GÜNCEL

Van’ın turizm yatırımları plansız!

Hem konumu hem de sahip olduğu zenginliklerden dolayı Türkiye’nin önemli kentlerinden birisi olan Van, yerel sorunlarla boğuşmaya devam ederken bir taraftan da güçlü olduğu alanlarda öne çıkmaya çalışıyor. Turizm alanında bir ilerleme kat eden Van’da İranlı turistlerden dolayı büyük hareketlilik yaşanırken bu hareketliliğe rağmen turizm camiasının sık sık yeni ve farklı pazarlar için çağrı yaparken turizmci Murat Beyaz, bu çağrıyı yeniledi.

Abone Ol

ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN

Son yıllarda turizmdeki en büyük geliri yabancı turistlerden oluşan Van, İranlı turizmler için cazibe merkezi olmayı sürdürüyor. Kapıköy’ün modernizasyonu ile birlikte geçişlerin daha rahat hale gelirken, İranlılar’ın da kentte kalma süresi de uzamaya başladı. Kentin ekonomisine hayat veren İranlı turistler turizmde dağılımın büyük bölümünü oluştururken kent ise bu anlamda kapasitesinin hala yarısını bile kullanmıyor. Sadece turizmde değil birçok anlamda lokomotif olabilecek bir kent olan Van’da özellikle turizmde büyük bir çıkış yakalanırken, Şehrivan’a konuşan turizmci Murat Beyaz, bu anlamda kentin yeni pazar arayışları olması gerektiğini bir kez daha altını çizdi. Daha önce de defalarca vurgulanan bu arayış ile ilgili yıllardır bir adım atılmazken Beyaz, kentin turizmde de plansız yatırımların olduğu bir şehir olduğuna da vurgu yapı.

BEYAZ: TURİZM VAN İÇİN ÖNEMLİ BİR NOKTADA

Turizmin Türkiye ve Van için önemine değinen turizmci Beyaz, “Turizmin hem ülkemiz hem de dünyamız hem de Van için çok önemli bir noktada olduğu ve birçok bilim insanının konusuna girdiği, birçok kişinin eğitildiği bir alan. Turizm, bir bilim dalı olarak da kabul ediliyor. Ekonomik getirisi de dünyada önemli bir yere sahip. Keza Türkiye'de de turizm çok önemli bir noktada. Özellikle cari açığı kapatmada ön planda olan bir faaliyettir” dedi.

İRANLILARLA İLGİLİ ARTIŞA RAĞMEN TANITIM İLE İLGİLİ EKSİKLİKLER VAR!

Van’ın 2024’e iyi başlamadığını dile getiren Beyaz, “2024'ün ilk bir ayını devirdik. İkinci ayını neredeyse ortalayacağız. Yılbaşında kısa bir hareketlilik yaşandı. Bu durum beklentilerimizi karşılamadı. Bunu belirtmekte fayda var. Bunun birçok nedeni de var. İran'a bağımlı kalan bir turizm hareketliliğinden bahsediyoruz. Dolayısıyla İranlı turist azaldığında hemen göze çarpar bir şekilde turist yoksunluğu yaşıyoruz. Yılbaşındaki hareketlilik kimseyi memnun etmedi. Şehirdeki yatırımları, şehirdeki beklentileri karşılamayan bir yılbaşıydı. Çok daha iyi olabilirdi. Bunun için renkli yılbaşı gece hazırlığı ve tanıtımı yapılabilirdi. Eksik kalındı diye düşünüyorum. Gerekli özen gösterilmedi. Yoksa hemen yanı başımızda bize gelmek isteyen bir kitle var” ifadelerini kullandı.

