VAN

Van’ın sorunları Bakan’ın masasında!

Van Ticaret Borsası Başkanı Nayif Süer, Van, Hakkari ve Bitlis'in tarım-hayvancılık sorunlarını Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya aktardı.

Abone Ol

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ev sahipliğinde Genişletilmiş Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Borsa Başkanlarının katılımıyla TOBB’da yapıldı. Toplantıda; Türkiye genelindeki ticaret borsalarının talepleri ve tarım-hayvancılıkta yaşanan sorunlar dile getirildi.

İŞTE BAKAN YUMAKLI’YA İLETİLEN TALEPLER

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile yapılan toplantıda, bölgenin tarım ve hayvancılık sektöründeki sorunlarını dile getirdi. Başkan Süer, şunları söyledi: "Sayın Bakanımız ile şehrimizin ve bölgemizin tarım ve hayvancılık sorunlarını görüştük. Ülkemizde geçim kaynağı olarak tarım ve hayvancılığın ön planda bölgelerin başında TRB2 Bölgesi (Van-Bitlis-Hakkari-Muş) geliyor. TRB2 Bölgesi’nin ve İlimizin temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık; arazilerin büyük bir kısmının topoğrafya ve iklim özellikleri, gibi birçok sorun nedeniyle istenilen düzeyde değil. Van, Hakkari, Bitlis ve Muş’taki çiftçilerimizin yaşadığı zorlukları ve taleplerimizi kendilerine ilettik. TRB2 bölgesinin tarım ve hayvancılık potansiyelini ve üretimin artırılması için yapılması gerekenleri konuştuk. Ayrıca, bu sektörlerdeki mevcut desteklerin artırılmasının hayati önemde olduğunu ifade ettim.

ZORLU KIŞ KOŞULLARI VE ÇİFTÇİLERİN TALEPLERİ

Süer, açıklamasının devamında zorlu kış koşulları altında çiftçilerin verdikleri büyük emeklere rağmen, daha fazla desteğe ihtiyaç duyduklarını vurguladı. Süer, "Zorlu kış koşullarında, büyük bir emekle topraklarımızı eken çiftçilerimizin daha fazla destek alması gerektiğini belirttim. Tarım ve hayvancılık sektörünün bölgemizde daha iyi bir noktaya gelmesi için verilen desteklerin arttırılması büyük önem taşıyor." Dedi.

 

VAN’IN TARIM VE HAYVANCILIK POTANSİYELİ

Van’ın tarım ve hayvancılık alanındaki önemli potansiyeline de değinen Süer konuşmasını Şöyle tamamladı: "Van’ın ülkemiz tarımı ve hayvancılığındaki yeri çok önemli. TÜİK tarafından 2023 yılında açıklanan rakamlara bakıldığı zaman hayvancılık kenti olan Van İlinde; 3 milyon 280 bin 145 küçükbaş hayvan ve 133 bin 193 büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Küçükbaş yetiştiriciliğinde ülke genelinde 1. sırada yer Van’da daha profesyonel bir anlayışla, yeni ve katma değerli ürün üretimi, aynı zamanda istihdam merkezli bir sektöre dönüştürebilir. Şehrimizin yaklaşık 1.5 milyon hektar mera varlığı ile ülkemizin toplam mera varlığının yüzde 10’unu oluşturduğunu ifade ettim. Bunun yanı sıra, yayla ve meralarımızda yetiştirilen küçükbaş hayvanların satışında büyük bir pazar sorunu yaşandığını, bunun da çiftçilerimizi zor durumda bıraktığını, ayrıca Çiftçimizin en büyük sorunlarından bir tanesi de sürü yöneticisi (Çoban) temini olduğunu da belirttim."

PAZAR SORUNU

Pazar ve nakliye sorunlarına da dikkat çeken Başkan Süer, "Yayla ve meralardan dönen hayvanların yem bitkileri maliyetinin yüksek olması nedeniyle, çiftçilerimiz hayvanlarını satmak zorunda kalıyor. Ancak bu satışlar hem düşük fiyattan yapılmakta hem de başka bölgelere satış sırasında nakliye maliyetleri ekleniyor. Bu da çiftçimizi daha da zorluyor. Bu noktada, nakliye maliyetlerinin ve yem bitkilerinin kirasının desteklenmesi gerektiğini vurguladım." İfadelerini kullandı.

