ŞEHRİVAN HABER - Dünyada ilk kez 1958 yılında başlatılan coğrafi işaretler ile ilgili Türkiye'de hızlı bir süreç işlemeye devam ediyor. O tarihten bu yana bir çok ülkede tesil edilen yöresel ürünlerin ağı her geçen gün genişlerken Türkiye'de de bu tescile sahip olan illerin sayısı her geçen gün artıyor.

Belirli bir coğrafi konuma özgü yerel ürünlerden oluşan coğrafi işaretli ürünler konusunda büyük bir atılım yapan iller her geçen gün yeni ürünleri listeye eklerken 30 Eylül 2024 tarihi itibariyle Türk Patent Enstitüsü illerin tescilli ürün sayıları belli oldu. Türkiye genelinde gastronomi turizminin başkenti olmaya aday Gaziantep, adeta rekora imza attı. 106 ürün ile coğrafi işaretli ürün sayısı en yüksek olan il Gaziantep olurken, Türkiye'de en düşük coğrafi işaret sayısına sahip olan il ise 4 ürün ile Bitlis oldu. 

Ekran Resmi 2024 10 04 21.58.27

İŞTE VAN'IN COĞRAFİ TESCİLLİ ÜRÜN SAYISI

Öte yandan o haritada Van ise Doğu Anadolu'da en çok ürünü tescilleyen iller arasında yer aldı. Tam 18 ürünü coğrafi işaret tescili alan Van bu alanda iddialı gidişatını sürdürdü. Öte yandan Erzurum ise 55 ürün ile bölgede Van'ı geride bırakan tek il oldu.

VAN'IN HANGİ ÜRÜNLERİ TESCİLLİ?

Şair Cihan Ülsen, Van’da okuyucularıyla buluşuyor! Şair Cihan Ülsen, Van’da okuyucularıyla buluşuyor!

Van'ın tescilli ürünleri Türkiye Patent sayfasında şu şekilde sunuluyor: Bahçesaray Cevizi, Erciş Üzümü, Gevaş Fasulyesi, Jirkan Kilimi, Murtuğa, Sıhke Kavunu, Tandırda Van Balığı, Van Ayran Aşı, Van Gül Reçeli, Van Kahvaltısı, Van Kavutu, Van Keledoşu, Van Kürt Köftesi, Van Otlu Peyniri, Van Pastası, Van Savatlı Gümüş İşlemesi, Van Sengeseri, Çatak Cevizi.

Ekran Resmi 2024 10 04 21.56.37

Editör: Garipzade Öztürk