ŞEHRİVAN HABER: HAKAN İZGİ-HAMİT KARAKUŞ

Van Büyükşehir Belediyesi, Van Valiliği ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ortaklığında kentin her alanda geleceğinin istişare edileceği ‘Van’ın Geleceği Çalıştayı kurularak ilk toplantısını yaptı. Edremit Uygulama Oteli’nde düzenlenen toplantıya tüm paydaşlar ve kurum, kuruluş temsilcileri katıldı. 16 masada, işsizlik başta olmak üzere turizm, göç, eğitim, sağlık, tarım, çevre ve imar gibi birçok konunun konuşulacağı çalıştayın en önemli paydaşı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olurken, bu masalarda YYÜ’nün başarılı akademisyenleri öncü rol üstlendi. Tanıtım toplantısı ile hazırlıklar başlarken açılış toplantısında konuşan Van YYÜ rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, kentin geleceğinin planlanmasında üniversitenin alacağı role dair değerlendirmeler paylaştı.

PROF. DR. ŞEVLİ: VAN’I NGELECEĞİNİ BELİRLERKEN TÜM YÖNLERİ İLE BİLİNMESİ GEREKTİĞİNİN FARKINDAYIZ

Programda konuşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Hamdullah Şevli, Van’ın geleceğini belirlerken tüm detayların bilinmesi gerektiği belirterek sözlerine şöyle başladı: “Bu güzide çalıştayın sloganında ‘Dünden Bugüne, Bugünden Yarına’ şeklinde de belirtildiği üzere, şehirlerin bir kimliği olduğunu ve bu doğrultuda yapılacak çalışmaların gelecekte hayata geçirilecek projelerin belirlenmesinde, bu bağlamdaki yol haritalarının ihtiyaca binaen çizilmesinde önemli bir rolünün olduğunu çok iyi biliyoruz. Çünkü Van’ın geleceğini belirlerken sahip olduğu coğrafi özelliklerinin, sosyolojik yapısının, kültürel birikiminin ve mirasının, ekonomik ve eğitim potansiyelinin, kadim tarihinin tüm detaylarıyla bilinmesi gerektiğinin farkındayız. Aksi takdirde ilimizin stratejik planını hazırlama noktasında eksiklikler olacaktır.”

“ÇIKAN SONUÇLAR İLİMİZİN REFAH SEVİYESİNİN ARTMASINA HİZMET EDECEK”

Şevli, çıkan sonuçların ilin daha da kalkınmasına katkı sağlayacağını ifade ederek, “Bu gerekliliklerden hareketle; bugün siz kıymetli katılımcılar ve kent paydaşlarımız ile lansmanını yaptığımız ve 30 Haziran-1 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek çalıştayda, ekonomi ve istihdam, eğitim, ulaşım ve altyapı, sağlık, göç, tarım, kültür, turizm ve sanat, asayiş ve güvenlik, çevre, imar ve kentsel dirençlilik, sanayi ve teknoloji, aile ve sosyal politikalar, kamu hizmetlerinin etkin ve verimli sunumu, gençlik ve spor, diyanet hizmetleri gibi konular ve başlıklar, bahsettiğim yol haritalarının belirlenmesi adına çalıştaya katılacak siz saygın akademisyenler ve uzmanlar tarafından masaya yatırılacak. Çıkan sonuçlar bu özel amaca, ilimizin daha da kalkınmasına, refah seviyesinin artmasına hizmet edecektir” dedi.

ŞEVLİ: GÖRÜŞ VE ÖNERİLER PAYLAŞILACAK

Şevli, “Van’ımızın gelişmesine katkıda bulunmak ve hizmet etmek için bir fırsat olarak nitelendirdiğimiz bu çalışmada görüş ve önerilerin paylaşılacağı oturumlarda, şehrimizin geleceğine ve hemşerilerimize, çocuklarımıza daha iyi bir Van bırakılması adına; çevre, yenilenebilir enerji, eğitim, ulaşım, kültür ve turizm gibi pandeminin ardından önemi bir kez daha gözler önüne serilen birçok başlık üzerinde durulacak. Geleceğe yönelik projelere odaklanılarak ve bu bağlamda çözümler üretilerek gerçekleştirilmesi önerilen faaliyetlerin icrasında gerekli çalışmaların başlatılmasına kurumlarımız tarafından karar verilecektir” diye aktardı.

