ŞEHRİVAN ÖZEL - Türkiye’de göç hareketliliğinin büyük kısmı iş kaynaklı olarak belirtilirken Veri Kaynağı adlı platform bu kez de illerin eğitim temelli göç verilerini derledi. Türkiye’nin 2023 yılına ait eğitim nedeniyle iller arası net göç verilerini derleyen kaynak, bölge illerindeki verileri de paylaşarak özellikle  özellikle Van’daki yoğun göçü gözler önüne serdi.

Van, 6.178 kişiyle bölgedeki en yüksek net göçü alarak eğitim amacıyla en çok göç alan illerden biri olarak öne çıktı. Bunun yanında Erzurum 3.939, Malatya 3.253, Elazığ ise 2.981 kişiyle dikkat çekti. Bu veriler, bölgedeki eğitim olanaklarının tercih edilme oranının yüksek olduğunu gösteriyor ve bölge illerinin eğitim merkezi olarak güçlendiğini işaret etti. Öte yandan, Erzincan (-940) ve Ardahan (-157) gibi iller eğitim nedeniyle net göç kaybı yaşarken, Van'ın aldığı göçler, bölgenin cazibe merkezi olma potansiyelini destekler nitelikte. Bu eğilim, Doğu Anadolu illerinin eğitim alanında gelişme kaydettiğini ve bu sayede öğrenci nüfusunu artırdığını gösterdi.

Ekran Resmi 2024 08 23 22.23.51

Narin Güran cinayetinde sır düğümü çözülüyor: Salim Güran'ın silinen telefon kayıtları geri getirildi! Narin Güran cinayetinde sır düğümü çözülüyor: Salim Güran'ın silinen telefon kayıtları geri getirildi!

Doğu Anadolu Bölgesi'nde Van’ın yanı sıra Erzurum, Malatya ve Elazığ gibi iller de eğitim amacıyla göç alan iller arasında yer alıyor. Bununla birlikte, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde özellikle Adıyaman (-6.616), Mardin (-6.505) ve Şanlıurfa (-5.872) illerinin net göç kayıpları yaşadığı görülüyor.

Kaynak: ŞEHRİVAN GAZETESİ