ŞEHRİVAN HABER / Türkiye’deki tarihindeki en ilginç yerleşim hikayelerinden biri Van’da yaşandı. 1960'lı yıllarda Trabzon'daki heyelan riski nedeniyle birçok köyden vatandaşlar Türkiye’nin farklı noktalarına yerleştirildi. Kimi kaynakların heyelan diye tabir ettiği bazı çalışmaların ise bir iskân politikası olarak nitelediği yerleştirme neticesinde birçok Trabzonlu aile, Van'ın Özalp ilçesindeki iki köye yerleştirildi.

Karadeniz’den gelen vatandaşlar o tarihte Emek ve Dönerdere adında iki köye yerleştirildi. Burada bir yaşam kuran Karadenizli vatandaşlar zaman içerisinde çevre köyler ve ilçe halkıyla iyi ikili ilişkiler kurdu. Kentte sayıları artan ve bölge ile içli dışlı olan o vatandaşlar buna rağmen iki yönlü bir zorluk yaşadı. İlk zamanlar yabancı oldukları bu topraklarda uyum sorunu yaşayan vatandaşlar, bir süre sonra da döndükleri topraklarında benzer yabancılığı yaşadı. Bu yabancılaşma süreci sık sık dile getirilirken son olarak yapılan bir belgeselde de paylaşıldı.

Şimdiye kadar hikayeleri defalarca işlenen Özalp’te yaşayan Lazların hikayesi son olarak bir belgesele konu edilirken, bir vatandaşın “Van’da bize Laz diyorlar, Trabzon’da Kürt” sözleri dikkat çekti.

İşte o belgeselden kesitler…

Normale dönen Van için ‘önemli’ uyarılar! Normale dönen Van için ‘önemli’ uyarılar!

Muhabir: ZENÜN YEŞİL