TURİZM

Van’ın hakkı bu değil!

Son 5 yıldır uçuş krizinin yaşandığı Van şaşırtıcı bir rekora imza attı. Sefer sayılarının azlığı ile bilet fiyatlarının yüksek oluşuyla gündemden düşmeyen Van Ferit Melen Havalimanı, Eylül ayında 1 milyon 200 binden fazla kişiyi ağırladı. Bu şaşırtıcı rakamı Şehrivan’a değerlendiren TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, “Van’ın hakkı daha fazla” dedi.

Abone Ol

VAN FERİT MELEN HAVALİMANI 1 MİLYON REKORU KIRDI! DAHA ÇOK UÇAK OLSA SAYI DAHA ÇOK ARTACAK…

2019’da ortaya çıkan koronavirüs pandemisinden bu yana düşen sefer sayıları ile bilet fiyatlarının yüksek olmasıyla gündeme gelen Van Ferit Melen Havalimanı bu sorunlara rağmen tercih edilmeye devam ediyor. Son 5 yılda olduğu gibi bu sene de yaz döneminde uçak sefer sayılarının azlığı ile gündemden düşmeyen Van Ferit Melen Havalimanı Eylül ayında 1 milyon 200 binden fazla kişiyi ağırlayarak rekor kırdı. Yaşanan onca soruna rağmen tercih edilen Van Ferit Melen Havalimanı’nın kırdığı bu rekoru Şehrivan’a değerlendiren Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, kentin potansiyelinin daha yüksek olduğunu ve uçak sefer sayılarının artmasıyla bu rakamların artacağının altını çizdi.   

VAN FERİT MELEN HAVALİMANINI 1 MİLYON 232 KİŞİ KULLANDI

Şehrivan’ın, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünden derlediği bilgilere göre, Van Ferit Melen Havalimanı Eylül ayı sonu itibarıyla 1 milyon 232 bin 178 kişiyi ağırladı. Eylül ayı sonu itibarıyla Van Ferit Melen Havalimanı’nı iç hatlardan 1 milyon 228 bin 614 kişi, dış hatlardan ise 3 bin 564 kişi kullandı. Verilere göre, Van Ferit Melen Havalimanı’nı iç hatlardan kullanan kişi sayısı yüzde 5, dış hatlardan kullanan kişi sayısı ise yüzde 50 arttı.

BAŞKAN ÖZGÖKÇE: VAN 5 YILDIR CİDDİ ANLAMDA UÇUŞ SORUNU YAŞIYOR

Başkan Özgökçe Van’ın uçuş sorununa dikkat çekerek, “2019'dan sonra pandemi ile birlikte Van'da ciddi anlamda bir uçak krizi yaşıyoruz. Yaklaşık 5 yıldır Van'da halkımız uçakla ilgili, uçak sefer sayıları ile ilgili ciddi anlamda sıkıntı yaşıyor. Hastalar gidip gelemiyor, cenazesi ile düğünü olan insanlar gidip gelemiyor. Van uçamıyor, Van halkı uçamıyor. Yazın yolcuların çok olduğu dönemde Van gibi lobisi zayıf kentlerin uçaklarını kısıtlıyorlar, para kazanacakları daha nitelikli yolcu dedikleri para kazanacak parkurlara çekiyorlar. Haliyle bu da bizim uçak sorunu yaşamamıza neden oluyor. Maalesef 5 yıldır sesimizi duyan olmadı. Bir çare bulamadık. Van halkı uçak bileti bulmakta sıkıntı çekiyor. Bulan da fahiş fiyata bilet buluyor” dedi. 

