ŞEHRİVAN HABER - Tarihsel olarak uzun bir geçmişe sahip Van'da doğal, kültürel ve tairhi zenginlikler kadar kentin kadim mutfağı da öne çıkıyor.

Doğu Anadolu'nun gözde ili Van'da son dönemlerde yerli turistler kadar İranlılar da ciddi bir hareketlilik sağlıyor. Kente gelen isimlerin büyük bölümü Van Kahvaltısı günü dünya genelinde üne kavuşan öğünü ile Van'ı bilse de Van'da bir çok yöresel lezzet ve kenti özgü yemek bulunuyor. Geçmişten bugüne lezzetli bir mutfağa sahip olan Van'da bir çok medeniyetten izler taşıyan yemekler yapılırken kentin en meşhur yemekleri şu şekilde sıralanıyor:

Ayran Aşı Çorbası: Yoğur, bulgur ve yöresel otlarla yapılan ayran aşı çorbası kentin kadim yemeklerinden biri olarak biliniyor. Her bölgede farklı yapılan yemek bir çok mekanda da sunuluyor.

Keledoş: Van'ın tescilli yemeği.  Binlerce yıllık bir tarihe sahip oludğu bilinen keledoş et, yeşil mercimek, nohut, buğday gibi bir çok ürünün yer aldığı ve yöresel otlarla harmanlandığı bir yemek olarak öne çıkıyor. 

Kürt Köftesi: Yemeklerinde bulguru çokça kullanan kentte ince bulgur ile yapılan Kürt köftesi günlük hayatta da çok sık tüketiliyor. Sossuz bir şeklide hazırlanan köfteler üzerine yoğur tve salça sosu dökülerek yiyiliyor.

Van Balığı: Van'da yaşayan tek canlı türü olan Van Balığı (İnci Kefali) Van'da sofraların olmazsa olmazı. Yasak dönemleri haricinde taze ya da kurutulmuş olarak tüketiliyor. Tuzlanarak fırında tüketimi yaygın olan Van Balığı, tuzla kurutularak da uzun süre boyunca saklanıyor.

Sengeser:  Sengeser daha çok restoranlar yerine evlerde yapılan ve tüketilen yemeklerin başına geliyor. Mercimek ve soğan ile içerisinde barındırdığı diğer ürünlerle çorbadan çok bir ana yemek şeklinde tüketilebiliyor. Kimi bölgelerde içine ekmek doğranarak da tüketiliyor.

Acem köftesi: Van mutfağına özgü en değişik lezzetlerden biri olan acem köftesini mutlaka denemelisiniz. Görüntüsü sulu köfteyi andırsa da içeriği çok farklıdır. Köftesi bulgur, pirinç ve kıymadan hazırlanır. İç bölümü ise haşlanmış yumurta kaplanır.

Van Büyükşehir merakla beklenen etkinliğin gününü değiştirdi! Van Büyükşehir merakla beklenen etkinliğin gününü değiştirdi!

Helise:  Helise yemeği kimi yerlerde et, kimi yerlerde tavuk ve buğdaydan hazırlanır. Tam adı keşkek olmasa da yapılış şeklinden dolayı benzerlik taşıyabilir. 

Muhabir: FATMA NUR POLATCAN