ŞEHRİVAN ÖZEL - Urartuların en güçlü kralı olarak adlandırılan I. Sarduri Vanlı Vanlı tiyatro oyuncusu ve yazarına ilham kaynağı oldu. Kentin zengin tarihinden faydalanarak hazırlanan kitap ve eserlerin sayısı artarken Vanlı Veyis Güleş, tüm Türkiye’de ilgi gören bir tiyatro oyununu kitaba dönüştürülürken Haşmetli Sarduri, Mitos-Boyut yayınlarından çıktı. Tiyatro alanında özel teşebbüslerin artışı ve tiyatro sahnelerinin dikkat çeken oyunlarla izleyici ile buluştuğu bir süreçte Vanlı tiyatro oyuncusu ve yazarı Veyis Güleş, kenti gururlandıran bir esere imza atarak dikkatleri çekti.
Kültür, sanat ve edebiyatta hareketli bir dönemden geçen Van’da önemli çalışmalar, buluşmalar ve etkinlikler gerçekleşirken kentte yetişmiş isimler gururlandıran başarılara imza atıyor. Geçmişten bugüne önemli sanatçılar yetiştirmesine rağmen kültürel ve sanatsal etkinliklerde istediği hareketliliği yakalayamayan Van’da, yeni dönemde önemli isimler başarıları ile kenti gururlandırıyor. Bu isimlerden biri de uzun yıllardır tiyatro alanında oyunculuk ve yazarlık kariyerini sürdüren isim Veyis Güleş oldu. Van’da yüzlerce yıl hüküm süren büyük Urartu krallarından Sarduri’ye atıf yapan Haşmetli Sarduri oyunu ile Türkiye’nin en önemli yayınevlerinden birinde oyunu basılan Güleş, kısa zamanda oyunuyla dikkat çekmeyi başardı.
VANLI SANATÇIDAN GURURLANDIRAN BAŞVURU
Veyis Güleş’in, Van’ı ve Van’a dair birçok tarihsel kaynağı referans alarak hazırladığı kitabı Haşmetli Sarduri, Mitos-Boyut yayınlarından çıktı. 2024 yılı sonlarında, tiyatro yayıncılığındaki en önemli yayınevlerinden birinden çıkan eser, kısa zamanda ilgi gördü. Oyun tiyatroya yeni eserler kazandırmak amacıyla Ege Tiyatrolar Birliği tarafından Hidayet Sayın anısına düzenlenen oyun yarışmasında da derece aldı. En iyi ikinci oyun seçilen Veyis Güleş’in oyunu, dikkatleri çekmeye devam ederken, sanatçı yeni eserini ve kentteki tiyatro çalışmalarını Şehrivan aracılığı ile anlattı.
HAŞMETLİ SARDURİ’NİN YAZARI ŞEHRİVAN’A KONUŞTU
Şehrivan’dan Ömer Aytaç Aykaç’a konuşan Güneş, kitabıyla ilgili değerlendirmesinde; “2024 yılı içinde yayımlanan kitabım tarihi bir dram olarak adlandırılıyor. Oyun aslında uzun bir tecrübenin ürünü. Zaten yıllardır tiyatro sahnesinde ve çalışmaları içerisinde yer alıyorum. Bu oyunu yüksek lisans ders döneminde, tiyatro çalışmalarımı sürdürürken yazdım. Özellikle Dr. Öğr. Üyesi Filiz Keskin bu konuda her aşamada yanımda oldu. Oyunun araştırmasında bana çok yardımcı oldu. Yine basım aşamasında da Dr. Gürkan Kormaz'ın katkıları oldukça fazla.” dedi.
KRAL SARDURİ OYUNA İLHAM OLDU
Güleş, oyun ile ilgili olarak ayrıca; “Oyunun ilham kaynağı esasında Van Kalesi’nin uç noktasında bulunan Sardur (Madır) Burç’ta yazılı olan metin oluşturuyor. Kral Sarduri’nin yazdırdığı yazıttan yola çıktık. Bunu bir kurgu ile harmanladım. Harmanlarken de ciddi araştırmalar yaptım. Tarihten önemli isimlerin adına ulaşıp bu isimleri de kurguya dahil ettim. Bir de Van’daki bazı şehir efsanelerinden faydalandık. Bunlar arasına Van Gölü Canavarı gibi önemli varlıkları ekledim. Haldi’nin lanetinin üzerinden kurguyu zenginleştirdik. Metin böylece ortaya çıktı. Sonrasında kitaba dönüştü.” Dedi.