“BİN 800’ÜN ÜZERİNDE AKADEMİSYENLE GÜÇLÜ, HATIRI SAYILIR POTANSİYELİMİZ VAR”

‘Bin 800'un üzerinde akademisyenle güçlü, hatırı sayılır potansiyelimiz var’ diyen Şevli, “Van Yüzüncü Yıl Üniversitemiz, bütün potansiyeli ile şehrimizin hizmetindedir. Bu üniversitemizin başlıca misyonlarından biridir. Şehrin ihtiyaçlarını belirlemede, veri ve bilim ışığında Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte çalışmak bizleri ziyadesiyle mutlu etmiştir. İlimizin ve ülkemizin milli menfaatlerine yarar sağlayacak her türlü bilim temelli faaliyetlerde her zaman, her koşulda seve seve yer aldık ve yer almaya devam edeceğiz. Üniversitemizin tek bir alanda yetkinliği yoktur. Eğitimden, araştırma geliştirmeye; sağlık alanından arkeolojiye; mühendislikten ziraat; güzel sanatlardan turizme; su ürünlerinden veterinerliğe; mimarlıktan sosyal bilimlerin hepsinde bin 800’ün üzerinde akademisyenle güçlü, hatırı sayılır potansiyelimiz var. Bütün bu potansiyelimiz şehre dokunuyorsa varlık döngümüzü tamamlamış oluruz. Biz topyekûn bu bilinçteyiz. Bilim dünyasındaki üretimimizin dışında her koşulda şehrimize yarar sağlama noktasında, ilim irfan ışığında mülki amirlerimizin yanında yer alıyoruz” ifadelerini kullandı.

ŞEVLİ: ÜNİVERSİTEMİZ ULUSAL VE ULUSLARARASI DERECELENDİRME KURULUŞLARINDA İYİ YERLERDEDİR

Şevli, çalıştayın önemine değinerek şunları kaydetti: “Üniversitemiz ulusal ve uluslararası derecelendirme kuruluşlarında iyi yerlerdedir. Verimize sahip çıkıp hak edilen seviyelerde adımızı ve dolayısı ile ilimizi dünyaya tanıtıyoruz. Sadece bilimsel süreçlerde değil sosyal ve kültürel alanlarda da hem şehrimizde hem de ülkemizde faaliyetlerimiz olmuştur. Valiliğimiz ile birlikte Van’ın alamet-i farikası olabilecek projelerde yer almak istiyoruz. Valimizin bilime ve eğitime önem verdiğine şahit olduk, bu bizleri heyecanlandırmış, üniversitemiz ile geldiği günden beri istişare etmiş, bilim dünyası ve bilim adamına değer vermiş ve tüm projelerinde üniversitemizin potansiyeli ile hareket etmek istemiştir.”

“109 AKADEMİSYEN ÇALIŞTAYDA YER ALACAK”

Masalarda kendisiyle birlikte üniversiteden 109 akademisyenin yer alacağını dile getiren Şevli, “Her alanda ve her koşulda varız. Van'ın Geleceği Çalıştayı geniş katılımlı bir yapıya sahip ve sözde değil sahaya dokunmak isteyen bir niyet içermektedir. Sayın Valimizin bu işaretini önemsedik ve en hızlı şekliyle akademisyenlerimiz ile yola koyulduk. Sayın Valimizin bu özverili yönlendirmesi kayda değerdir. 108 ve benimle birlikte toplamda 109 akademisyenimiz çalışılacak 16 masada (eğitim, sağlık, ulaşım ve altyapı, asayiş ve güvenlik, tarım, kırsal kalkınma gibi) görev almıştır. Bilim adamlarımızın ve diğer kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, öğrenciler, kanaat önderlerinin ortak akıl ve yüksek istişaresi ile rasyonel çıktıların elde edileceğine ve moderatörlerimizin çalışma masalarındaki sinerjiyi yüksek tutacağına inanıyoruz” dedi.

ŞEVLİ: SOMUT HEDEFLER ORTAYA KOYMANIZI BEKLİYORUZ

Şevli, çalıştaya katılacakların ortaya, pratiğe dökülebilecek somut hedefler koymalarını beklediklerini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Kıymetli katılımcılar, sizden afili ve soyut çıktılar değil, kısa, orta ve uzun vadede pratiğe hemen dökülebilecek somut hedefler ortaya koymanızı bekliyoruz. Sorunları samimice belirleyip çözüm önerilerinizi soyut ifadelerle değil, tüm insan kaynaklarını, olanaklarımızı, tehditlerimizi ortaya koyarak, açık ve somut ifadeler ile ortaya koyunuz. Bu çalıştay şehre ve ülkemize dokunsun, uygulanabilir olsun. Bu çıktılarda, ortaya konan hedef ve stratejilerde üniversitemizin üzerine düşen ne ise Şehrimizin, Van’ımızın halkımızın hizmetindeyiz.”

Editör: TE Bilisim