VAN

Van’ın hayvancılığına dev yatırım: 2025 yılı yatırım programına alındı!

Tarım ve hayvancılıkta ülkenin lideri olan Van’da hayata geçmesi için yıllardır emek verilen projelerden biri olan Van Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi (Besi OSB) projesinde önemli bir gelişme yaşandı. Van TSO tarafından hayata geçirilen Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi (Besi OSB) projesi, 2025 yılı yatırım programına dahil edildi. Van TSO Başkanı Necdet Takva, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile müjdeyi duyurdu.

Abone Ol

Van, geniş mera alanları ve tarım potansiyeliyle Türkiye’nin önemli tarım ve hayvancılık merkezlerinden biri konumunda olmaya devam ediyor. Yüzölçümünün yüzde 64,71'i çayır ve mera alanlarından oluşan Van, ülke mera alanının yüzde 10'una sahip. Bu güçlü altyapıyı daha da geliştirmek amacıyla yıllar önce Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) öncülüğünde hayata geçirilen Van Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi (Besi OSB) projesi, 2025 yılı yatırım programına dahil edildi. Van TSO Başkanı Necdet Takva, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile bu müjdeyi duyurdu. Takva paylaşımında, “Van Besi OSB projesinin 2024 yılını geride bırakmaya az zaman kala, şehrimiz adına, besicilerimiz adına önemli bir müjdeyi paylaşmaktan gurur duyuyorum. Kısa süre önce aldığımız bilgiye göre Van TSO projesi olarak hayata geçirdiğimiz Van Besi OSB 2025 yılı yatırım programına alınmıştır” diyerek müjdeli haberi duyurdu. 

VAN’DA BESİCİLER İÇİN YILLARDIR VERİLEN EMEKLER KARŞILIK BULDU!

Van’ın hayvancılık altyapısını güçlendirecek olan Besi OSB'nin kökeni 2019 yılına dayanıyor. Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın (Van TSO) liderliğinde başlatılan proje, bölgenin atıl durumdaki büyük bir arazisini tarıma kazandırmayı amaçlıyor. Van'ın Gürpınar, Edremit ve Gevaş ilçeleri arasında yer alan, uzun yıllardır mera olarak kullanılan 17 milyon metrekarelik geniş alanın 4 milyon metrekarelik bölümü OSB için ayrıldı. 

BU PROJE İLE KATMA DEĞER YARATILMASI VE YENİ ÜRÜNLERİN GELİŞTİRİLMESİ AMAÇLANIYOR

Toplam yüzölçümünün yüzde 64,71'i çayır ve mera alanı olan Van'da, hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla planlanan Van Besi OSB, 186 işletme, 4 sanayi tesisi, 40 bin 355 baş sığır ve yıllık 16 bin ton et üretim kapasitesi ile dikkat çekiyor. Proje sayesinde 2 bin vatandaşa doğrudan istihdam sağlanması hedeflenirken, et üretimi konusunda ülkeye hizmet verilerek katma değer yaratılması ve yeni ürünlerin geliştirilmesi amaçlanıyor.

BAŞKAN TAKVA DUYURDU: VAN BESİ OSB 2025 YILI YATIRIM PROGRAMINA ALINDI!

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) öncülüğünde başlatılan Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi (Besi OSB) projesi, 2025 yılı yatırım programına dahil edildi. Van TSO Başkanı Necdet Takva, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile müjdeyi duyurdu. Başkan Takva, projenin 2025 yılı yatırım programına alınmasının Van'ın besicileri için önemli bir gelişme olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: “Van Besi OSB projesinin 2024 yılını geride bırakmaya az zaman kala, şehrimiz adına, besicilerimiz adına önemli bir müjdeyi paylaşmaktan gurur duyuyorum. Kısa süre önce aldığımız bilgiye göre Van TSO projesi olarak hayata geçirdiğimiz Van Besi OSB 2025 yılı yatırım programına alınmıştır. Samimi destekleri için; Tarım Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’ya, Valimiz Sayın Ozan Balcı’ya, Milletvekilimiz Sayın Burhan Kayatürk’e, TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na, Bakanlık bürokratlarına, Van TSO Yönetim Kuruluna ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Şehrimize, bölgemize hayırlı olsun.”

VAN'IN HAYVANCILIK ALTYAPISINI GÜÇLENDİRECEK! 

TDİ Besi OSB, Gevaş Gündoğan ve Edremit Köprüler mahalleleri sınırları içinde yer alan VAN-ET A.Ş. karşısı Bitlis-Hakkari karayolu üzeri mevkide, yaklaşık 4 bin dönüm arazi üzerine kurulması planlanmaktadır. 2 etaptan oluşacak OSB’de; 31 adet 50 baş, 43 adet 100 baş, 92 adet 250 baş, 14 adet 500 baş ve 6 adet 750 baş olmak üzere toplamda 186 adet besi sığır işletmesinin yanı sıra 3 adet de sanayi sitesi yapılması planlandı. Aynı zamanda TDİ Besi OSB’nin temel ihtiyacı olan hayvan yemi üretimi için yem sanayi tesisleri, ahırların atıkları olan gübrelerin işlenmesi için gübre işleme tesisi, yine çıkan atıkların işlenip biyogaza dönüştürülebilmesi için biyometan tesisi, kesime giden hayvanların etlerinin işlenebilmesi için et işleme ve paketleme tesisi, çıkan hayvan derilerinin işlenebilmesi için deri işleme tesisi kurulması planlandı.

VAN TDİ BESİ OSB 2021 YILINDA TÜZEL KİŞİLİK KAZANDI!

Proje, et üretimi açısından ilk zamanlar bölgenin kademeli olarak da ülkenin et ithalatını azaltacak ve hatta örnek olabilmesi açısından diğer illerde de yaygınlaşmasını sağlayarak ithalatı bitirip ihracata katkı sağlayacak önemli bir çalışma olarak görülüyor. Proje yerinde etüt çalışmaları ve yer seçim komisyonu yetkililerince yapılan toplantılar neticesinde proje alanının tamamen kesinlik kazanması sonrası ÇED proje tamamlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 5 Kasım 2021 tarihinde 31 sicil numarası ile Van TDİ Besi OSB tüzel kişiliğini kazandı.