VAN

Van’ın otopark sorunu için yeni çözüm önerisi

Van’da en büyük sorunlardan biri olan otopark sorunu içinden çıkılamaz bir hal aldı. Kentte araç sayısı her geçen gün artarken bununla birlikte trafik sorunu da büyümeye devam ediyor. Özellikle kent merkezinde araçlar gelişigüzel her yere park edilirken, bu durumdan hem sürücüler hem de yayalar mustarip.

Abone Ol

ŞEHRİVAN ÖZEL: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Van’da motorlu taşıt sayısı Haziran ayı itibarıyla 84 bin 717 olurken, kentte araç sayısının her geçen gün artmasından dolayı trafik sorunu ile birlikte otopark sorunu da büyük bir çile haline geldi. Van’da yolların dar oluşu ve otoparkların yetersizliği özellikle kent merkezinde trafiğin kitlenmesine neden olurken büyük bir trafik sorunu yaşayan Van’da araçlar gelişi güzel her yere park ediliyor. Hem yayalar hem de araç sürücüleri bu durumdan olumsuz etkilenirken Van’ın yıllardır çözülmeyi bekleyen otopark sorunuyla ilgili Şehrivan’a görüş veren Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Van İl Başkanı Rasim Sayğın, otopark yetersizliğinden dolayı trafik sorununun her geçen gün daha da büyüdüğünün altını çizerek çözüm önerilerinde bulundu.

BAŞKAN SAYĞIN: OTOPARK SORUNU VAN’IN YENİ BİR SORUNU DEĞİL

Başkan Sayğın, Van’ın kaderine terk edildiğinin altını çizerek, “Van’da yıllardır çözülmeyi bekleyen bir otopark sorunu var. Van’ın sorunları bugünün sorunları değil. Otopark sorunu da Van’ın yeni bir sorunu değil. Van hiçbir zaman ciddi bir hizmet görmedi. Van sürekli kaderine terk edilmiş bir il oldu. Van kendi haline bırakılmış. Her sorun ve sıkıntıyı vatandaş kendine göre tedbir alarak çözmeye çalışıyor. Van böyle bir kent görünümünde. Disiplinli bir kent görünümü yok. Kimin ne sorunu varsa kendi kendine çözmeye çalışıyor. Vatandaş eğer aracını park edecekse neresi boşsa hemen oraya park ediyor. Denetim mekanizması da olmayınca herkes kafasına göre bir yere aracını park ediyor. Araçlarını kaldırımlara park edenler var. Hal böyle olunca kent merkezinde büyük bir karmaşa yaşanıyor” dedi.

VAN’DA OTOPARK SORUNU BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR!

Kentteki otopark sorununa değinen Sayğın, “Van’da yıllardır çözülmeyen bir otopark sorunu var ve bu sorun ana caddeler üzerinde parkomat usulüyle araçların park edilmesiyle çözülmeye çalışılıyor. Bu şehir içi trafiği daha da arttırıyor çünkü tüm araçlar bir yerde toplanıyor. Özellikle Maraş ve Cumhuriyet Caddesi’nde trafik adeta kitleniyor. Dolayısıyla Beşyol Meydanı’ndaki Yeraltı Çarşısı’nın trafik akışına açılması gerekiyor. Cumhuriyet Caddesi yayalaştırılması gerekiyor. Maraş Caddesi, Sıhke Caddesi, İskele Caddesi, İkinisan Caddesi ve daha birçok noktada yeraltı geçitleri ve köprülü kavşakların yapılması zorunludur. Bunlar yapılırsa trafik rahatlar” ifadelerini kullandı.

“VAN’IN OTOPARK SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN AMERİKA’YI KEŞFETMEYE GEREK YOK”

Van’da otopark sorununun çözümü için Amerika’yı keşfetmeye gerek olmadığı belirten Sayğın, “Günü birlik tedbirler Van’ın her geçen gün büyüyen trafik sorununu daha da arttırıyor. Modern şehirlerde ne yapılıyorsa Van’da da aynı çözümler hayata geçirilmeli. Yeniden Amerika’yı keşfetmeye gerek yok. Hem yer üstünde dikey otoparklar hem de yer altında otoparkların yapılması lazım. Elazığ’da eksi otopark sistemleri var. Büyük alışveriş merkezlerinin altına büyük otoparklar inşa ediliyor. Yine yer üstünde otoparkların yapılması gerekmektedir. Bunları yapabilecek belediyeye ait olan yerler var. Mesela Ahmedi Hani Parkı’nın yanındaki kısımda her yeraltı hem de yer üstü otopark yapılabilir” diye aktardı.

“VAN’I MARAŞ VE CUMHURİYET CADDESİ’NDEN ÇIKARMAK LAZIM”

Sayğın, Van’ın İpekyolu’ndan çıkarılması gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi: “Kent merkezinde mevcut bir kapalı otopark var. Oranın aktif bir şekilde yapılması gerekiyor. Yine şehrin farklı noktalarında yeraltında otopark sistemleri yapılabilir. Sorunun ana kaynağı şehrin bir yerde toplanması. Van’daki tüm araçlar bir yerde park ediyorsa, büyük bir karmaşıklık varsa ne yaparsanız yapın yine aynı sorunlar yaşanır. Dolayısıyla Van’ı Cumhuriyet ve Maraş Caddesi’nden çıkarmak lazım. İpekyolu haricinde diğer merkez ilçelerde yeni iş yerleri, yeni alışveriş merkezleri açılmalı. Şehrin merkeze akan trafik yükünün ortadan kalkması lazım.”

HEM SÜRÜCÜLER HEM DE YAYALAR MAĞDUR OLUYOR…

Otopark sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini dile getiren Sayğın sözlerini söyle tamamladı: “Van yıllardır bu sorunu yaşıyor. Van’da büyük bir otopark ve trafik sorunu var ve bu son yıllardan içinden çıkılmaz bir hal aldı. İnsanlar evine gitmek için saatlerce trafikte kalıyor. Acele bir yere gitmesi gereken, hastası olan, önemli bir işi olan vatandaşlarımız saatlerce yolda kalıyor. Cumhuriyet Caddesi Van’ın en önemli caddesi. İnsanlar gün boyunca oralarda araçlarını park ediyor. Yine dar yerlerde araçlar park ediliyor. Bu durum vatandaşları canından bezdirdi. Bu otopark sorununun bir an önce çözülmesi lazım. Belediyenin buna müsaade etmemesi lazım. Denetimin yapılması lazım.”