ŞEHRİVAN HABER: SONER İZGİ-MEHMET ALİ EKİNCİ

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kentlerinden biri olan Van, özellikle son yıllarda göç vermeye devam ediyor. TÜİK’in verilerine göre, Van 2021 yılında ülke genelinde en çok göç veren iller sıralamasında 58 bin 185 kişi ile 11. sırada yer alırken verilen göçün de belli başlı nedenleri bulunuyor. 2022 yılında 62 bin 422 kişinin göç ettiği Van’dan göç etme nedenleri arasında ilk sırada ‘hane-aile fertlerinden birine bağımlı göç’, ikinci sırada ‘daha iyi konut ve yaşam koşulları’, üçüncü sırada ise ‘eğitim göçü’ yer alıyor. TÜİK’in verilerine göre, 2022 yılında 7,8 yıl ile ortalama eğitim en düşük olduğu 3’üncü il olan Van’dan 8 bin 573 kişi eğitim amacıyla başka illere göç etti. Geçmiş yıllara göre eğitim nedeniyle göç edenlerin sayısının arttığı Van’da eğitimde geriye gitmeler devam ederken, konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan YYÜ’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Yusuf Kızıltaş, “Maalesef biz başarılı çocukları Van’da tutamıyoruz” dedi.

Milli Eğitim Bakanı açıkladı: Öğretmenlerle ilgili ara tatil kararı! Milli Eğitim Bakanı açıkladı: Öğretmenlerle ilgili ara tatil kararı!

“BAŞARILI ÖĞRENCİLERİMİZİ VAN’DA TUTAMIYORUZ”

Kızıltaş, iyi öğrencilerin Van’dan göç ettiğini belirterek şunları söyledi: “Yeteri kadar fırsat bulunmazsa veya tatmin edici düzeyde olmazsa bilinçli kişiler çocuklarını buradan almayı çözüm olarak bulurlar. Van’a yatırım yapılıyor mu? Tabii ki yapılıyor. Van’a harcamalar yapılıyor mu? Yapılıyor. İstanbul’a, İzmir’e nasıl yapılıyorsa buraya da aynı şekilde yatırımlar yapılıyor. Fakat burada yatırımların akıbetini sorgulayamıyoruz. Bu da telafi edilmeyen sonuçlara neden oluyor. Göç bunlardan bir tanesidir.”

EN BÜYÜK SEBEPLERDEN BİRİSİ: REHBERLİK!

“Göçün birçok nedeni var. Yaklaşık 62 bin kişi vermiş. Van göç verdiği kadar göç de alıyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nde bu özelliği olan tek il. Bunun en büyük nedeni sosyo-ekonomik yetersizliklerdir. 2022 yılında Van’dan yaklaşık 8 bin öğrenci göç etmiş. Bazıları aileleriyle gidiyor fakat bu göçün içerisinde buradaki koşullardan tatmin olmayan, tutamadığımız öğrencilerdir. Bunlara sınav göçü diyebiliriz. LGS’de çok iyi puan alan öğrencilerimizi Van’da tutamıyoruz. Bunun en büyük nedenlerinden bir tanesi okulların tanıtımı noktasında iyi bir rehberlik yapılamıyor.”

KALİTELİ ÖĞRENCİ VAN’DA DURMUYOR

Rehberlik konusunda Van’da eksikliklerin olduğunu dile getiren Kızıltaş, “İyi öğrencilerimizin çoğu göç edip gidiyor. Ya buradaki özel okullar alıyor ya da Batı’daki iyi okullara gidiyorlar. Bu bizim iyi bir reklam, rehberlik yapamadığımızdan kaynaklanıyor. Bir tane birinci çıkıyor. Yerel yöneticiler birbiriyle yarışa girerler. Çocuk çoban olup dereceye girince ve bu gündeme getirilince farkında olunmadan imkân eşitsizliğini gözler önüne seriyorlar. Bu işin gösteri kısmına daha çok yatırım yapılıyor. Öğrencilerimiz kazandığı zaman gerek öğretmenler gerekse de okul müdürleri bu konuda yeteri kadar destek olmuyor. Başarılı olan öğrenciler neden Van’a mal edilmesin? Maalesef biz çocukları Van’da tutamıyoruz. Göç hat safhada, bunun yanı sıra bir de iç göç var. İç göçte de öğrenci devlet okulundadır ama sonradan özel okula geçer. Çünkü özel okullarda öğrencilere yüksek notlar veriliyor. Hormonlu not diyoruz biz ona. Dış göç daha büyük. Burada kaliteli öğrenciyi tutamıyoruz. Maalesef rehberlik noktasında eksiklerimiz var” dedi.

