VAN'IN STADYUM SİPARİŞİ NERDE KALDI?

Abone Ol

Adamın biri vefat edince ondan kalan tarlaları iki oğlu paylaşmış. Kardeşlerden biri tarlasına meyve fidanları dikmiş, bakımını yapmış, durmadan emek vermiş. Diğeri ise çalışmayı gözünde büyütmüş. Her yılı bir sonraki yıla ertelemiş, “Hele sene gelsin biz de bir şeyler ekeriz.” demiş. Demiş ama bir türlü işe başlayamamış. Çünkü geçen her seneden sonra yeni bir sene geliyormuş. Bir zaman sonra iki kardeşten birinin tarlası güzel bir meyve bahçesi olmuş. Diğerinin içinde ise kurumuş otlardan başka bir şeycik yokmuş. Çalışan kardeş, armut ve elma satarak iyi kâr elde etmiş. Diğeri ise gün geçtikçe kötü duruma düşmüş ve beş parasız kalmış. Çaresiz, ağabeyinin yanına gidip,

-Abi, demiş. Elimdeki avucumdakini bitirip beş parasız kaldım. Sense parana para kattın. Söyler misin bana ben nerede hata yaptım?

Kardeşinin haline üzülmüş ağabeyi. Ama sorduğu soruyu cevaplamadan da edememiş.

-Sen dedin ki armut piş ağzıma düş. Çalışmadan karın doyurmak ancak düştür düş!

 

***

 

Van’ın stadyum hikayesi de ‘Armut piş ağzıma düş’ misali.

Hiç bir çaba göstermiyor ama bir stadyumumuz olsun, 50 bin kapasitesi olsun, takımımız süper lig şampiyonu olsun, bilmem ne olsun diyoruz...

Malum şampiyonluklara doyamayan(!) Vanspor’umuzun depremden bu yana doğru düzgün bir stadyumu yok.

Depremde hasar gören Van Atatürk Şehir Stadı ‘idareten’ Vanspor maçlarına ev sahipliği yapıyordu.

Fakat miadı tam anlamıyla doldu. Yani kullanılacak hiç bir tarafı yok.

Takımımız süper ligde fırtınalar estiremese de, taraftarlar akın akın maça gitmese de, Vanspor her sene ligden düşmemeyi şampiyonluk havasında kutlasa da Van’ın bir stadyumu olması gerektiği gerçeği değişmiyor.

Haliyle basın camiasından ve bir kaç kesimden sürekli olarak ‘Van’a stadyum’ söylemleri yükseliyor... Bu konuda Rıdvan Can ciddi bir gayret ortaya koyuyor. Haklılar da. Van’ın diğer illerde olduğu gibi Van’a yakışır, modern bir stadyumu olması gerektiği konusunda ben de hemfikirim.

Fakat bu konuyu en çok dile getiren meslektaşımız Rıdvan Can’ın bu konudaki çabasını takdirle karşıladığımı belirterek şunu da eklemek isterim.

Van’a sadece Rıdvan Can’ın stadyum istemesi ile kimse gelip 50 bin kişilik bir stat inşa etmez! Kimse kusura bakmasın...

Nedenine gelince...

 

***

 

BİZ KONUŞMAYALIM, ONLAR BİZİ ANLASIN...

 

Bilindiği geçtiğimiz hafta yine bir Güç Birliği Platformu toplantısı yapıldı.

Toplantı başlığı ‘Eğitim, Gençlik, Spor’.

Van’ın eğitimdeki sıkıntıları, kütüphanesi, gençliğinin konuşulduğu ve konuşulması gereken bir yer.

Bakınız Spor mevzusu açıldığında ne gariptir kimsenin ‘stadyum’ ile ilgili ağzını bıçak açmıyor.

Eee? Aylardır sosyal medya üzerinden, twitter üzerinden Van’ın stadyum sıkıntısını okumaktan bıkar hale gelmiştik. Şimdi noldu?

Noldu biliyor musunuz?

Van’ın modern bir kütüphane ihtiyacı olduğunu DAP Başkanının dile getirip “Van’ın kütüphane ihtiyacı var. Erzurum’a yapmadık Van’a yapalım.” Demesi gibi Van’ın stat ihtiyacını da Vanlılar değil Vanlı olmayan ve birçok zaman yeri geldiğinde ‘Van’ı bilmezler’ diye eleştirilen Beşir Atalay’dan geldi.

Atalay diyor ki: Vanlıların stadı istemesi lazım!

“Nasıl yani? Peki aylardır Van’ın istediği ne?” diyen olacaktır muhakkak.

El insaf! Sosyal medyadan Van için stadyum mu istenirmiş... Allah rıza için biraz ‘ciddiyet’! Sayın Atalay haklı...

Van diğer sorunları dile getirmediği gibi stadyum konusunda da aynı aynı tavrı takınmaya devam ediyor.