LOJİSTİK VE NAKLİYE DESTEĞİ İSTENDİ

Van ve çevresindeki lojistik sorunlarına da değinen Başkan Süer, "Hayvanlarını satmak isteyen çiftçilerin, ülke pazarından uzak olduğumuz için en yakın pazara gitmesi için ya Diyarbakır ya da Gaziantep illerine gitmeleri gerekiyor. Bu da çiftçiye ekstra nakliye maliyeti, Canlı Hayvan taşıdıkları için oluşabilecek riskler ve kişisel maliyetler yüklüyor. Bu konuda coğrafi şartlarımız ve iklim koşullarımız göz önünde bulundurularak Pozitif ayrımcılık talep ediyoruz. Bu nedenle nakliye desteği sağlanması gerekiyor." dedi.

ET VE SÜT KURUMU ALIM TALEBİ

Süer, Borsamız için önemli olan Van Et ve Süt Kurumunun bölgedeki hayvanları uygun fiyatlarla alması gerektiğini belirterek, bunun hayvancılığa olumlu yansıyacağını söyledi. Süer; "yayla dönüşü Ekim-kasım aylarında bölge menşeili küçükbaş hayvanların uygun fiyata alınmasını talep ediyoruz. Aksi takdirde, yem bitkilerinin pahalı olması, pazarının dar olması ve yüksek maliyetler nedeniyle işletmelerin büyük bir bölümü küçülmekte ya da hayvancılığı bırakmaktadır" diye konuştu.

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ BAŞMÜDÜRLÜĞÜ’NÜN AÇILMASI

Toprak Mahsulleri Ofisi Başmüdürlüğünün açılmasının Van ve bölge için çok önemli olduğunu belirten Başkan Süer, ‘Sayın Bakanımıza ilettiğim ve benim için çok önemli olan konulardan birisi de TMO Başmüdürlüğü’nün Van’da açılmasıydı.  Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kenti olma özelliğine sahip Van İlinde Toprak Mahsulleri Ofisi Başmüdürlüğü Kurulmalıdır. Hali hazırda hizmet veren şube müdürlüğü, Van İli ve Hakkari gibi Toprak Mahsulleri Ofisi Başmüdürlüğü’nün bulunmadığı illerden gelenler için yetersiz kalmaktadır. Van Ticaret Borsası olarak en yakın Erzurum, Muş ve Batman’da bulunan TMO Başmüdürlük İlimizde hizmet vermesini talep etmekteyiz. Bu sayede gerek Van gerekse çevre iller Başmüdürlükten faydalanabilecektir.’ Dedi.

 

VAN-ŞIRNAK KARAYOLUNUN TAMAMLANMASI TALEBİ

Süer, Şırnak-Batman ile ilimiz arasında 500 kilometrelik karayolunu, 200 kilometreye düşürecek olan Van-Şırnak Karayolu projesi ile birlikte bölge ulaşım sorununu büyük ölçüde aşacaktır. Bu yol; Şırnak'ı, Van'a, Pervari'ye, Siirt'e, Çatak'a hatta İran'a ve özellikle Irak ile birleştiren en önemli ticaret yolu olacaktır. Irak ile gelişmiş akrabalık bağları, coğrafi konumu ve iklim şartları açısından uygunluğu ile tarım ve hayvancılık pazarı açısından oldukça önemlidir. Bizim için uluslararası bir proje olan kalkınma yolu projesi açısından önem arz etmektedir. Bu yol; sadece bölge illeri arasında bir ticaret yolu olmanın ötesinde ülkenin güneyini kuzeyine bağlayacak en önemli güzergah ve ticaret yolu olacaktır. Van-Şırnak yolunun tamamlanmasıyla birlikte nakliye ve lojistik giderlerinde de ciddi anlamda tasarruf olacaktır. Van-Hakkari Karayolu üzerinde bulunan ve geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan Güzeldere Tüneli örneğinde olduğu gibi. Tünelin bitmesiyle birlikte neredeyse araç giderlerinde 4'e 1 azalma olmuştur. Bu nedenle; yolun ivedilikle tamamlanmasını talep etmekteyiz.

 Süer son olarak şunları kaydetti: "Bu sorunların çözülmesi için birlikte çalışarak daha güçlü bir hayvancılık sektörü inşa edebiliriz."