KIZILTAŞ: BU BİZİM ACI GERÇEĞİMİZ

Kızıltaş, “Bugün birçok velimiz nüfusta adres değiştirip çocuklarını FİLO’ya, Salih Yıldız İlkokulu’na, Rekabet Kurumu İlkokulu’na, Zeve İlkokulu’na alıyorlar. Üstelik bu okullar çok da uzak. Oradaki eğitim imkanları biraz daha iyi. Aynı veli bu defa okullarla değil illerle karşılaştırma yapıyor. Veli ‘benim çocuğum Van’da okumaktansa Ankara’da, İzmir’de okusun’ diyor. Siz çocuğunuzun sınavlarda 75’inci sırada olan bir ilde mi okumasını istersiniz, yoksa Akdeniz’de okumasını mı istersiniz? Tabii ki Akdeniz’de okumasını istersiniz. Veli rasyonel düşünür. Fırsat ve imkan eşitsizliği olunca çocuğu burada tutamazsınız. Siz fırsatlar sunarsanız çocuk başarılı olur. Yetenek bir yere kadar götürüyor. Veli de nerede fırsat varsa daha çok oraya rağbet eder. Bu da bizim acı gerçeğimiz” diye aktardı.

KIZILTAŞ, SON DÖNEMLERDE ATILAN ADIMLARI OLUMLU OLARAK YORUMLUYOR

Van Valiliği’nin eğitim alanında önemli çalışmalar yaptığını aktaran Kızıltaş, “Şu an sosyal imkanların yaratılması adına Van Valiliği her şeyi yapıyor. Sportif alanında yatırımlar yapılıyor. Sanatsal anlamda yatırımlar yapılıyor. Okullara kütüphaneler kuruluyor. Kitap Van projesi devam ediyor. Çocuklara yüzme eğitimi veriliyor. Enstrüman çalma noktasında yine çocuklara eğitim veriliyor. Akademik başarıyı arttırmak için Etüt Van projesi hayata geçirildi. Rektörlük MAT BİL projesini hayata geçirdi. Bu projenin 2-3 yıl sonra meyvesini alacağız. Van Valiliği eğitim alanında şu an yapılması gereken birçok şeyi yapıyor. Bu Vali yapıyor da önceki Vali neden yapmıyordu? Önceki İl Milli Eğitim Müdürü neden yapmıyordu? Niyet önemli. Uğraşı lazımdı” diye konuştu.

VAN’IN EĞİTİMİ ENKAZ DURUMDA!

Kızıltaş, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde şahıs değişikliği olması gerektiğine vurgu yaparak sözlerini şöyle tamamladı: “Van Valiliği’nin bu konularda teşebbüste bulunması bile bana göre başlı başına bir zaferdi. Sonucu kesinlikle elde edilecek ama kısa vadede sonuç beklemek çok zor. Şu an yapılması gereken pek çok şey yapılıyor. Sadece kurumlardaki hantallaşma, şahıs değişikliği olmalı. Bu konuda radikal adımlar atılmalı. Önceki dönemde net bir başarısızlık var ve başarısız olanlar görevden alınmalıdır. Yeni İl Milli Eğitim Müdürümüzden beklentimiz yüksek. Önceki dönem Milli Eğitim Müdürü’nün döneminde başarısız olan yöneticilerin de değişmesi lazım. Şu an Van’ın eğitimi enkaz durumunda. Van Valiliği şu an bunu toparlamaya çalışıyor.”

Editör: Necmettin Dursun