VAN’DA UÇAK BİLETİ BULMAK PAHALIYA MAL OLUYOR

Van’da uçak bilet fiyatlarının yüksek olmasına değinen Özgökçe, “Van halkı mağdur. Van'da iş dünyası mağdur oluyor. Aylar önce bilet alınsa bile çok pahalı fiyatlara bilet alınıyor. Van ile aynı mesafede uçan iller daha uyguna bilet buluyor. Van, 4-5 bine bilet alırken Van ile aynı mesafede olan iller 2-3 bine bilet buluyor. Diyarbakır, Batman, Şırnak, Mardin, Elazığ, Malatya, Erzurum gibi iller daha uygun fiyata bilet alıyor. Van önceden bilet almasına rağmen daha pahalıya bilet alıyor. Komşu illerin 1 ay, 40 gün sonra alacağı biletin iki katına eş değer bilet alıyoruz. Bizim halkımız hem uçak bulamıyor, bulsa bile çok fahiş fiyata bilet alıyor. Biz bu illerde yaşayan halklara göre çok büyük mağduriyetler ve zararlar yaşıyoruz. Bu kabul edilir bir şey değil. Ben her toplantıda, her platformda bu sorunu iletiyorum. Bu halka yazık, günah oluyor. Bu halka bunu maruz görmeyin. Bunu halka reva görmeyin. Gelin buradaki halkın mağduriyetini bir an önce giderin” ifadelerini kullandı. 

“VAN’IN YOLCU KAPASİTESİ VAR AMA UÇAK YOK” 

Özgökçe Van Ferit Melen Havalimanı’nın 1 milyon rekorunu kırmasını değerlendirerek, “Bu veriler geçmiş yıllar baz alındığında rekor olabilir ama bizim potansiyelimizin çok altında. Bizim uçak sefer sayılarımız istediğimiz düzeye gelirse Van Ferit Melen Havalimanı 2 milyonun üzerinde yolcuyu ağırlar. Bu kapasite var. 2019 yılında Van’dan 24 uçak uçarken bu yıl 10-11 uçağımız vardı. 2019 yılındaki sefer sayıları olsaydı bugün bu 1 milyon rakamı 2 milyon olmuş olurdu. Van büyük bir şehir. Komşu il olan Hakkari'den, Ağrı'dan, Kars'tan, Bitlis'ten, Muş'tan Van'a gelip uçan insanlar var. İran ve Irak’tan insanlar Van’dan başka illere uçuyor. Rağbet var ama uçak yok. Eğer uçak sayımız fazla olsaydı şu an yolcu sayısı çok daha fazla olurdu” diye konuştu. 

UÇUŞ SORUNU VANLIYI MAĞDUR ETMEYE DEVAM EDİYOR…

Kentin uçak sefer sayılarının azlığından olumsuz etkilendiğini belirten Özgökçe, “Lütfen Van’ın hak ettiği uçak sefer sayılarını koyun. Van 2 milyonun üstünde kapasitesi olan bir kent. Bugün Van için 1 milyon 100 bin yolcuyu konuşmak bana göre acizliktir, çaresizliktir. İran’dan gelen pazar için çok büyük emeğimiz var. İran’dan Van’a gelen turistler buradan diğer metropol kentlere gitmek istiyor. Bizim halkımız metropol kentlerden Van’a gelmek istese dahi gelemiyor. Biz 4-5 yıldır kültür turu alamıyoruz. Van’da uçak sefer sayıları yeterli olmadığı için biz kültür turu alamıyoruz. Otellerimizin doluluk oranı İranlılar olmazsa yüzde 20-25. Oteller zarar ediyor. Bu kabul edilir değil. İnsanlar Van için yatırım yapıyor. Ama maalesef insanlar zarar ediyor. Van iç pazarda istediği talebi alamıyor. Bunun nedeni de uçak sefer sayılarının azlığı” diye aktardı. 

VAN UÇUŞ SORUNUNA ÇÖZÜM BEKLİYOR

Özgökçe, çözüm talebinde bulunarak sözlerini şöyle tamamladı: “Dilimizde tüy bitti. Bu sorunu 5 yıldır söyleye söyleye dilimde tüy bitti. Çok rahatsız hissediyorum. Van bunu hak etmiyor. Bu kenti görmezden gelmesinler. Geçmiş yıllarda uçak sayıları çok daha fazlayken son yıllarda uçak sayısı azaldıkça azaldı. Sezonun en yoğun olduğu yaz döneminde insanlar Van’da bilet bulamıyor. Bulan da çok pahalıya uçuyor. Bu durum kabul edilir değil. Van uçmak istiyor. Van bunu hak etmiyor, bu sefer sayılarını hak etmiyor. Van’ın uçak sorununu çözün. İnsanların bu mağduriyetine bir çözüm bulun.”