VAN

Van’ın simgesi Viyana’da sergilenecek!

Çocukluğunda yaşadığı imkânsızlıklar nedeniyle resimlerinde fırça yerine çivi, boya yerine de tandır isi kullanarak yeteneğini geliştiren Vanlı ressam Haydar Ekinek önemli başarılara imza atmaya devam ediyor. Türkiye'de ve birçok ülkede sergi açarak resimlerini sanatseverlerle buluşturan Vanlı ünlü ressam Ekinek bu defa da Van'ın simgesi olan Van Kedisi Portresini Viyana'da sergileyecek.

Abone Ol

Dünyaca ünlü sanatçı Haydar Ekinek’in hikayesi bu… Van’ın Özalp ilçesinde başlayan bir hikâye. Çocukken sanata tutkuyla bağlanan Ekinek, zaman içerisinde resimin olağanüstü büyüsüne kapılıyor. Yaşadığı imkânsızlıklar Ekinek’in yolundan dönmesine izin vermiyor. Çünkü aşkla başlayan bir sanat yolculuğu bu. Ünlü ressam Ekinek resimlerinde fırça yerine çivi, boya yerine de tandır isi kullanıyor. Böyle böyle ressamın sanata tutkusu daha da artıyor. Bu sanat yolculuğu ta bugünlere kadar başarılarla devam ediyor. Türkiye’de resimlerini sayısız defa sanatseverlerle buluşturan Ekinek, kabına sığamıyor, eserlerini dünyaya tanıtıyor. Daha önce Londra ve Dubai’de sergiler açan Ekinek bu defa da hayali olan Avrupa’da sanatseverlerle bir araya gelmeye hazırlanıyor.

VAN’IN GURURU ÜNLÜ RESSAM HAYDAR EKİNEK AVRUPA’DA SERGİ AÇACAK!     

Başarılı ressam Haydar Ekinek, Avrupa’nın Viyana şehrinde sergi açmaya hazırlanıyor. Ekinek’in sergisi, imkânsızlıklardan imkân yarattığı çivinin adını alıyor. Vanlı ressam, ‘Çivinin Sihri’ adlı sergiyle 26 Eylül’de Viyana’da sanatseverlerle bir araya gelecek. 35’inci sergisini hayali olan Avrupa’da açacak olan Ekinek’in sergisinin bir diğer önemi de resimlerinde kadın ve Van Kedisinin sıkça yer alması. Ekinek, beyaz tüyleri ve farklı göz renkleriyle kentin en önemli değerlerinden olan Van Kedisini Avrupa’da tanıtacak. Van’ı gururlandıran ve Avrupa’da temsil edecek olan Ekinek, sergiyle ilgili duygu ve düşüncelerini Şehrivan aracılığıyla paylaştı.

EKİNEK’İN ESERLERİ VİYANA’DA SANATSEVERLERLE BİR ARAYA GELECEK!

Ekinek, sergi ile ilgili bilgi vererek, “Sergimizin adı ‘Çivinin Sihri’. Sergimiz Avusturya’nın Viyana şehrinde bulunan The Gallery Steiner’da düzenlenecek. Sergi 26 Eylül’de başlayacak, 19 Ekim’de son bulacak. Sergimin amacı çiviyle yaptığım resimleri Avrupa’ya tanıtmaktır. Özellikle kadın şiddetini işleyen bir sanatçı olduğum için bunu işlerken bir tarafı kırılmış, bir tarafı dökülmüş bir kadını resmediyorum. Çeşitli argümanlarla bunu resmediyorum. Sergimde bir kadınla Van Kedisini resmettim. Van Kedisini kadınla yan yana getirdim, ikisi aynı karede yer alıyor. Ben kadını çok estetik görüyorum. Kadın ve kedi bana çok estetik geliyor. Bu yüzden ikisini bir arada resmettim” dedi.

EKİNEK, VAN’I VE VAN KEDİSİNİ DÜNYAYA TANITACAK!

Avrupa’da Van Kedisini tanıtacak olan Ekinek, “Van’da ilk akla gelen kedidir. O yüzden Van Kedisini Avrupa’nın, Viyana’nın görmesi ve tanıması lazım. Zekat önce komşuya gider diye bir söz var. Ben Van dışında olabilirim ama benim Van için bir şeyler yapmam lazım. Van’ı temsil etmem lazım. Evet ben dünya sanatını icra ediyorum ama benim geldiğim yer Van’dır, burayı unutmamam lazım. Çünkü Vanlılar benden bir şey bekliyor. Bu yüzden Van Kedisini işledim. Van’ın Kedisi hem estetiktir, hem güzeldir. Van’ı düşünerek kediyi resmettim. 10 kişinin de hayatına dokunursam yeter. Umarım yüzlerce kişinin yüreğine, hayatına dokunurum” diye konuştu.

ÜNLÜ RESSAMIN HAYALİ VAN’DA SANAT MÜZESİ AÇMAK…

Van’da sanat müzesi açmak istediğini belirten Ekinek, “Neyi istiyorsak onu ilkin hayal etmemiz lazım. Ben hep hayal ettim. Van’da bir gün resim sergisi açacağım dedim ve açtım. Van’a birkaç defa sanatçı getirdim. Avrupa’da sergi açacak bir Vanlı sanatçı olduğum için mutluyum, gururluyum. Vanlı hemşehrilerim beni arıyorlar, soruyorlar. Van için ne yapabilirim, sanat için ne yapabilirim diye adımlarımı atıyorum. Önümüzdeki yıllarda Van’da bir sanat müzesi yapmak istiyorum. Van’da bir Haydar Ekinek Müzesi kurmak istiyorum. Bu benim bir hayalim. Kadın şiddeti, kadın özgürlüğü üzerine çalışmalarım devam edecek. Ben bu ülkedeki kadınların dünyanın her yerinde olmasını istiyorum. Ben de bunu resimlerimle insanlara sunuyorum. Tarihe bu notları bu şekilde bırakıyorum” diye aktardı.

EKİNEK VANLILARI DESTEK OLMAYA DAVET ETTİ

Ekinek, Vanlılardan destek isteyerek sözlerini şöyle tamamladı: “Bu sergi benim sanat hayatımdaki 35’inci sergimdir. Bu sergi ilk Avrupa sergimdir. Bu durum beni heyecanlandırıyor. En büyük heyecanım da oğlumun bana bu sergiyi açması. Oğlumun bana bu sergiyi yapması ayrı bir gurur. Van’ı ve Van Kedisini Avrupa’da tanıtacağız. Bütün Vanlıların bu sergiyi paylaşmasını ve destek olmasını istiyorum.”