VAN

Van’ın hakkettiği sıralama bu değil!

Sahip olduğu potansiyeli bir türlü kullanamayan Van her anlamda kan kaybetmeye devam ediyor. Türkiye’nin en kalabalık kentlerinden biri olan Van açıklanan birçok veriye göre son sıralarda yer alırken, ABD merkezli iş dünyası dergisi Forbes’in yaptığı araştırmaya göre Van yaşanılabilir kentler arasında 72’nci sırada yer aldı.

Abone Ol

1 milyon 127 bin nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık 20’nci kenti büyükşehirler arasında da ilk 10’u zorlayan Van kenti bu durumuna rağmen Türkiye’nin diğer illerine kıyasla yapılan sıralamalarda sonlarda yer almayı sürdürüyor. Eğitimden sağlığa, istihdamdan ekonomiye kadar birçok alanda sıralamalarda en altlarda yer alan kent binlerce yıllık tarihi, doğal ve tarihi güzelliklerine ve potansiyeline rağmen ciddi sorunlarla cebelleşiyor. En büyük sorunu işsizlik olan Van’ın içerisinde bulunduğu bu olumsuz durum diğer alanlarda da kayıplar yaşatırken Van’ın hak etmediği sıralamada yer aldığı bir değerlendirme daha açıklandı. Dünyanın en ünlü finans, pazarlama, yatırım ve endüstri dergisi FORBES, Türkiye’nin en yaşanılabilir şehirleri üzerinde araştırma yaptı. Yaşamanın ve çalışmanın daha olanaklı olduğu şehirleri en düşük puandan en yüksek puana doğru sıralayan FORBES’in araştırmasında Van diplerde yer aldı.

VAN ÇOĞU DOĞU İLE BİRLİKTE EN SONLARDA!

Geçtiğimiz yıllarda da yaşanabilir iller, gelir seviyesi en yüksek iller ve en varlıklı illerin kategorize edildiği sıralamalarda da son 10’larda yer alan Van, yaşanılabilir kentler arasında 35,51 puan ile 72’nci sırada yer aldı. Sırasıyla Yozgat, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Bitlis, Siirt, Hakkâri, Şırnak ve Muş ile birlikte son 10 arasında yer alan Van’ın bu sıralaması kötü gidişatı ve olmaması gereken durumu bir kez daha öne çıkarırken, konuyla ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, “Van bu hallere düşecek kent miydi” yorumunu yaptı.

 

İLHAN: VAN’IN HAKET ETTİĞİ DEĞER BU DEĞİLDİ

İlhan, Van’ın yaşanılabilir kentler arasında Türkiye’de sondan 9’uncu sırada yer almasını değerlendirerek, “Van, Türkiye'nin en güzel şehirlerinden bir tanesi. Binlerce yıllık medeniyete ev sahipliği yapmış, Urartulara, Asurlara başkentlik yapmış, İpekyolu üzerinde bulunan bir ticaret merkezi ve Türkiye'de İran'a en uzun sınırı olan şehirdir. Dünyanın en büyük sodalı gölüne olan Van Gölü'ne sahiptir. Dünyada nadir şehirlerden biri olmasına karşın coğrafyası, tarihi güzellikleri ile adeta cezbetmektedir. Türkiye'nin en çok güneş alan kentlerinden biridir. Bunlara rağmen yaşanabilirlikte 72. sırada yer alması esef verici bir durum. Bizi üzen bir durum. Van bu hallere düşecek kent değildi. Van’ın hak ettiği değer bu değildi” dedi.

“İNSANLAR GEÇİNEMİYOR!”

Van’ın yaşanılabilir kentler sıralamasında son sıralarda yer almasının nedenlerine değinen İlhan şunları söyledi: “Bu da Van'ın yıllardır ihmal edilmesinden, Van'da tarımın, hayvancılığın, iş alanlarının, istihdamın olmamasından, sınır ticaretinden yeterince istifade edilmemesinden kaynaklanmaktadır. İnsanlar Van'da geçimini sağlayamıyor. Bu da Van'ın yaşanılabilir endeksinde sonlarda yer almasına neden oluyor. Halbuki Van coğrafi olarak, tarihi olarak, iklim olarak dünya üzerinde yaşamın en son zamana kadar devam edeceği şehirlerden biridir. Van bu kadar güzel bir konumda olmasına rağmen ne yazık ki insanlarımız burada insanca yaşayamıyor.”

VANLILAR UMUDUNU KESİP BAŞKA İLLERE GÖÇ EDİYOR

Vanlının kentten umudunu kaybedip başka illere göç ettiğini belirten İlhan, “İnsanlar Van'dan umudunu kaybetmektedir. Van'da insanca yaşamın olmadığı için de her geçen gün göç ediyor. Van 2020 yılından bu yana özellikle ilçeler bazında göç veriyor. Van çevre illerden göç almasına rağmen yerel halkı başka illere göç veriyor. Nüfusu her sene azalıyor. Van ne yazık ki istihdama yönelik yatırımların son derece düşük olduğu bir şehir. Van'ın yanı başında İran gibi büyük ve zengin bir ülke var. Bundan da ne yazık ki istifade edemiyor. Sınır ticaretinde çok az sayıda ürüne izin veriliyor. Bunlar da sınırlı sayıda veriliyor. Van'da insanların yaşamı kötüye gidiyor. Halbuki Van Türkiye'nin en büyük kentlerinden biridir. Bütün avantajlarına rağmen dezavantajlı konuma getirilmiştir” diye konuştu.

HER 3 KİŞİDEN BİRİ SOSYAL YARDIM ALIYOR, CİDDİ BİR MAĞDURİYET SÖZ KONUSU!

İlhan, Van’da 360 bin kişinin yardıma muhtaç olduğunu aktararak, “Bizim yaptığımız araştırmaya göre Van'da yaklaşık 360 bin insana sosyal yardım ulaşıyor. Belediyelerin ve sosyal yardım kuruluşlarının vs. hepsinin tamamına baktığımızda Van'da 360 bin insanın yardım aldığı söz konusu. Van'da her 3 kişiden 1'i sosyal yardım alıyor. Demek ki bir mahcubiyet söz konusu. Bu kentte insanca yaşamın olmadığının en büyük göstergesidir” ifadelerini kullandı.

VAN İÇİN BİR MASADA BULUŞMA ÖNERİSİ

İlhan, kent için sözü olan herkesin bir masa etrafında bir araya gelip sorunların çözümünü konuşması gerektiğini dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı: “İnsanlar geçinemediği ve iş imkânları olmadığı için başka şehirlere gidiyor. Aslında göç bir intihardır. İnsanlar buradan göçüyorsa umudunu kesmişlerdir. Van'ın bu makûs talihini değiştirmek için, Van'a dair aidiyet duygusu duyan, Van için bir çift sözü olan herkesin bir araya gelip aklıselim bir şekilde bu şehrin sorunlarını tespit etmesi lazım. Biz bu sorunları defalarca kez dile getirdik. Biz diyoruz ki gelin hep beraber bir masa etrafında toplanıp bu şehrin problemlerini en makul şekilde çözelim. Bu şehri yaşanılabilir şehirler endeksinde iyi sıralara gelmesi için problemlerini tespit edip çözelim. Bu kadar imkânı olan, güzel olan bu şehri çirkin ve imkânsız hale getirmeyelim. Bu kentin elindedir.”