“PLANSIZ TURİZM YATIRIMI OLAN BİR ŞEHRE DÖNÜŞÜYORUZ”

Beyaz, Van’ın plansız turizm yatırımı yapılan bir kent olduğunu belirterek, “Bu sadece bizim eksikliğimizle açıklanmayacak bir durum. En çok turist aldığımız ülke olan İran'daki ekonomik durum da etkiliyor. Yılbaşından sonra da durgunluk devam etti. Muhtemelen bir süre sonra da devam edecek. Öyle görünüyor. Biraz da plansız turizm yatırımı olan bir şehre dönüşüyoruz. Birçok bina otele dönüşüyor. Birçok bina otel olarak yapılıyor. Bunlar fizibilite çalışması yapılmadan olan yatırımlardır. 3-4 aylık bir turist hareketliliği ile 12 ayı geçirmek zor olur. Otel yatırımı yerine daha efektif, daha farklı alanlardan turist çekecek yatırımlar düşünülmelidir. Buna göre yatırımlar yapmak gerekiyor” diye aktardı.

“VAN’IN TURİZM KENTİ OLMAKTAN BAŞKA ÇARESİ YOK”

Beyaz, Van’ın turizm kenti olmak zorunda olduğunu aktaran Beyaz, “Yerli ve yabancı turisti çekecek birçok denenmiş yöntem var. Bu yöntemleri değerlendirip mutlaka bize de yarayacak yol ve yöntemleri bulmak gerekiyor. Bir kere şunu oturtmamız gerekiyor: biz turizm kenti miyiz, değil miyiz? Turizm kenti olmak istiyor muyuz? Bunlara karar verilmeli. Eğer olmak istemiyorsak bu büyük bir hata. Dönüşü olmayan bir hata olacak. Yok eğer ki turizm kenti olmak istiyorsak, ki olmamız gerekiyor mutlaka, o zaman her kurum, kuruluş, herkesin amayı bir kenara bırakıp bütün dünyada kabul gören yöntemlere odaklanması lazım. Olması gereken de budur. Van turizm kenti olmak zorunda. Başka çaremiz yok. Turizm kenti olmak için de ne yapmak gerekiyorsa hepsi yapılmalı. Bunu da başarmış ülkeler, şehirler var. Sadece o modelleri alıp kentimize uyarlamamız gerekiyor. Gerisi zaten kendiliğinden gelecektir” dedi.

“İRAN DIŞINDA PAZARLARA AÇILMAMIZ GEREKİYOR”

Van’ın İran’dan başka pazarlara açılması gerektiğini belirten Beyaz, “Sürekli İranlıdan söz ediyoruz. Yanı başımızda Irak, Azerbaycan, Gürcistan, Van'a gelmek isteyen Ermenistan var. Bizim mutlaka İran dışındaki pazarlara açılmamız, onları buraya çekmemiz gerekiyor. Irak için buraya mutlaka Şırnak-Van karayolunun bitirilmesi gerekiyor. Irak'tan gelenler de var ama bir turizm hareketliliğinden bahsedemeyiz. Van'dan Gürcistan'a turlar gerçekleştiriliyor. Aynı oranda oradan tur alamıyoruz. Buna da yoğunlaşmak lazım. Azerbaycan yine bize yakın olan noktalardan birisi. Bize ulaşımları rahat. Bu anlamda fa eksik kaldık. Geçmişte bazı çalışmalar yapıldı ama devamı gelmedi” ifadelerini kullandı.

“VAN TURİZMİ 12 AYLIK PERİYOTLARA DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR”

Beyaz, Van’ın başka ülkelerden turist çekmek için neler yapması gerektiğini dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı: “Ermenistan çok önemli ve büyük pazarlarımızdan biridir. Bir dönem Gürcistan üzerinden Van'a geliyorlardı. Fakat yaşanan siyasi süreçler bunun önüne geçti. Dünyada birçok ülkenin normalleştiği gibi bizim de Ermenistan ile normalleşme adımlarını hızlandırıp sınır kapısının açılması gerekiyor. Van'ın, Iğdır'ın, Kars'ın bir lobi oluşturup Ermenistan Sınır Kapısının açılması için yol ve yöntem geliştirilmesi gerekiyor. Bu pazarları yakaladığımız zaman İran'a bağımlılığımız da biter. İran'dan yüzde 50 turist alıyorsak yüzde 50'lik kısmı da Azerbaycan'dan, Gürcistan'dan, Ermenistan'dan, Irak'tan olacak. Bu Van'ın turizminin 12 aylık periyotlara dönüşebileceğinin de göstergesi olacaktır.”