VAN

Van’ın milyonluk düğünlerine sert tepki!

Yaz ayları boyunca Van’ın ülke gündeminde yer bulmasında rolü olan en önemli konuların başında gelen milyonlarca paranın ve kilolarca altının takıldığı düğünler konuşulmaya ve tartışılmaya devam ediyor. Son dönemlerde daha çok takılar, paralar ve gelinlere takılan altınlar ile gündeme gelen Van birçok düğün bu yönüyle ulusal medyada da geniş yankı bulurken Van'da önemli ismler bu duruma sert tepki geldi.

Abone Ol

Bir dönemler gelenek, görenek ve adetleri ile gündeme gelen Van düğünleri son dönemlerde daha çok takılar, paralar ve altınlar ile konuşuluyor. Büyük miktarda takıların ve altınların konuşulduğu düğünler bu yönüyle Türkiye’de ses getiren haberler haline gelmeye devam ederken yaz boyunca Van’daki birçok düğün bu yönüyle ulusal medyada da yankı buldu. Onlarca milyon takının ve kilolarca altının takıldığı düğünler haber olduktan sonra birçok kesimden de vergi müfettişlerine çağrılar yapılırken olayın sosyal boyutu da sıkça konuşuluyor.

KANDAŞOĞLU: ALLAH RIZASI İÇİN BU UYGULAMADAN VAZGEÇİN!

Gösterişli düğünler son hız devam ederken o düğünlerle ilgili çok sert çıkışlardan birini Vanlı iş insanı Zahir Kandaşoğlu yaptı. Düğünlerdeki takı törenlerini eleştiren Kandaşoğlu; “Doğu Anadolu da bulunan Bütün kıymetli Kanat önderlerine ve Aile büyüklerimize önemli bir çağrıda bulunmak istiyorum. Allah razı için bundan sonra bölgede yapılan düğünlerde açık bir şekilde sosyal medya önünde anoslu ve görüntülü para ve Altınları göstererek duyun yapmayalım. Ülkemizde en fazla genç nüfusuna sahip olan Bizim Bölgemizdir gençlerin yüzde 80’i bu tür düğünleri yapma gücüne sahip değildir. Bu tür gösterişler bu durumda olan gençleri ve aileleri büyük bir üzüntü sevk etmektedir.”

“DÜĞÜNLER ŞOVA DÖNÜŞÜYOR”

“Bu çağda ve hayat pahalılığında gerçekten çok hoş olmayan bir durum. Bölgenin ve gençlerin kimyasını bozmaktadır. Bölgemizin yatırım gücü ortadadır. Bölgenin birçok sorun ve sıkıntılar vardır, bu tür görüntüler bölgemizin gelişmesiyle örtüşmemektedir. Net bir şekilde ortadadır kendi kendimize büyük bir çelişkiye düşürmekteyiz. İlimize her yünüyle zarar vermektedir. 5-10 düğün görüntüsü sanki bölgenin milli gelirden aldığı payı çok yüksektir. Halbuki bölgenin milli gelirden aldığı, payı gülünçtür. Lütfen gelin hep birlikte El Ele Verin bu hoş olmayan ve yanlış olan görüntüye son verelim. Son günlerde bu gençlerimizin en mutlu ve kutsal olan günleri Şova dönüşmektedir. O da bizim örf ve adetlerimize uygun düşmemektedir” dedi. Kandaşoğlu’nun o yorumları sonrası eski siyasetçi ve milletvekili Rüstem Zeydan, Kandaşoğlu’nun yorumu için, “Sağduyunuz ve çağrınıza içtenlikle teşekkür ediyor, tebriklerimi sunuyorum. Mali ve maddi gösterişten uzak ve de ihtiyaç sahibi gençlere destek amaçlı çalışmaların içinde olunması dileğiyle”. yorumu yaptı.

ERBAY: AÇIK ARTIRMALI PARA REZALETİ…

Kandaşoğlu’nun o eleştirilerine benzer bir yorum da yine DOĞUSİFED ve Doğu Anadolu Madenciler Derneği Başkanı Müslüm Erbay’dan gelrdi. Erbay, Van’daki düğünlerdeki takı şovu ile ilgili olarak; “Bölgedeki kanaat önderleri, akil insanlar, ileri gelenler aydınlar… Kısacası ekabir takımının tamamı, düğünlerde açık artırmalı para atma rezaletine karşı olduklarını; zarf usulüne geçmek gerektiğini defalarca deklere ettiler. Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az” dedi.