütün oteller dolacaktır. Ama ara ara mesela tatil günlerinde kışın oteller boş olacaktır. Van’da en son açılan çok büyük miktarda otel sayısıyla pasta bölündü. Herkes istediği kadar iş yapmayacaktır. Turizme yatırımın sadece otel olmaması lazım. Çünkü konaklama sektörüne yatırım yapacak iş insanları bundan sonra zarar edecekler. Neden diyeceksiniz? Sadece İranlı turist alıyoruz. İranlılar da yaz aylarında gelecekler. Sezonumuz toplamda 4 aya düştü. Sezon haricinde de tatil günlerinde gelecekler. Ara ara çarşıda İran yoğunluğunu göreceksiniz” ifadelerini kullandı.

Muhabir: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