GÜNCEL

Van’ın güneş’i ihtisas bölge bekliyor!

Güneş tarlası olarak adlandırılan Van, yaz aylarında en çok güneş alan kentlerden biri olmasına rağmen bu potansiyelini kullanamıyor. Yıllardır sık sık gündeme gelmesine rağmen Van bu alanda istenilen seviyeye gelmezken, Elektrik Mühendisleri Odası Van İl Temsilcisi Murat Aydincioğlu Van’ın bu potansiyeli ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Abone Ol

Coğrafi konum itibarıyla Türkiye’nin en fazla güneş alan kentlerinden biri olan Van güneş enerjisi ile anılmaya ve bu anlamdaki en cazip kentler arasında kalmaya devam ediyor. Güneşlenme süresi, ışınım değerleri ile öne çıkan, yıllık 3.068 saatlik güneşlenme süresi ve 1.635 KWh/m2’lik ışınım değerlerine sahip olan kentte güneş enerjisi anlamında yatırımlar tek tek yapılsa da daha büyük ölçekteki yatırımlar için hala gün sayılıyor. Hala potansiyelinin çok altında üreten Van’da yeni yatırım alanlarının ve yıllar önce konuşulan fakat başlanamayan Güneş İhtisas Bölgesi projesinin yapılması beklenirken Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan Elektrik Mühendisleri Odası Van İl Temsilcisi Murat Aydincioğlu, ‘Güneş İhtisas Bölgesi Projesi’nin hayata geçmesinin elzem olduğunu ve kente ciddi katkısının olacağını dile getirdi.

VAN GÜNEŞ ENERJİ KENTİ AMA…

Aydincioğlu, Van’ın yıllık güneşlenme süresine değinerek, “Van yıllık 3.068 saatlik güneşlenme süresi ve 1.635 KWh/m2’lik ışınım değerlerine sahiptir. Teknik, coğrafi ve iklim parametrelerinin etkisi ile elektrik enerjisi üretim verimliliği açısından Türkiye’de birinci sırada yer almaktadır. Van ve tüm ilçeleri güneş santralleri kurulumu için uygundur. Güneş panelleri -15 derece en yüksek verimliliğe ulaşırlar ve ısındıkça verimleri düşer. 1700 rakımlı ve yıllık ortalama sıcaklığı 8.9 olan Van buna en uygun yerdir” dedi.

AYDİNCİOĞLU: GÜNEŞ ENERJİSİ VAN’IN KADERİNİ DEĞİŞTİREBİLİR

Van’ın güneş enerjisi açısından önemini dile getiren Aydincioğlu, “Coğrafya kaderdir derler. Güneş enerjisi bizim burada olumlu yönde kaderimiz oldu. Van en çok güneş alan 2’nci il. Bunun yanı sıra arazi yapısı anlamında, şehrin yapısı anlamında en verimli kent. Güneş enerjisi dediğimizde ilk akla gelen şehir Van’dır. Güneş enerjisi panelleri 50-60 dereceye çıktığında ısınıyorlar. Dolayısıyla rakımı fazla olan yerler güneş enerjisi açısından daha iyidir. Van’da rakımı en fazla olan, verimi fazla olan yer Başkale’dir. Edremit’te gölden yansıyan ışığın da güneş enerjisine katkısı var. Edremit’in böyle bir artısı var. Van, Ocak ve Şubat aylarında diğer aylara göre biraz daha az güneş alıyor. Onun haricinde bütün aylar güneş açısından verimlidir. Bu coğrafyamızın bize hediyesidir ve bunu da mutlaka değerlendirmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

“GÜNEŞ İHTİSAS BÖLGESİ PROJESİ VAN İÇİN ELZEMDİR”

Aydincioğlu, Güneş İhtisas Bölgesi Projesine dikkat çekerek, “DAKA’nın Ticaret Odası ile beraber yaptığı ‘Güneş İhtisas Bölgesi Projesi’ vardı. Van’ın bir anlamda kaderini değiştirebilecek kadar büyük ve önemli bir yatırımdı. Bu proje henüz onaylanmadı. Bakanlıkta bekletiliyor. Bu projenin hayata geçirilmesi Van için çok önemli bir adım olacaktır. Güneş İhtisas Bölgesi Projesi Van için elzemdir. Bu proje hayata geçtiğinde sermaye sahipleri Van’a akacaktır. Bizim bu insanlara kotayı vermemiz lazım. Hidroelektrik santrallerimiz var. Bunların hepsi çalışıyor. Bunlar bizim yenilenebilir enerjide ilk 5’e girebileceğimiz kaynaklarımızdır. Kendi enerjimizden daha fazla enerji üretebileceğimiz bir potansiyelimiz var” diye konuştu.

“VAN YENİLENEBİLİR ENERJİDE İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL”

Aydincioğlu, kentin yenilenebilir enerjide istenilen seviyede olmadığını aktararak şunları söyledi: “Van şu anda yenilenebilir enerjide istenilen seviyede değil. Van’da güneş enerjisi santralimiz var. Van’da hayata geçirilmeyi bekleyen çok sayıda GES projesi var. Bunlar hayata geçtiğinde bu enerjilerden katkı sağlamış olacağız. Bir GES’in yapılması en fazla bir sene sürüyor fakat bunun prosedürü 2-3 yıl sürüyor. Evrak işleri çok fazla. Van’da bu anlamda birçok firmanın yatırımı evrakların tamamlanmasıyla başlayacak. Bu yıl başlayacak olanlar, seneye başlayacak olanlar, 2016’da başlayacak olanlar var. Bunlar Van’a katkısı olacak yatırımlardır.”

VAN’IN YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİ VAR AMA KULLANAN YOK!

Kentteki yenilenebilir enerjilerin yeteri kadar kullanılmadığını belirten Aydincioğlu, “Rüzgâr santralleri yapıldı fakat potansiyelin yüksek olduğu birkaç yer var. O yerler de umuyorum ki ilerde değerlendirilir. Jeotermal kaynaklarımız var. Onlar daha değerlendirilmedi. Çaldıran’da sera var ama bu yeterli değil. Çaldıran gibi yakıt tüketimi fazla olan bir ilçede jeotermal ile bunu minimum seviyeye indirebiliriz. Başkale’de jeotermal kaynaklar var. Zilan Deresi’nde jeotermal kaynaklar var. Her tarafta jeotermal kaynaklarımız var bununla ilgili yeterince yatırım yok” dedi.

“VAN KENDİ ENERJİSİNİ KENDİ ÜRETEBİLİR”

Aydincioğlu, yenilenebilir enerjileri kullanarak yatırımcıların Van’a çekilebileceğini dile getirerek, “Bizim enerjiye ihtiyacımız sonsuzdur. Kaynaklarımızı daha fazla arttırmamız lazım. Yurt dışına bağımlılığımızı azaltmak için enerji üretmemiz lazım. Bunun da doğaya en zararsız olanı yenilenebilir enerjidir. Van’da da bu anlamda yeterince yenilenebilir enerji var ama kotamız yok. Bu anlamda kotaların arttırılması lazım. Yatırımcıları buraya çekmek için bunu yapmalıyız. Van’da yapılacak olan Güneş İhtisas Bölgesi Projesi ve yüzde 25 yerel yatırımcı ortaklık şartıyla Van kendi enerjisini, bölge illerin enerjisini karşılayabilir” ifadelerini kullandı.