Hangi kurum, hangi kuruluş, hangi STK, hangi meslek odası kalkıp bir ‘eylem’ planı çıkardı? Kim mevcut stadın yeşil alan olan yerinin yerine stadyum yapılıp yapılmayacağını, yeni stadın nereye yapılması gerektiğini ve daha da önemlisi stat yapılması gerektiğini ‘makul’ çerçevede dillendirdi?

Hiç kimse.

O zaman dağılalım...

 

***

 

HA DEYİNCE STAT YAPMIYORLAR

 

Anlayacağınız, stat öyle ‘ha’ deyince olmuyor... Bizim önceliklerimizden birisi kentin stat yapılacak olan yeri, stadyum ihtiyacını ve diğer konuları bir kez daha ortaya döküp konuşmamız lazım.

Çünkü Van şehir stadyumu ile ilgili önemli konulardan birisi yeri.

Malum Van depreminden sonra Van’ın imarı sil baştan değişti.

Stadın yeri de düzenlemeden nasibini alan yerlerden. Mevcut stat yeşil alan ve farklı amaçlar ile kullanılacak, yapılacak olan yeni stadyum Bostaniçi civarında olacaktı. Fakat, aslında uygun olarak uygulanmayan o imar planında bir çok alan gibi stadyum ile ilgili de adım atılmadı.

Haliyle olduğu gibi kullanılmaya devam etti...

Bu arada da geçtiğimiz dönemki milletvekilleri tarafından yeni stadyumun yapılacağı ile ilgili müjdeler de verilmeye başlandı. Hatta yer olarak Bardakçı Mahallesi (Köyü) civarı seçildi ve çalışmaların bu yönde devam edeceği belirtildi.

Ama 7 Haziran seçimleri çok şey değiştirdi. Stadyum işi yattı anlayacağınız.

Kırık dökük statta maç izlenmez olunca da aynı konu yeniden dillendirildi... Ama twitter üzerinden. Altını tekrar çizmek gerekirse:

Biz istemeyi öğrenmedikçe stat değil daha bir çok şeyden mahrum kalmaya devam edeceğiz...

 

***

 

STADIN İMAR İLE İMTİHANI!

 

Aslında bakarsanız Van’ın stadyum çıkmazı içinde ciddi sıkıntıları da barındırıyor.

Örneğin olayın muhataplarından birisi Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç. Göreve geldiğinden beri bu ihtiyacı dillendirilen İnanç, bu konuda bakanlıklar ve diğer mercilere sürekli olarak talebi ilettiğini belirtiyor.

Buna rağmen 2015 yılı için de 2016 yılı için de Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Türkiye’nin dört bir yanında inşası başlayan statlar arasında Van ismi hiç yer almadı.

Van her yeni proje açıklandığında “Onlara var da bize yoğ mi?” deyip durdu.

Bu süreç devam ederken Gençlik ve Spor İl Müdürü İnanç, Van Ekonomist’in düzenlediği bir toplantıda sahanın mevcut yerine yapılması için de bir çalışma yürüttüklerini bu konuda da sık sık belediyenin kapısını çaldıklarını belirtti.

Stadın yeniden yerine yapılması için imarda tadilatın gerekli olduğunu belirten İnanç, bu konuda Bekir Kaya ile temasa geçtiğini, Büyükşehir Belediye Başkanı Kaya’nın “Halledeceğiz” demesine rağmen kendilerinin yazılı başvurusunun ertesi gün hemen belediyeden ‘Ret’ yediğini belirtmişti.

Konuyu tekrardan Kaya’ya ilettiğini söyleyen İnanç, Kaya’nın yeniden ilgilenme sözü verdiğini belirtiyordu. Ondan sonra ne oldu bilmiyorum. Ama muhtemelen bir gelişme olmamıştır.

 

***

 

HERŞEYİ DE DEVLETTEN BEKLEMEMEK LAZIM!

 

Belediye demişken...

Bu konudaki önemli muhataplardan birisi de Van Büyükşehir Belediyesi değil mi?

Vanspor takımı şu anda belediye tarafından yönetilmiyor mu?

Peki, bu konuda şimdiye kadar belediyenin niye çıkıp bir kaç kelam ettiğine şahit olmadık...

Bu da büyük bir eksiklik...

Nihayetinde takım senin, şehir senin.

Kayseri’de de Bursa’da da stadyumları belediyeler yaptı.

Hani derler ya: “Her şeyi de devletten beklememek lazım”. Van’ın kendi stadyumunu inşa eden diğer kentlerden ne farkı var diyeceğim ama...

Demiyim...

Fark çok ama... Bu konuda Belediyenin de bir sorumluluğu olduğunu bilmesi gerekiyor.

Acaba diyorum Van stadı yanlış yerden mi istiyor?

Yoksa istemeyi mi bilmiyorum?

Bilemedim...

Hani biz 50 bin kişilik stat da istemiyoruz. Ki kimse de kalkıp 3. Lig takımına 50 bin kişilik stat yapmaz.

Azcık gayret lazım.

O gayret de biz de yok.