VAN’IN ZENGİN TARİHİ OYUNUN DETAYINDA YER ALDI
Oyun ve kitapla ilgili olumlu dönüşler aldığını belirten Güleş, “Oyunumuz zaten hazırlık sürecinde dikkat çekmişti. Bölümdeki hocalarımla paylaştığımda da onlar bu konuda desteklemişti. Hidayet Sayın yarışmasında ikincilik ödülü de aldı. Ödül alması kadar önemli bir tarafı da oyunun Van ile bir bağı olması. Oyun tamamen kurgu ama tarihteki kişiler hemen hemen benzerlik gösteriyor. Yine oyunun Van Kalesi, Çavuştepe, Gürpınar ovasından geçiyor olması bu toprakların tarihteki değerini ön plana çıkarma adına önemliydi bence. Ben yazarken çok umutluydum. Çok istekliydim de çünkü kentime dair bir şeyler yazmak da beni heyecanlandırmıştı. Hakkıyla da yazdığıma ve iyi bir eser ortaya çıkardığıma inanıyorum” dedi.
SÖZLÜ KÜLTÜRÜMÜZDEN VE ZENGİNLİKLERİMİZDEN FAYDALANIYORUM
Öte yandan sadece yazarlık ile ilgilenmediğini tiyatro sahnesinde de çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen Güleş, “Oyun yazarlığı yeni değil. Geçmişten bu yana zaten oyun yazıyorum. Bu oyunum yayınlanan ilk eserim. Ama oynadığımız ve geçmişte de sahnelediğimiz çok oyun var. Oyunlar yazıp oynamayı sürdürüyor. Kendi sahnemiz yok ama oyunları genelde devlet tiyatro sahnesini kullanarak sergiliyoruz. Şu an yayıma girmeyen ama yazmış olduğumuz eserlerden biri ile çalışıyorum. Genellikle doğu kültüründen, sözlü tarihlerden eserleri toplayıp onları bir araya getirmekle uğraşıyorum. Çîrokvan dediğimiz kavramlar ilgimi çekiyor. Genelde toplum tarihi ile ilgili oyunlar yazıyorum.” dedi.
“USTA-ÇIRAK İLİŞKİSİ İLE YETİŞTİM”
Tiyatro geçmişinden de söz eden Güleş; “Oyunculuk geçmişimin temelinde usta-çırak ilişkisi ile yetiştiğim bir süreç var. Tiyatro grupları kurdum, oyunlar oynadım. Yine kentte gençlerle, geleceğin sanatçıları ile çalıştım. Onlar için eğitimler düzenleme çalıştım. Kendi imkanlarımızla gençlerimizi sanat ile buluşturmaya çalıştık. Bu konuda maddi konulardaki yetersizlikler bizi yavaşlatsa da kentten önemli isimlerle sahnelerde tanışıp bugün devam ettirdiğimiz bir sürecimiz var. Hem onlarla çalışıyorum hem de kendim bu alanda emek vermeyi südrüyorum. Akademik olarak da dramaturgi üzerine eğitim aldım. Van’da özel tiyatrolarda oyunlar yönettim, oyunculuk yaptım. Yapmaya da devam ediyorum." dedi.
VEYİS GÜLEŞ KİMDİR?
1987 yılında Van’ın Edremit ilçesinde doğdu. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzen Sanatlar Fakültesi’nde Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık Anasanat Dalını ve bağlı olduğu fakülteyi birincilikle bitirdi. Çeşitli oyunlarda oyunca, dramaturg, yönetmen ve yazar olarak görev aldı. Yazdığı oyunlar çeşitli yarışmalarda ödüllere layık görüldü. Bir tiyatro yazarı ve oyuncu olarak sahne sanatları alanında akademik çalışmaları devam etmektedir.